Αρχική Περιβάλλον Η Γη διαθέτει «ατομικό θερμοστάτη» για να παραμένει κατοικήσιμη

Η Γη διαθέτει «ατομικό θερμοστάτη» για να παραμένει κατοικήσιμη

0
Πλανήτης Γη
Εικόνα: pixabay/qimono
Διαφήμιση

Την δυνατότητα της Γης να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία της σε διάστημα εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο πλανήτης περιέχει έναν μηχανισμό «σταθεροποιητικής ανάδρασης» που είναι σε θέση να εμποδίζει το κλιματικό εκκρεμές να ταλαντεύεται υπερβολικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πιστεύεται ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της «πυριτικής διάβρωσης» – μια γεωλογική διαδικασία κατά την οποία η αργή, σταθερή διάβρωση των πυριτικών πετρωμάτων περιλαμβάνει χημικές αντιδράσεις που αντλούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στα ιζήματα των ωκεανών, παγιδεύοντας έτσι το αέριο στα πετρώματα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, βασίζονται σε μια μελέτη δεδομένων παλαιοκλίματος που καταγράφουν διακυμάνσεις στις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες των τελευταίων 66 εκατομμυρίων ετών.

Πώς έγινε η ανακάλυψη

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μαθηματική ανάλυση για να προσδιορίσουν εάν τα δεδομένα αποκάλυπταν μοτίβα που θα έδειχναν σταθεροποιητικά φαινόμενα για να διατηρήσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε ευθυγράμμιση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο σύμφωνα με το οποίο οι μεταβολές της θερμοκρασίας του πλανήτη μειώνονται κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Αυτή η διάρκεια είναι παρόμοια με τις χρονικές κλίμακες κατά τις οποίες πιστεύεται ότι δρουν οι καιρικές συνθήκες πυριτικού.

«Έχετε έναν πλανήτη του οποίου το κλίμα υπέστη τόσες πολλές δραματικές εξωτερικές αλλαγές. Γιατί επιβίωσε η ζωή όλο αυτό το διάστημα; Ένα επιχείρημα είναι ότι χρειαζόμαστε κάποιου είδους μηχανισμό σταθεροποίησης για να διατηρήσουμε τις θερμοκρασίες κατάλληλες για ζωή», αναφέρει ο Constantin Arnscheidt, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Επιστημών Γης, Ατμόσφαιρας και Πλανητών του MIT (EAPS).

«Αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε από δεδομένα ότι ένας τέτοιος μηχανισμός ελέγχει συνεχώς το κλίμα της Γης», είπε χαρακτηριστικά.

Μέσω προηγούμενων ερευνών, οι επιστήμονες παρατήρησαν την κίνηση του άνθρακα μέσα και έξω από το επιφανειακό περιβάλλον της Γης για να παραμείνει σχετικά ισορροπημένη – παρά τις διακυμάνσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο θέρμανσης

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια περίοδο θέρμανσης και έχουν προτρέψει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να θεσπίσουν μια σειρά αλλαγών για να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα ή να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα.

Ο Arnscheidt και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την ιστορία των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών για 66 εκατομμύρια χρόνια για να εξετάσουν μια σειρά διαφορετικών χρονικών κλιμάκων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων, για να δουν αν εμφανίστηκαν σταθεροποιητικά πρότυπα σε κάθε χρονοδιάγραμμα.

«Σε κάποιο βαθμό, είναι σαν το αυτοκίνητό σας να τρέχει με ταχύτητα στο δρόμο και όταν πατάτε τα φρένα, γλιστράτε για πολλή ώρα πριν σταματήσετε», δήλωσε ο Daniel Rothman, καθηγητής γεωφυσικής στο MIT.

«Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο η αντίσταση τριβής ή μια σταθεροποιητική ανάδραση ξεκινά, όταν το σύστημα επιστρέφει σε σταθερή κατάσταση».

Η σημερινή υπερθέρμανση του πλανήτη θα ακυρωθεί, αλλά θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια

Αν και οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και πολύ καιρό ότι οι καιρικές συνθήκες από πυριτικά μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του κύκλου άνθρακα του πλανήτη μας, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρούν άμεσες ενδείξεις του μηχανισμού.

Ο Arnscheidt και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την ιστορία των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών για 66 εκατομμύρια χρόνια για να εξετάσουν μια σειρά διαφορετικών χρονικών κλιμάκων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων, για να δουν αν εμφανίστηκαν σταθεροποιητικά πρότυπα σε κάθε χρονοδιάγραμμα.

 «Από τη μία πλευρά, είναι καλό γιατί γνωρίζουμε ότι η σημερινή υπερθέρμανση του πλανήτη θα ακυρωθεί τελικά μέσω αυτής της σταθεροποιητικής ανατροφοδότησης», εξήγησε ο Arnscheidt.

«Αλλά από την άλλη πλευρά, θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να συμβεί, οπότε όχι αρκετά γρήγορα για να λύσουμε τα σημερινά μας ζητήματα». Ένα αξιοσημείωτο εύρημα της δουλειάς τους είναι ότι σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια, τα δεδομένα δεν αποκάλυψαν καμία σταθεροποιητική ανατροφοδότηση – κάτι που οδήγησε στο ερώτημα: Τι κράτησε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες υπό έλεγχο;

«Υπάρχει μια ιδέα ότι η τύχη μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του γιατί,ακόμα και μετά από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, η ζωή εξακολουθεί να υπάρχει», είπε ο Rothman.

«Υπάρχουν δύο εκδοχές: Κάποιοι λένε ότι η τυχαία πιθανότητα είναι μια αρκετά καλή εξήγηση και άλλοι λένε ότι πρέπει να υπάρχει σταθεροποιητική ανατροφοδότηση», αναφέρει ο Arnscheidt.

Πηγή: Daily Mail

Διαφήμιση