Αρχική Υγεία - Διατροφή Χειμώνας και νέοι: Πόσο πρέπει να φοβούνται τον πυρετό;

Χειμώνας και νέοι: Πόσο πρέπει να φοβούνται τον πυρετό;

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πυρετός - θερμόμετρο - πυρετό
Εικόνα: Pexels/Oleksandr Pidvalnyi
Διαφήμιση

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Είναι χειμώνας και ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού, covid 19. Πολλοί νέοι είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο κρεβάτι με πυρετό.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο πυρετός στον νέο; Είναι σύνηθες ερώτημα του κοινού αυτή την περίοδο.

Κατά την επίθεση του λοιμογόνου παράγοντα, ο παθογόνος μικροοργανισμός συναντά στο νέο υγιή άνθρωπο, την πρώτη γραμμή άμυνας που εμποδίζει τα βλαπτικά μικρόβια να διεισδύσουν σε βαθύτερα στρώματα. Αυτό γίνεται με ποικίλους μηχανισμούς όπως είναι η κινητοποίηση κροσσών στη μύτη που απομακρύνουν τα λοιμογόνα, η έκκριση τοξικών ουσιών από επιφανειακά κύτταρα, η δραστηριοποίηση ωφέλιμων μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας. Κατά την κινητοποίηση της πρώτης γραμμής άμυνας πυρετός δεν εκλύεται.

Όταν η πρώτη γραμμή άμυνας καταστεί ανεπαρκής, το μικρόβιο διεισδύει σε βαθύτερα στρώματα, οπότε κύτταρα άμυνας καθηλωμένα στους ιστούς (π.χ. μακροφάγα) και κύτταρα άμυνας που κυκλοφορούν στο αίμα (λευκά αιμοσφαίρια) δραστηριοποιούνται. Πυρετογόνα και παράγοντες φλεγμονής συχνά εκλύονται στα πλαίσια της δεύτερης γραμμής άμυνας με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο. Τα λεμφοκύτταρα και αντισώματα που παράγονται  στη συνέχεια, είναι υπεύθυνα για την εγκαθίδρυση αναμνηστικής ανοσίας (τρίτο επίπεδο άμυνας): Αναγνωρίζουν με ειδικό τρόπο το λοιμογόνο αίτιο, ώστε όχι μόνο το εξουδετερώνουν αποτελεσματικά, αλλά εάν το ίδιο λοιμογόνο επιχειρήσει να προσβάλλει το σώμα στο μέλλον, εξουδετερώνεται τη στιγμή που επιχειρεί διείσδυση.  Η διάρκεια της αναμνηστικής ανοσίας ποικίλει ανάλογα με το λοιμογόνο αίτιο και το επίπεδο άμυνας του οργανισμού.

άρρωστος - Covid - σπίτι - ασθενείς
Εικόνα: UNSPLASH/engin akyurt

Στην παθογένεση του πυρετού στα λοιμώδη νοσήματα, σημαντικό ρόλο έχουν μικρές πρωτεΐνες, που ονομάζονται κυτοκίνες, όπως ιντερλευκίνες, ιντερφερόνη α και παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF).Τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και τα άτομα που εξαιτίας συμπαρομαρτούντων νοσημάτων, εμφανίζουν πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη) ενδέχεται να μην εμφανίσουν πυρετό ακόμη και κατά τη διάρκεια σοβαρών λοιμώξεων και πρέπει να ευρίσκονται σε στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των λοιμωδών νοσημάτων.

Τι σημαίνει ο πυρετός κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης;

 Η ύπαρξη πυρετού κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο και υποδηλώνει ότι αφενός το μικρόβιο έχει διεισδύσει στο σώμα διότι ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να το εξουδετερώσει σε επιφανειακά στρώματα (είτε επειδή δεν έχει επαρκή ειδικά αντισώματα και αναμνηστικά λεμφοκύτταρα είτε επειδή οι επιφανειακοί φραγμοί του δεν υπήρξαν επιτυχείς) αφετέρου ότι ο οργανισμός αμύνεται σημαντικά στα πλαίσια της δεύτερης γραμμής άμυνας κινητοποιώντας λευκά αιμοσφαίρια και παράγοντας επαρκείς ποσότητες κυτοκινών και ιντερφερονών.

Επειδή η αλληλεπίδραση σώματος και λοιμογόνων είναι μια δυναμική διαδικασία και με δεδομένο ότι ο πυρετός δείχνει ότι το λοιμογόνο ευρίσκεται ήδη σε βαθύτερα στρώματα του οργανισμού, ο πυρετός, όταν υπάρχει, αποτελεί πάντα ένα σημαντικό σημείο συναγερμού ανεξάρτητα από την ηλικία του πάσχοντος ή τα χρόνια συνοδά του νοσήματα. Εξάλλου σοβαρές επιπλοκές από λοιμώξεις ενδέχεται να συμβούν σε κάθε ηλικία και οι υγιείς νέοι δεν είναι όπως λανθασμένα συχνά νομίζουν, άτρωτοι.

Πυρετός-άρρωστος
Εικόνα: UNSPLASH/Winel Sutanto

Πότε είναι αναγκαία η ιατρική περίθαλψη

Σε ποιες περιπτώσεις ο υγιής νέος που έχει πυρετό πρέπει να θορυβηθεί και να μην αναβάλλει την ιατρική του εξέταση:

 1. Εάν έχει υψηλό πυρετό άνω του 38,5 κατά τη μασχαλιαία μέτρηση.
 2. Εάν ο πυρετός είναι ανθεκτικός στα αντιπυρετικά.
 3. Εάν συνυπάρχει δυσχέρεια αναπνοής ή νοιώθει ότι το οξυγόνο «δεν του φτάνει».
 4. Εάν λιποθυμήσει ή υπάρχει έντονη τάση για λιποθυμία
 5. Εάν έχει έντονο ρίγος.
 6. Εάν αισθάνεται έντονη ταχυκαρδία ασυνήθιστη για τα δεδομένα του.
 7. Εάν συνυπάρχει έντονη κεφαλαλγία.
 8. Εάν αισθάνεται τσούξιμο ή κάψιμο στα ούρα.
 9. Εάν συνυπάρχει εμετός.
 10. Εάν έχει εξάνθημα.
 11. Εάν βλέπει άσπρα στίγματα στο εσωτερικό του λαιμού ή στο φάρυγγα.
 12. Εάν ο πυρετός  ενώ έχει εισέλθει σε φάση βελτίωσης αρχίζει εκ νέου να επιδεινώνεται ή δεν εμφανίζει σημεία βελτίωσης μετά το 48ωρο ή διαρκεί πάνω από τριήμερο.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

 

 

Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook
Twitter
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαιρός Χριστουγέννων: Θα «αγγίξει» τους 20 βαθμούς ο υδράργυρος
Επόμενο άρθροΟι…ρομποτικοί βοηθοί του Άι Βασίλη που μεταφέρουν γράμματα στα Τρίκαλα