Αρχική Περιβάλλον WTTC: Μειώθηκε το κλιματικό αποτύπωμα του τουρισμού στην ΕΕ

WTTC: Μειώθηκε το κλιματικό αποτύπωμα του τουρισμού στην ΕΕ

0
δάσος - Ευρώπη - τουρισμού
Εικόνες: UNSPLASH/Kai Pilger
Διαφήμιση

Σημαντική μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καταγράφηκε στις δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2010 έως 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού με έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η συμβολή των Ταξιδιών και Τουρισμού στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,1% ετησίως, ενώ τα αέρια θερμοκηπίου αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% την ίδια περίοδο. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μειώνεται η ένταση των εκπομπών του κλάδου.

Από το 2010 στο 2019

Το 2010, για κάθε 1 δολάριο Αμερικής του ΑΕΠ της ΕΕ για ταξίδια και τουρισμό, ο τομέας εξέπεμπε 0,49 κιλά αερίων θερμοκηπίου. Το 2019 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά 14% στα 0,42 κιλά. Αυτό είναι απόδειξη της επιτυχίας μέχρι στιγμής των πολλών αλλαγών που έχουν εφαρμοστεί από κυβερνήσεις και ηγέτες επιχειρήσεων σε ολόκληρο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου τομέα.

Το 2019, όταν τα ταξίδια και ο τουρισμός ήταν στο αποκορύφωμά τους, ο κλάδος ήταν υπεύθυνος για το 12,7% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ σε σύγκριση με το 8,1% παγκοσμίως. Η Ευρώπη είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές στον κόσμο, λόγω της μοναδικής της θέσης για τις διεθνείς αφίξεις και μεταφορές από άλλες περιοχές, που φτάνουν και διέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως αναφέρεται, τώρα, σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά έργα του είδους που έχει αναληφθεί ποτέ, οι θεσμικοί φορείς του παγκόσμιου τουρισμού μπορούν για πρώτη φορά να παρακολουθούν με ακρίβεια τις επιπτώσεις που έχουν οι βιομηχανίες του κλάδου στο περιβάλλον.

Σε παγκόσμια πρωτιά, αυτή η ολοκληρωμένη έρευνα καλύπτει 185 χώρες σε όλες τις γωνιές της Γης και θα ενημερώνεται κάθε χρόνο με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Ευρώπη - Νορβηγία - δάσος - φύση
Εικόνα: UNSPLASH/Dmitry Vechorko

Ένα καινοτόμο εργαλείο για την βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού στην ΕΕ

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Πλέον, είμαστε σε θέση να παρέχουμε στις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση λεπτομερείς πληροφορίες που χρειάζονται για να σημειώσουν πρόοδο σε σχέση με τη Συμφωνία του Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού στην ΕΕ έχει αποσυνδέσει την οικονομική της ανάπτυξη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μείωσε την ένταση των εκπομπών της κατά ένα απίστευτο 14%, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα να κάνουμε.

Ο τομέας έχει τώρα ένα σημείο εκκίνησης για να γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται όσον αφορά τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται στην ΕΕ. Με αυτές τις πληροφορίες, πρέπει να δούμε μεγαλύτερα και πιο τολμηρά βήματα που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να συνεχίσει να αποσυνδέει την ανάπτυξή της από τις εκπομπές της. Χρειαζόμαστε κρατική υποστήριξη για την υποστήριξη της παραγωγής Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα εθνικά μας δίκτυα».

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην 22η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού και το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού.

δάσος - Ευρώπη - φύση - Ισπανία
Εικόνα: UNSPALSH/Lina Stepanova

Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία μεταξύ WTTC και το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού με έδρα τη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πράσινης πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησαν περισσότερες από 60 πρωτοβουλίες το περασμένο έτος, που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις άνω των 186 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην πράσινη οικονομία από τη Σαουδική Αραβία.

Διαφήμιση