Αρχική Ειδήσεις Qatargate: Τα πρόσωπα και η δράση των εμπλεκομένων

Qatargate: Τα πρόσωπα και η δράση των εμπλεκομένων

0
Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ) (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) - Καϊλή
Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ) (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Υπό έρευνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος βρίσκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία φέρετε να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που έχει ξεσπάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε το πρωί της Δευτέρας τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μελών της οικογενείας της και του συντρόφου της.

Ο κ. Βουρλιώτης κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά), όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια, κλπ.).

Ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος έχει συλληφθεί για την ίδια υπόθεση, είναι έμπειρος Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κατάγεται από την Ιταλία και εργάζεται ως βοηθός σε γραφείο Ιταλού Ευρωβουλευτή, στην ίδια ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Με την Εύα Καϊλή διατηρούν σχέση για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο απέκτησαν μαζί ένα παιδί.

[357664] Η ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΖΙΟΡΤΖΙ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Η ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΖΙΟΡΤΖΙ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Πώς εμπλέκεται η οικογένεια της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να κληθούν για κατάθεση και άλλα πρόσωπα από το στενό της περιβάλλον της Εύας Καϊλή, καθώς αυτό αποτελεί πάγια τακτική των βελγικών Αρχών.

Η αδερφή της Εύας Καϊλή δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας, ενώ είναι και επικεφαλής μιας ΜΚΟ (ELONTech), που δίνει νομικές συμβουλές για θέματα νέων τεχνολογιών.

Σημειώνεται ότι ο πατέρας της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρος, αφέθηκε ελεύθερος χθες Κυριακή, έπειτα από τη σύλληψή του, κατά την οποία -όπως αναφέρουν βελγικά ΜΜΕ- είχε μαζί του μια βαλίτσα με μεγάλο χρηματικό ποσό.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Καϊλής

Ο πατέρας της Εύας Καϊλή συνελήφθη επίσης για τη γνωστή υπόθεση. Όπως αναφέρει η L’Echo, ο πατέρας της εντοπίστηκε με χαρτοφύλακα γεμάτο με χρήματα. Κατά την ίδια πηγή, είχε ενημερωθεί από συνεργάτες του για τα όσα συνέβαιναν. Χθες Κυριακή σύμφωνα με ανακοίνωση της Βελγικής αστυνομίας αφέθηκε ελεύθερος.

Ο πατέρας της Εύας Καϊλή είναι γνωστό πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη και πρωτοστάτησε τον καιρό που η Εύα ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα με έντονη δραστηριότητα στήριξης της. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος. Σημειώνεται ότι ο Αλέξανδρος Καϊλής είναι χρόνια ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενεργή και η Μανταλένα Καϊλή με την πολιτική

Η Μανταλένα Καϊλή δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας MADE.

Η MADE, η οποία υλοποιεί και υποστηρίζει με στρατηγική επικοινωνίας πρότζεκτ κοινωνικής καινοτομίας, με θεματικές: ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία ανηλίκων, ενδυνάμωση γυναικών, τέχνης και τεχνολογίας, αγροοικονομία-τεχνολογία και οικολογία, νεοφυή επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, και εκπαιδευτικά προγράμματα για δημιουργική σκέψη.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι

Ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή.

Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Αντόνιο Παντσέρι
Εικόνα: Twitter/Pier Antonio Panzeri

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018».

Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

Σφραγίστηκαν τα γραφεία 4 Ιταλών ευρωβουλευτών

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η La Repubblica, οι βελγικές αρχές έβαλαν στο μικροσκόπιο τις περιπτώσεις τεσσάρων Ιταλών εργαζόμενων στο Ευρωκοινοβούλιο, σφραγίζοντας τα γραφεία τους.

Πρόκειται για τη Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι, βοηθό της ευρωβουλευτή Αλεσάντρα Μορέτι, (η οποία είχε ταξιδέψει στην Ντόχα για να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ανέκαθεν ψήφιζε υπέρ του Κατάρ, σύμφωνα με τις υποδείξεις τις ευρωομάδας της), τον Τζιουζέπε Μερόνι, βοηθό της Λάρα Κόμι από το Forza Italia, την Ντονατέλα Ροστάνιο και τον Νταβίντε Ζόγκια.

Το χρονικό της σύλληψης

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματικής οργάνωσης και διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L’Echo» και «Soir».

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διαφθορά είναι «πολύ ανησυχητική»

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων. Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής».

«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως, τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισήμανε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή τις αντιπροσωπείες. «Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

H είσοδος της Εύας Καϊλή στην πολιτική

Πριν την πολιτική της καριέρα, η Εύα Καϊλή εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel (2004-2007), παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.

Τα πρώτα πολιτικά βήματά της έγιναν το 1992, χρονιά που η Εύα Καϊλή έγινε μέλος της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το 2001 τέλεσε ως πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τον δρόμο στην αυτοδιοίκηση, τον άνοιξε ο Σπύρος Βούγιας και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «μέντοράς» της, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr.

Ο Σπύρος Βούγιας ήταν Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το 1994. Στις δημοτικές εκλογές του 1998 και του 2002 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, χωρίς να εκλεγεί. Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2000 και του 2004 τοποθετήθηκε στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ 2001 και 2002 διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Οκτώβριο του 2009 τοποθετήθηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2011 ήταν Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Αργότερα, η Εύα Καϊλή κατέβηκε υποψήφια με τον συνδυασμό του στο Δήμο στις δημοτικές εκλογές του 2002 και εκλέχθηκε έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις εθνικές εκλογές 2004 ήταν η νεότερη υποψήφια, θέτοντας πρώτη φορά υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ και καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Γιώργου Παπανδρέου, να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και έγινε η νεότερη βουλευτής με το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Διατήρησε την έδρα της στις εθνικές εκλογές 2009.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της θητείας, η Καϊλή διετέλεσε μέλος σε πολλές κοινοβουλευτικές επιτροπές και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε συνέδρια και σε ειδικές αποστολές στο εξωτερικό.

Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε, λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2013-2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις ευρωεκλογές 2014 εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη (S&D) καθώς έλαβε 122.054 ψήφους. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Καϊλή είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στην Ευρώπη μέχρι τη σύλληψή της.

Το 2018 ήταν η αποδέκτης του βραβείου Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή και τις Νέες Τεχνολογίες. Το 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους.

Διαφήμιση