Αρχική Κόσμος Αδιανόητη δήλωση Ερντογάν: Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας πειράξουμε

Αδιανόητη δήλωση Ερντογάν: Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας πειράξουμε

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ερντογάν
Εικόνα: Twitter/Hürriyet Daily News
Διαφήμιση

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ιμπραήλ Καλίν για το casus belli.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ευθέως την Ελλάδα λέγοντας ότι, αν η Αθήνα «καθίσει φρόνιμα», η Άγκυρα δεν θα την χτυπήσει με πυραύλους.

«Δεν είχαμε εμείς πύραυλο και τώρα που φτιάξαμε το δικό μας, οι Έλληνες πανικοβλήθηκαν» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, και πρόσθεσε: «Οι εφημερίδες γράφουν πρωτοσέλιδα: «Κοιμάστε και ο Τούρκος από εκεί στέλνει Tayfun από τη Σμύρνη».

Στη συνέχεια έσπευσε να τονίσει ότι ο πύραυλος «έχει εμβέλεια 510 χιλιομέτρων. Δεν είναι αρκετό. Πρέπει να την αυξήσουμε στα 1000 χιλιόμετρα».

«Ηρεμήστε, συμπεριφερθείτε καλά. Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς με την Αθήνα. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Καλίν: «Σοβαρές συνέπειες αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη»

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήλ Καλίν, ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν αποφασίσει την «επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη».

«Εάν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο», είπε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

«Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και πάνω από τα 6 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο Καλίν έσπευσε να υπενθυμίσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί του ζητήματος.

«Κι ο υπουργός των Εξωτερικών μας το είπε επίσης αυτό τις προάλλες. Όχι μόνο στα 12 μίλια, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο», είπε.

Όπως εξήγησε, μια επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια θα σήμαινε ότι ένα τουρκικό ή ένα διεθνές πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, το Μαρμαρά ή το Αιγαίο θα φτάνει στη Μεσόγειο μόνο εάν περάσει μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Δεν αναζητούμε ένταση με την Ελλάδα με αυτή την έννοια», πρόσθεσε ο Καλίν.

Διαφήμιση