Αρχική Κόσμος Ινδονησία: Επιστροφή στον Μεσαίωνα με απαγόρευση των προγαμιαίων σχέσεων

Ινδονησία: Επιστροφή στον Μεσαίωνα με απαγόρευση των προγαμιαίων σχέσεων

0
Ινδονησία - διαδηλώσεις - νέος κώδικας
Εικόνα: Twitter/AJ+
Διαφήμιση

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς στην Ινδονησία το κοινοβούλιο της χώρας υιοθέτησε νέο ποινικό κώδικα, βάσει του οποίου θα τιμωρούνται οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου με έως 1 έτος φυλάκιση.

Ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο τα ανύπαντρα ζευγάρια θα τιμωρούνται εάν βρεθούν να έχουν σεξουαλικές επαφές, απευθύνεται όχι μόνο στους Ινδονησίους, αλλά και στους επισκέπτες της χώρας.

Παρά τις αντιδράσεις από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους φόβους ότι θα αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό και τις επενδύσεις στη χώρα, ο νέος ποινικός κώδικας υιοθετήθηκε την Τρίτη από την πλειοψηφία των βουλευτών και αναμένεται να εφαρμοστεί σε 3 χρόνια.

Ο νέος ποινικός κώδικας προετοιμαζόταν επί δεκαετίες και αντικαθιστά αυτόν που ίσχυε από την εποχή της ολλανδικής αποικιοκρατίας στην Ινδονησία. Εκτός από τις προγαμιαίες σχέσεις, σύμφωνα με τον νέο κώδικα θα απαγορεύεται κάποιος να προσβάλει τον πρόεδρο και τους κρατικούς θεσμούς της Ινδονησίας, αλλά και να εκφράζει απόψεις αντίθετες με την κρατική ιδεολογία.

Η προσβολή του Προέδρου, την οποία μπορεί να καταγγείλει μόνο ο πρόεδρος, θα επιφέρει έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Τις εξωσυζυγικές σχέσεις θα μπορούν να καταγγείλουν συγκεκριμένα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να λάβουμε υπόψη μας σημαντικά ζητήματα και συζητήθηκαν διάφορες απόψεις», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιασόνα Λαόλι ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Ωστόσο, έχει έρθει η ώρα να λάβουμε μια ιστορική απόφαση για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και να αφήσουμε πίσω μας τον αποικιοκρατικό ποινικό κώδικα τον οποίο κληρονομήσαμε» μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1949, πρόσθεσε.

Ινδονησία - νέος κώδικας
Εικόνα: Reuters

Ο Άλμπερτ Άριες, εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης αρμόδιας για την κατάρτιση του νέου ποινικού κώδικα, επεσήμανε ότι η αλλαγή του θα προστατεύσει τον θεσμό του γάμου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι προγαμιαίες σχέσεις και οι σχέσεις εκτός γάμου θα μπορούν να καταγγέλλονται μόνο από έναν από τους δύο συζύγους, τους γονείς ή τα παιδιά του ζευγαριού, κάτι που περιορίζει την ισχύ του νόμου.

Συγκατοίκηση και μοιχεία θα τιμωρούνται με φυλάκιση

Επιπλέον από την απαγόρευση των σεξουαλικών σχέσεων εκτός του θεσμού του γάμου, τα ανύπαντρα ζευγάρια δεν θα έχουν την δυνατότητα να συζήσουν, πράξη για την οποία θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως έξι μηνών. Επίσης, η μοιχεία είναι και αυτή πλέον παράπτωμα, το οποίο θα τιμωρείται με φυλάκιση.

Το προσχέδιο του νέου ποινικού κώδικα είχε τη στήριξη κάποιων ισλαμικών ομάδων, σε μια χώρα που παρατηρείται άνοδος του συντηρητισμού, όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ανατρέπει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την πτώση το 1998 του αυταρχικού ηγέτη της Ινδονησίας Σουχάρτο.

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα σηματοδοτούν ένα πισωγύρισμα για την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα παγκοσμίως, η οποία ήταν γνωστή για την ανεκτικότητά της σε θέματα θρησκείας.

Οι νέοι νόμοι ενδέχεται να πλήξουν σημαντικά και τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ινδονησία.

«Κάνουμε βήματα προς τα πίσω (…) οι καταπιεστικοί νόμοι θα έπρεπε να καταργηθούν. Αλλά το νομοσχέδιο δείχνει ότι τα επιχειρήματα ξένων πανεπιστημιακών είναι σωστά: η δημοκρατία μας αναμφισβήτητα είναι σε παρακμή», δήλωσε ο Ουσμάν Χαμίντ διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδονησία.

Η θρησκευτική πλευρά του νέου ποινικού κώδικα

Υπάρχουν πλέον έξι νόμοι περί βλασφημίας στον κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της αποστασίας – αποκήρυξης θρησκείας. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της, η Ινδονησία θα καταστήσει παράνομη την θρησκευτική συζήτηση με στόχο οποιοσδήποτε να πείσει ένα άτομο να μην πιστεύει σε κάποια θρησκεία.

Η Ινδονησία δεν είναι κοσμικό κράτος. Ο αθεϊσμός δεν είναι αποδεκτός. Τεχνικά οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν μία από τις έξι καθορισμένες θρησκείες. Είναι λοιπόν ένα πολυθρησκειακό κράτος με επίσημη ιδεολογία, το Pancasila, το οποίο δεν δίνει προτεραιότητα σε καμία πίστη έναντι άλλων. Αυτή ήταν η ιδέα του ηγέτη της Ινδονησίας μετά την ανεξαρτησία, Σουκάρνο, για να αποθαρρύνει μεγάλα τμήματα του αρχιπελάγους, όπου οι μουσουλμάνοι δεν αποτελούν πλειοψηφία, από το να αποσχιστούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC

Διαφήμιση