Αρχική Κόσμος Γαλλία: Δέκα νεκροί, ανάμεσα τους πέντε παιδιά, σε φωτιά

Γαλλία: Δέκα νεκροί, ανάμεσα τους πέντε παιδιά, σε φωτιά

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φωτιά Γαλλία - 16/12/22
Εικόνα: Twitter/1News
Διαφήμιση

Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά ηλικίας 3 ως 15 ετών, έχασαν την ζωή τους σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε πολυκατοικία κοντά στη Λυών, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 14 τραυματίες, από τους οποίους οι τέσσερις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε από τη νομαρχία.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 03:00 (04:00 ώρα Ελλάδας) σε μια επταώροφη πολυκατοικία στην κοινότητα Βοξ-αν-Βελέν. Οι φλόγες ξεκίνησαν από το ισόγειο και επεκτάθηκαν προς τους ορόφους.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν σχεδόν 170 πυροσβέστες και δύο απ’ αυτούς τραυματίσθηκαν ελαφρά στη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με τη νομαρχία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε επίσης πως τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα σ’ αυτό το στάδιο και αρχίζει σχετική έρευνα.

«Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πυρκαγιάς …υπάρχουν αρκετά σενάρια και θα διεξαχθεί έρευνα», δήλωσε ο Νταρμανέν, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε επικοινωνία σχετικά με το επεισόδιο με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η εισαγγελία της Λυών άνοιξε έρευνα για να καθορίσει πώς ξέσπασε η φωτιά και δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει καμία υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου και αυτή του εμπρησμού.

Γείτονες είπαν σε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Le Progres de Lyon και BFM TV, ότι καταληψίες, πιθανώς έμποροι ναρκωτικών, ζούσαν στο ισόγειο του κτιρίου, που βρίσκεται σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο της Λυών, όπου πολλοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τις δημόσιες αρχές.

Φωτιά Γαλλία - 16/12/22
Εικόνα: Twitter/Qatar News Agency

Ο αρμόδιος υπουργός Ολιβιέ Κλάιν πρόκειται να μεταβεί σήμερα στον τόπο της πυρκαγιάς, περιγράφοντας τον απολογισμό των θυμάτων ως «ανατριχιαστικό».

«Πηγαίνω στη σκηνή σήμερα το πρωί για να είμαι με τους κατοίκους, τους εκλεγμένους αξιωματούχους και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», έγραψε ο Κλάιν στο Twitter. Πρόσθεσε ότι είχε μιλήσει με τη δήμαρχο της πόλης, Ελέν Ζοφρουά, «για να τη διαβεβαιώσει για την υποστήριξη του κράτους».

Τρομακτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι – Πολλοί εγκλωβίστηκαν

Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής δήλωσαν ότι οι φλόγες ξέσπασαν στο ισόγειο προτού επεκταθούν στους πάνω ορόφους, εγκλωβίζοντας ορισμένους κατοίκους στα διαμερίσματά τους, ενώ καπνός εισέβαλε σε κοινόχρηστους χώρους.

«Ήταν τρομακτικό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ, ξάδερφος ενός κατοίκου του τέταρτου ορόφου που κατάφερε να ξεφύγει από τις σκάλες με τα δύο παιδιά του.

Οι γείτονες άκουσαν κραυγές και προσπάθησαν να σώσουν ζωές, σύμφωνα με μαρτυρία που μεταδόθηκε από το BFM-TV.

Άλλοι μάρτυρες, που επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είπαν ότι μια γυναίκα πέταξε το παιδί της στο πλήθος, που κατάφερε να το πιάσει. Στη συνέχεια πήδηξε από το παράθυρο για να γλιτώσει από τη φωτιά και τον καπνό και σκοτώθηκε.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Mas du Taureau, η οποία έχει υποστεί αστική ανάπλαση, αφού εδώ και καιρό έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πολλές υποβαθμισμένες περιοχές στα προάστια της Λυών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​πόλη ξεκίνησε ένα πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ για να ανασχεδιαστεί και να γίνει μια οικολογική συνοικία, να αναπτύξει τοπικά καταστήματα και δημόσια μέσα μεταφοράς.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΥΠΕΞ για την τραγωδία στη Γαλλία

Βαθιά θλίψη για την τραγωδία από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην κοινότητα Βοξ-αν-Βελέν, στη Γαλλία, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

Επίσης, εκφράζει βαθύτατα συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και Euronews

Διαφήμιση