Αρχική Διάστημα Ανακαλύφθηκαν οκτώ από τα πιο καυτά άστρα στο σύμπαν

Ανακαλύφθηκαν οκτώ από τα πιο καυτά άστρα στο σύμπαν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αστέρια - ουρανός - άστρα
(Φωτογραφία αρχείου). Εικόνα: UNSPLASH/Federico Beccari
Διαφήμιση

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε οκτώ από τα πιο καυτά άστρα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στο σύμπαν, τα οποία όλα έχουν επιφάνεια με θερμοκρασία πάνω από 100.000 βαθμούς Κελσίου. Το πιο καυτό άστρο φτάνει τους 180.000 βαθμούς, έναντι μόνο 5.800 βαθμών που έχει η επιφάνεια του Ήλιου μας. Όλα ανήκουν στην κατηγορία των λευκών νάνων.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον αστρονόμο Σάιμον Τζέφερι του Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου Άρμαγκ στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το Νοτιοαφρικανικό Μεγάλο Τηλεσκόπιο (SALT), το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο στο νότιο ημισφαίριο με κάτοπτρο 10 επί 11 μέτρων.

Νοτιοαφρικανικό Μεγάλο Τηλεσκόπιο SALT
Νοτιοαφρικανικό Μεγάλο Τηλεσκόπιο (SALT). Εικόνα: S.A.L.T./SAAO

Ένα από τα νέα καυτά άστρα αποτελεί το κεντρικό άστρο ενός άγνωστου έως τώρα πλανητικού νεφελώματος που έχει διάμετρο ένα έτος φωτός. Δύο άλλα είναι μεταβλητά άστρα αυξομειούμενης φωτεινότητας. Και τα οκτώ άστρα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο του κύκλου ζωής τους και πλησιάζουν το τέλος τους ως λευκοί νάνοι. Τα εν λόγω άστρα έχουν περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά μάζα ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη, σχεδόν παρόμοια με του Ήλιου. Είναι τα πυκνότερα άστρα που αποτελούνται από κανονική ύλη.

Ο Τζέφερι δήλωσε ότι «άστρα με θερμοκρασίες 100.000 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερες είναι απίστευτα σπάνια. Αποτέλεσε πραγματική έκπληξη ότι βρήκαμε τόσα πολλά τέτοια άστρα. Αυτές οι νέες ανακαλύψεις θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τα έσχατα στάδια της αστρικής εξέλιξης».

«Ήταν συναρπαστικό να συνεργάζομαι με μια έμπειρη ομάδα, η οποία συλλογικά επέτρεψε την ανακάλυψη των αστεριών, την ανάλυση της ατμόσφαιρας τους και την ανακάλυψη παλμών και ενός νεφελώματος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Τζέφερι.

Νεφέλωμα Ωρίωνα
Νεφέλωμα του Ωρίωνα (φωτογραφία αρχείου). Εικόνα: UNSPLASH/Bryan Goff

Ο καθηγητής Klaus Werner του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν, ο οποίος συνέγραψε την εργασία, σχολιάζει: «Είμαι περήφανος που βοήθησα στην ανάπτυξη αυτής της πρωτοποριακής έρευνας. Η ανακάλυψη οκτώ πολύ καυτών λευκών νάνων και αστεριών προλευκών νάνων και ενός νέου πλανητικού νεφελώματος είναι εξαιρετικά σημαντική και ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν να ρίξουν νέο φως στον σχηματισμό του γαλαξία μας».

Ο Δρ Itumeleng Monageng, του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν και του Νοτιοαφρικανικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου, παρατηρεί: «Είναι τιμή μου που έπαιξα ρόλο σε αυτή την απίστευτη ανακάλυψη. Η έρευνα είχε σκοπό να διερευνήσει εξελικτικά μονοπάτια μεταξύ ομάδων εξαιρετικά εξελιγμένων άστρων».

«Είναι συναρπαστικό να έχουμε ανακαλύψει οκτώ νέα εξαιρετικά καυτά αστέρια στο μεταξύ, ένα από τα οποία περιβάλλεται από ένα πλανητικό νεφέλωμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Διαφήμιση