Αρχική Ελλάδα Υπό κράτηση η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες – Όλο το παρασκήνιο

Υπό κράτηση η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες – Όλο το παρασκήνιο

0
Εύα Καϊλή
Εικόνα: Twitter/Le Soir
Διαφήμιση

Τίτλοι τέλους για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή στην ευρωπαϊκή πολιτική της καριέρα, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς διεγράφη από την παράταξη, με αφορμή την προσαγωγή της από τις Βελγικές αρχές σε συσχετισμό με υπόθεση διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ.

Παράλληλα, βελγικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πιθανώς να έχει προσαχθεί και ο σύντροφος της, Φραντζέσκο Τζόρτζι.

«Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξη με κάποιους που κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ίππου με τη ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1 τις εξελίξεις που οδήγησαν στη διαγραφή της Εύας Καϊλή.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν θα δεχτεί κανένα εμπόδιο στην προσπάθειά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Ανδρουλάκης: «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, οι χθεσινές αποκαλύψεις»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε την τελευταία φορά που συνομίλησε με την κ. Καϊλή πριν από μία εβδομάδα παρουσία άλλων ευρωβουλευτών. Ανέφερε ότι η Εύα Καϊλή του είπε «κακώς με άδειασες» για το θέμα του Κατάρ. «Πήρα μια απόφαση περιφρούρησης της παράταξης», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της διαγραφείσας ευρωβουλευτή μετά από την καταγγελία του στον Άρειο Πάγο για τις σε βάρος του παρακολουθήσεις με το predator, την είχε θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ και οι χθεσινές αποκαλύψεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Από τις 26 Ιουλίου και μετά με οδήγησε να πάρω μία απόφαση για να πάρω αποστάσεις από την κυρία Καϊλή. Από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Pretador, η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης.

Υποστήριξε τέλος ότι είχε πει στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή από το Σεπτέμβριο ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του Κατάρ

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ. Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει την αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

«Το σημερινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Η ΔΟΕ δήλωσε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», ανέφερε στην ομιλία της η Εύα Καϊλή.

«Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο, ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου στις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

Για πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για την υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκει την Εύα Καϊλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλακης, «επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!».

«Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο – όπως δηλώνει τώρα – να μην εντάξει την κ. Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών του 2024, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές: την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει ο ίδιος και το κόμμα του», σημειώνει στη συνέχεια.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου μιλά για εξαιρετικά δύσκολη θέση, που βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «όσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Όταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στη μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του. Δεν έχουμε υποστεί λοβοτομή σε αυτόν τον τόπο. Αρκετά πια με την υποκρισία».

«Η υπόθεση της κας Καϊλή είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν την γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές. Υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία. Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεων του στα κοινωνικά δίκτυα», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκτός Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή

Παράλληλα, η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είχε δηλώσει ότι τηρούν «στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά», υποστηρίζουν την έρευνα και θα συνεργαστούν πλήρως με τις αρχές, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις «εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες». Επίσης, η ανακοίνωση ανέφερε: «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Προσήχθη η αντιπρόεδρος του ΕΚ, Εύα Καϊλή αναφέρει η βελγική εφημερίδας Le Soir

«Υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ: Προσήχθη η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή» αναφέρει δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir.

To άρθρο σημειώνει ότι έγινε έφοδος στο σπίτι της κ. Καϊλή και προσθέτει ότι ο σύντροφός της είχε συλληφθεί το πρωί. «Και οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα για διαφθορά» επισημαίνει το άρθρο της εφημερίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία τα γραφεία της Εύας Καϊλή και των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλλα και Μαρία Αρένα.

Την ίδια ώρα, το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση, με το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας να επιβεβαιώνει την είδηση και το περιοδικό Knack να αναφέρει πρόκειται την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φραντζέσκο Τζόρτζι, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D, ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης. Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά. Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση