Αρχική Ελλάδα 2023: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού – 2024: Νέο μισθολόγιο Δημοσίου και πριμ...

2023: Νέα αύξηση κατώτατου μισθού – 2024: Νέο μισθολόγιο Δημοσίου και πριμ παραγωγικότητας

Συνέντευξη Μητσοτάκη για την οικονομία

0
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - αύξηση
Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

αγγελική γυπάκη

 

 

 

 

Της Αγγελικής Γυπάκη

Με την Ελλάδα να έχει πετύχει μέσα στα τελευταία 3μισυ χρόνια 11 αναβαθμίσεις και να βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της επενδυτικής  βαθμίδας αλλά και με την εξασφάλιση -σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα- πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 αλλά και  νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για το 2024

Την ίδια στιγμή αρνήθηκε να αποσαφηνίσει την ημερομηνία των εκλογών λέγοντας: «Θα σεβαστώ τη ”συμφωνία αλήθειας” που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας ότι θα περιορίσουμε τη συνέντευξη Τύπου τη σημερινή σε θέματα που αφορούν την οικονομία».

Για τον κατώτατο μισθό απέφυγε να αναγγείλει το ακριβές ποσό (δείτε παρακάτω τα πιθανά σενάρια). Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πιθανό σενάριο θα κινηθεί  μεταξύ των 752 ευρώ και των 781 ευρώ, ενώ θα συμπαρασύρει μαζί του «προς τα πάνω» περίπου 12 παροχές και επιδόματα. 

Επίσης, ανακοίνωσε ότι το 2024 θα έχουμε νέες σημαντικές εξελίξεις και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου με την εισαγωγή  πριμ παραγωγικότητας στο δημόσιο  τομέα, όπως ήδη εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα σε συνάρτηση με την αξιολόγηση. Το σύστημα μας είναι και αναδιανεμητικό ώστε να μειώσει τις μισθολογικές διαφορές και άρα πιο δίκαιο  μέσω και των αξιολογήσεων. 

Η πορεία του κατώτατου μισθού

Υπενθυμίζεται ότι το με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το 2011 ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 751,36 ευρώ. Και έναν χρόνο αργότερα το 2012 καταγράφηκε μια σημαντική πτώση της τάξεως του 22% «ρίχνοντας» των κατώτατο στα 586,08 ευρώ

Από το 2019 μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός έχει ανοδική πορεία, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει – ακόμα – το προμνημονιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 2019 σημείωσε αύξηση 10,91% στα 650 ευρώ. Το 2022, με  δύο μικρότερες αυξήσεις, κέρδισε 2% τον Ιανουάριο και ανήλθε στα 663 ευρώ ενώ τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 7,5% στα 713 ευρώ.

Από 1η Απριλίου 2023 η ενδεχόμενη αύξηση αναμένεται να κυμανθεί από 5,5% έως 9,5% και θα καθοριστεί μετά τις διαβουλεύσεις με τους επιστημονικούς φορείς και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Μητσοτάκης: «Η ανάπτυξη της Ελλάδας επί κυβέρνησης των κ. Τσίπρα/Καμένου ήταν το ένα τέταρτο της ανάπτυξης της Ευρώπης ( 2%). Σημαντική απόκλιση που τώρα ερχόμαστε και την καλύπτουμε. Είμαστε πρώτοι σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μικρότερα χρέη στις τράπεζες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές».

 Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού

  • Για την κριτική περί νεοφιλελευθερισμού

« Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Είχαμε το θάρρος να ξοδέψουμε πολλά χρήματα και  να πάρουμε το ρίσκο να αυξήσουμε λίγο το συνολικό χρέος ώστε να την κρατήσουμε όρθια στη διάρκεια της πανδημίας. Κάναμε το απολύτως αναμενόμενο. Να στηρίζουμε την  κοινωνία σε κρίσεις που έχουν συστημικό χαρακτήρα. Στο Ην. Βασίλειο η πρωθυπουργός αποφάσισε να τινάξει την Μπάνκα στο αέρα και να μειώσει 56 φόρους. Οι θέσεις εργασίας που προστατέψαμε μέσα στην πανδημία ήταν αυτές που μας επέτρεψαν να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη π.χ αεροδρόμια. Δεν είμαστε ΗΠΑ με εταιρείες που διώχνουν με γρήγορες διαδικασίες χιλιάδες εργαζόμενους και μετά επίσης ταχύτατα να τους προσλαμβάνουν .Αυτό για όσους μας κατηγορούν για δήθεν νεοφιλελεύθερη πολιτική». 

  • Για τις Τράπεζες

«Αποτρέψαμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων σε δύσκολες συνθήκες. Οι τράπεζες έχουν περιθώρια να μειώσουν επιτόκια και να αυξήσουν δάνεια .Αυτό θα ανέμενα από τις τράπεζες . Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους. Αυτό πρέπει να κάνουν για τους συνεπείς δανειολήπτες που δεν πρέπει να τους ξεχνάμε καθώς σηκώνουν το βάρος». Ο κ Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αχρείαστη και καταστροφική» την τρίτη κεφαλαιοποίηση των χρεών τραπεζών. 

  • Για  τους πλειστηριασμούς

Υπάρχουν τα νομικά εργαλεία ώστε ένα σπίτι  που έχει φτάσει στον πλειστηριασμό να το αναλάβει ένας δημόσιο φορές και να το δώσει στον δανειολήπτη ώστε να ζει σε αυτό με ένα ενοίκιο. Υπάρχει ένα πλέγμα συνολικό για τα κόκκινο δάνεια που περιλαμβάνει και τα ζητήματα οφειλών και επιχειρήσεων .Πάντα όμως ελλοχεύει και ο κίνδυνος, αν πάντα  επιβραβεύεται αυτός που δεν πληρώνει τότε ανοίγει το δρόμο για ανάλογες συμπεριφορές και σε άλλους . Εκεί υπάρχει μια λεπτή γραμμή που πρέπει να προσέξουμε. Αυτό όμως δεν ακυρώνει την ανάγκη να υπάρχει ένα πλέγμα και δίκτυο προστασίας . 

  • Περί ερευνών υδρογονανθράκων

Μας οδηγεί πολλά χρόνια πίσω όταν ήταν η τελευταία φορά που έγινε μια οργανωμένη διερεύνηση του φυσικού πλούτου της χώρας κατά την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ΠΑΣΟΚ. Αυτό έπαψε την τετραετία και επανερχόμαστε . Όσο γρήγορα κινηθούμε τόσο το καλύτερο. Αυτό δε σημαίνει ότι πατάμε φρένο στην πράσινη μετάβαση. Το φυσικό αέριο θα το χρειαστούμε για τα επόμενα χρόνια.  Τέτοιες επενδύσεις είναι οικονομικά βιώσιμες και χρηματοδοτήσιμες . Θα χρειαστούμε και φυσικό αέριο καθώς επηρεάζει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών . Τα οικόπεδα είναι συγκεκριμένα δεν εξετάζουμε άλλα.  Εκτιμούμε μου ότι μέσα στο ‘23 τα ευρήματα θα μας κάνουν αισιόδοξους . Αυτό αφορά την Κρήτη αλλά υπάρχουν και άλλες έρευνες που γίνονται στην Κέρκυρα και την Ήπειρο .

  • Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών

«Ναι στις προθέσεις μας η μείωση και πιο αναλυτικά θα παρουσιαστούν με την ανάπτυξη του κυβερνητικού μας  προγράμματος. Τον Φεβρουάριο θα έχουμε  μία καλύτερη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού». 

  • Για μειώσεις φόρων

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μειώσαμε όλους τους φόρους για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί, κάποιους και περισσότερο» είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε περίπου 35%. Εξήγησε  πως δεν θέλει να συζητήσει σήμερα τις μειώσεις φόρων για την επόμενη τετραετία.

Τα  σενάρια για τον κατώτατο μισθό

Παρότι δεν διασαφηνίζεται το ακριβές ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης, υπολογίζεται ότι με τα ποσοστό  το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να κυμανθεί από το 5,5% έως το 9,5%. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε -κατά το πιο συντηρητικό σενάριο- ότι από τα 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, θα ανέλθει στα 752 ευρώ μεικτά, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ενδέχεται να φτάσει τα 781 ευρώ μεικτά. 

Σε περίπτωση αύξησης κατά:

  • 5,5%, ο μισθός θα φτάσει τα 752 ευρώ μεικτά και τα 643 ευρώ καθαρά
  • 6,5%, ο μισθός θα φτάσει τα 759 ευρώ μεικτά και τα 649 ευρώ καθαρά
  • 8%, ο μισθός θα φτάσει 770 ευρώ μεικτά και τα 657 ευρώ καθαρά
  • 9,5%, ο μισθός θα φτάσει 781 ευρώ μεικτά και τα 665 ευρώ καθαρά

Οι αμοιβές ανά τριετία

Οι βασικές συντηρητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της ert.gr , τοποθετούν τον εισαγωγικό κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, με αύξηση κατά 39 ευρώ, ενώ εκτιμάται πως ο κατώτατος ανα τριετία θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Με 1 τριετία: Αύξηση 43 ευρώ στα 827 ευρώ
  • Με 2 τριετίες: Αύξηση 47 ευρώ στα 903 ευρώ
  • Με 3 τριετίες: Αύξηση 51 ευρώ στα 978 ευρώ

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Σημειώνεται πως το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται πως θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Διαφήμιση