Αρχική Καταστροφές Σοβαρές ζημίες από την κακοκαιρία – Κατέρρευσε γέφυρα στην Άρτα

Σοβαρές ζημίες από την κακοκαιρία – Κατέρρευσε γέφυρα στην Άρτα

0
Γέφυρα Κομπότι Άρτας - κακοκαιρία
Εικόνα: epiruspost.gr
Διαφήμιση

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Gaia» σε πολλές περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο.

Πτώσεις δέντρων, διακοπές ηλεκτροδότησης, αλλά και κατολισθήσεις και καταρρεύσεις γεφυρών ταλαιπώρησαν τους κατοίκους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Μηνύματα προειδοποίησης 112 έλαβαν την Κυριακή οι κάτοικοι της Νότιας Κρήτης, της Σάμου και των Δωδεκανήσων, ενώ το Σάββατο είχαν λάβει αντίστοιχα μηνύματα οι κάτοικοι της Ηπείρου, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αμφιλοχίας, Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας.

Σπίτια παρασύρθηκαν από κατολίσθηση στην Άρτα – Κατέρρευσε γέφυρα

Η δυτική Ελλάδα αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, στην Άρτα κατέρρευσε γέφυρα στο Κομπότι, ενώ από κατολίσθηση παρασύρθηκαν δύο σπίτια.

Η  ίδια γέφυρα είχε καταρρεύσει και το 2015 όταν είχαν σημειωθεί ξανά έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Παρά τα έργα αποκατάστασης, ένα μέρος της υποχώρησε ξανά την Κυριακή και διακόπηκε η κυκλοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες του epiruspost.

Γέφυρα Κομπότι Άρτας
Εικόνα: epiruspost.gr

Παράλληλα, μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο έπληξε τον οικισμό των Μελισσουργών, στην Άρτα. Αυτό προκάλεσε την παράσυρση ενός σπιτιού, το οποίο κατέληξε πάνω σε άλλο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατολίσθηση συνέβη κοντά στην πάνω πλατεία του χωριού.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί ήδη το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να προταθούν και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Μελισσουργοί Άρτας - κατολίσθηση
Εικόνα: epiruspost.gr
Μελισσουργοί Άρτας - κατολίσθηση
Εικόνα: epiruspost.gr
Μελισσουργοί Άρτας - κατολίσθηση
Εικόνα: epiruspost.gr

Παξοί: 60χρονη με βαρύ εγκεφαλικό κατέληξε λόγω της κακοκαιρίας

Έχασε τη μάχη για τη ζωή μία 60χρονη γυναίκα από τους Παξούς, η οποία νωρίς το μεσημέρι υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Παξών, όπου διακομίστηκε, έκριναν ότι λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού χρειαζόταν να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στη θαλάσσια περιοχή και της κακοκαιρίας, το πλωτό του Λιμενικού δεν κατέστη δυνατό να πάει από την Κέρκυρα στους Παξούς.

Τελικά, η διακομιδή έγινε το απόγευμα με ταχύπλοο ιδιώτη από τους Παξούς στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, με σκοπό να μεταφερθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Φιλιατών.

Η ασθενής έφτασε στην Πλαταριά, διακομίστηκε στο ΤΕΠ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

ΜΕΤΣΟΒΟ - ΣΥΒΟΤΑ - ΠΑΡΓΑ - ΠΑΞΟΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
ΜΕΤΣΟΒΟ – ΣΥΒΟΤΑ – ΠΑΡΓΑ – ΠΑΞΟΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)

Προβλήματα και στα Ιωάννινα

Η κακοκαιρία GAIA δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο κεντρικό βάθρο πεζογέφυρας στα Τζουμέρκα, κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, από το φουσκωμένο Ραφτανίτικο ποτάμι.

Πεζογέφυρα Τζουμέρκα
Εικόνα: Facebook/Δήμος Β. Τζουμέρκων

Σύμφωνα με τον δήμο Β. Τζουμέρκων, κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου με την Πολιτική Προστασία τού δήμου, επισκέφτηκαν το σημείο. Κατόπιν αυτοψίας αποφασίστηκε η γέφυρα για το επόμενο χρονικό διάστημα να παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης.

«Φούσκωσε» ο Βοϊδομάτης και ο Αώος στην Ήπειρο

«Φούσκωσαν» τα ποτάμια Βοϊδομάτης και Αώος από την έντονη βροχόπτωση στον νομό Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, ισχυροί ήταν οι άνεμοι στην περιοχή το βράδυ του Σαββάτου με αποτέλεσμα να πέσουν δέντρα και να γίνουν ζημιές σε πολλές περιοχές του νομού. Χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες, καθώς βράχοι έπεσαν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, σύμφωνα με πληροφορίες του ipeirotika.gr.

Πτώσεις δέντρων σε Εύβοια και Λέσβο

Στην Εύβοια οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και βράχων στον επαρχιακό δρόμο Ροβιών – Ιστιαίας και συγκεκριμένα στο χωριό Μαρούλι.

Όπως δήλωσε στο evima.gr και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, «πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή όπου προκάλεσαν πτώση δύο μεγάλων πεύκων. Άμεσα στείλαμε συνεργεία του Δήμου και απομάκρυναν τα πεύκα από το οδόστρωμα».

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή», επισήμανε ο κ. Σταμούλος.

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και την Λέσβο με θυελλώδεις νοτιάδες και βροχή, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, πέρα από τρία περιστατικά όπου σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων σε διαφορετικές περιοχές του νησιού.

Στην περιοχή της Καλλιθέας δέντρο έπεσε σε δύο σταθμευμένα οχήματα και παρέσυρε καλώδια της ΔΕΗ. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική αλλά και ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Επίσης, ένα δέντρο έπεσε στα Παπιάνα στη Δυτική Λέσβο και άλλο ένα περιστατικό με πτώση δέντρου σημειώθηκε στον Τρύγωνα, όπου επιλήφθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία και οι υπηρεσίες των δήμων. Μικρότερα προβλήματα με κλαδιά που έσπασαν από δέντρα στην Αρίσβη μέσα στον οικισμό.

Διακοπές ηλεκτροδότησης στην Ηγουμενίτσα

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε διάφορους οικισμούς με χωριά του Πωγωνίου και τμήμα του οικισμού Λαδοχωρίου στην Ηγουμενίτσα να παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Προβλήματα εκδηλώθηκαν και αργά το βράδυ του Σαββάτου, εξ’ αιτίας των ισχυρών ανέμων, καθώς προσωρινά διακόπηκε η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων – Άρτας, από πτώσεις δέντρων και η πυροσβεστική κινήθηκε για την κοπή και απομάκρυνσή τους.

Οι 7 περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

Σημαντικές βροχές σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά το διήμερο Σάββατο 10/12 – Κυριακή 11/12. Καταιγίδες εκδηλώθηκαν κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στην Ήπειρο. Τα ορεινά της Ηπείρου δέχτηκαν κατά τόπους περισσότερα από 300 χιλιοστά βροχής, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στις καταγραφές του σταθμού στα Θεοδώριανα Άρτας (335 χιλιοστά).

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή του αθροιστικού υετού του διημέρου, ενώ ενδεικτικά σημειώνονται και τα ύψη αθροιστικού υετού επιλεγμένων σταθμών του δικτύου.

202212 10 11 tot rain
Εικόνα: meteo.gr

Ο καιρός σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρη βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα στα δυτικά και νότια, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στα βορειοδυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ, τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.

Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Το βράδυ από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες στα νότια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Δυτικοί 5 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρη βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τη νύχτα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Διαφήμιση