Αρχική Ενέργεια Βρέθηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Βρέθηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Εξόρυξη πετρελαίου - αερίου - κοίτασμα
Εικόνα: UNSPLASH/ Maria Lupan
Διαφήμιση

Κοίτασμα φυσικού αερίου που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών βρέθηκε στο «οικόπεδο» 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Η ανακάλυψη «Zeus-1» είναι η τρίτη σε σειρά από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V, ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής».

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα 3,5 τρισ. κυβικών ποδιών, το οποίο αν προστεθεί στο κοίτασμα «Γλαύκος» (5-8 τρισ. κυβικά πόδια), στο «Κρόνος 1» (2,5 τρισ. κυβικά πόδια) και την «Αφροδίτη» (4,2 τρισ. κυβικά πόδια) ανεβάζει τη δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου στα 15,2-18,2 τρισ. κυβικά πόδια.

Στα 6-8 τρισ. κυβικά πόδια αερίου υπολογίζονται τα αποθέματα στο κοίτασμα «Καλυψώ», όπου όμως η μέχρι στιγμής δραστηριότητα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποιον στόχο.

Η γεώτρηση έγινε από το πλοίο γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων.

Κυπριακή ΑΟΖ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ήδη, Υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου

«Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της και επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής.

Ήδη, Υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση