Αρχική Ενέργεια Γερμανία: Παρατείνεται η λειτουργία τριών πυρηνικών σταθμών

Γερμανία: Παρατείνεται η λειτουργία τριών πυρηνικών σταθμών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού - πυρηνικών
Εικόνα: UNSPLASH/Nicolas HIPPERT
Διαφήμιση

Η Γερμανία επέκτεινε τη λειτουργία των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών της, ενώ σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια έως τα μέσα Απριλίου του 2023, όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Θα δημιουργηθεί η νομική βάση για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών Isar 2, Neckarwestheim 2 και Emsland πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022 έως τις 15 Απριλίου 2023 το αργότερο», δήλωσε ο Σόλτς.

Στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είχε συμφωνήσει να διατηρήσει μόνο δύο από τους τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μετά το τέλος του 2022, την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί για σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών.

Αρχικά, η Γερμανία, όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εχθρικό προς την πυρηνική ενέργεια, σχεδίαζε να κλείσει τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της που λειτουργούσαν στα τέλη του 2022.

Έως την άνοιξη του 2023

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς αντέστρεψε αυτή την απόφαση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να παρατείνει δύο από τις τρεις εναπομείνασες μονάδες μέχρι την άνοιξη του 2023.

Παράλληλα, ζήτησε από τα υπουργεία να παρουσιάσουν έναν «φιλόδοξο» νόμο για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και νομοθεσία για τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο άνθρακα έως το 2030.

«Στο πλαίσιο της κατανομής των εργασιών, θα ζητούσα να υποβληθούν έγκαιρα οι σχετικοί προτεινόμενοι κανονισμοί στο υπουργικό συμβούλιο, για το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει το νομοθετικό σώμα», είπε ο Scholz.

Το Κόμμα των Πρασίνων – ένα από τα τρία κόμματα του συνασπισμού που κυβερνούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο – συμφώνησε να υποστηρίξει τη διατήρηση των πυρηνικών σταθμών Isar 2 και Neckarwestheim 2 σε λειτουργία ως αποθεματικά έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Ωστόσο, το συνέδριο του κόμματος ήταν κατά της προμήθειας νέου πυρηνικού καυσίμου που είναι απαραίτητο για να παραμείνει επίσης το εργοστάσιο του Έμσλαντ σε ετοιμότητα.

Το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) ζήτησε και τα τρία εργοστάσια να παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι το 2024.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η γερμανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους φορείς εκμετάλλευσης των Isar 2 και Neckarwestheim 2 σχετικά με τη διατήρηση των σταθμών σε κατάσταση αναμονής για την παροχή ρεύματος τον χειμώνα, εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι δύο μονάδες πρόκειται να μεταφερθούν σε λειτουργικό απόθεμα – έως τις 15 Απριλίου το αργότερο – μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας ζωής τους στις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί μια επικείμενη συμφόρηση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Γερμανία.

Ο άλλος ενεργός αντιδραστήρας της Γερμανίας, ο Emsland, επρόκειτο να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια Γερμανία αναμενόταν να καλυφθεί χρησιμοποιώντας άλλες πηγές.

«Θα κάνουμε τώρα αμέσως όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να επιτρέψουμε τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Έμσλαντ έως τις 15 Απριλίου», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της εταιρείας RWE.

Οι αντιδράσεις των ακτιβιστών

Η Greenpeace χαρακτήρισε την απόφαση του Scholz «ανεύθυνη». «Η παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών μας εκθέτει όλους σε έναν αδικαιολόγητο κίνδυνο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Γερμανίας Μάρτιν Κάιζερ.

Αντιμέτωπη με την απειλή μιας ενεργειακής έλλειψης αυτόν τον χειμώνα, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να αυξήσει τη χρήση άνθρακα. Η λειτουργία πολλών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παρατείνεται μέχρι την άνοιξη του 2024, παρόλο που έχει θέσει ως στόχο την εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα έως το 2030.

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας παρά να στραφούμε στον άνθρακα.

Το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας αποφασίστηκε από την Άνγκελα Μέρκελ μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Διαφήμιση