Αρχική Διάστημα To τηλεσκόπιο MeerKAT αναζητά σημάδια εξωγήινης ζωής

To τηλεσκόπιο MeerKAT αναζητά σημάδια εξωγήινης ζωής

0
MeerKAT
Εικόνα: South African Radio Astronomy Observatory (SARAO)
Διαφήμιση

Το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT της Νότιας Αφρικής, στο Karoo, αναβαθμίστηκε και πλέον αναζητά ενεργά ενδείξεις εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοτιοαφρικανικού Παρατηρητηρίου Ραδιοαστρονομίας (Sarao).

Το όργανο θα χρησιμοποιηθεί από αστρονόμους και μηχανικούς στην ομάδα «Breakthrough Listen», ένα επιστημονικό πρόγραμμα που αναζητά στοιχεία εξελιγμένης ζωής στο σύμπαν.

Στόχος του είναι να ερευνήσει ένα εκατομμύριο κοντινά αστέρια, ολόκληρο το γαλαξιακό επίπεδο και 100 κοντινούς γαλαξίες χρησιμοποιώντας μια σειρά από ραδιοφωνικές και οπτικές ζώνες.

Οι επιστήμονες του «Breakthrough Listen» έχουν αφιερώσει τα τελευταία τρία χρόνια στην ανάπτυξη και εγκατάσταση των πιο ισχυρών ψηφιακών οργάνων που έχουν αναπτυχθεί ποτέ στην αναζήτηση τεχνικών υπογραφών.

«Το νέο υλικό συμπληρώνει τις συνεχείς αναζητήσεις του Listen χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Green Bank στις ΗΠΑ, το τηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία και άλλα τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το ευρύτερο οπτικό πεδίο διευκολύνει την “ακρόαση”

Ο κύριος ερευνητής του Breakthrough Listen, Andrew Siemion, εξήγησε ότι τα 64 πιάτα του MeerKAT είχαν μεγάλο οπτικό πεδίο που συνήθως περιέχει πολλά αστέρια, τα οποία αποτελούν ενδιαφέροντες τεχνολογικούς στόχους.

«Ο νέος μας υπερυπολογιστής μας δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζουμε σήματα από τα 64 πιάτα για να λαμβάνουμε σαρώσεις υψηλής ανάλυσης αυτών των στόχων με εξαιρετική ευαισθησία, όλα αυτά χωρίς να επηρεάζουμε την έρευνα άλλων αστρονόμων που χρησιμοποιούν τη συστοιχία», είπε ο Siemion.

MeerKAT
Εικόνα: South African Radio Astronomy Observatory (SARAO)

Λειτουργώντας σε λειτουργία που δεν απαιτεί μετακίνηση των πιάτων για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, το MeerKAT είναι ένα από τα πιο ικανά και ευαίσθητα ραδιοτηλεσκόπια και είναι διαθέσιμο σχεδόν 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα της εβδομάδας.

Επιπλέον, η ικανότητά του να σαρώνει 64 στόχους ταυτόχρονα εντός του κύριου οπτικού πεδίου βελτίωσε επίσης την ικανότητα της πρωτοβουλίας να απορρίπτει παρεμβολές από ανθρώπινη τεχνολογία, όπως δορυφόρους σε τροχιά της Γης, που έχουν αυξηθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια.

Ο επιστήμονας του έργου Breakthrough Listen για το MeerKAT, Cherry Ng, είπε ότι το MeerKAT παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ενός πομπού παρόμοιου με τους φωτεινότερους ραδιοφάρους της Γης σε απόσταση 250 ετών φωτός στη συνήθη λειτουργία παρατήρησης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Breakthrough Initiatives, S. Pete Worden είπε ότι ένας από τους πρώτους στόχους θα είναι το πλησιέστερο αστέρι στη Γη, ο Proxima Centauri, ο οποίος φαίνεται να φιλοξενεί δύο μικρούς βραχώδεις πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου.

«Οι συνήθεις παρατηρήσεις με το Listen backend στο MeerKAT είναι τώρα σε εξέλιξη και η ομάδα ανυπομονεί να μοιραστεί τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες».

Πηγή: MYBROADBAND

Διαφήμιση