Αρχική Διάστημα Στον Ειρηνικό κατέπεσε τμήμα κινεζικού πυραύλου

Στον Ειρηνικό κατέπεσε τμήμα κινεζικού πυραύλου

0
Πύραυλος - πυραύλου
(φωτογραφία αρχείου)
Διαφήμιση

Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ένα μεγάλο τμήμα κινεζικού πυραύλου, βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου, ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B, απειλούσε με ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη.

Ευτυχώς, όμως, ο κινεζικός πύραυλος, που είχε σημάνει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στην Ευρώπη, κατέληξε τελικά στον Βόρειο Ειρηνικό, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού.

Έκλεισε μέρος του εναέριου χώρου της Ισπανίας

To τμήμα του πυραύλου, διαλύθηκε σε κομμάτια και έπεσε στον ωκεανό, βάζοντας τέλος στην ανησυχία που είχε προκληθεί σε αρκετές χώρες. Μάλιστα, το πρωί ο εναέριος χώρος πάνω από πολλά αεροδρόμια της Ισπανίας έκλεισε, λόγω των προειδοποιήσεων ότι ο κινεζικός πύραυλος βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη τροχιά.

Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού “Τιανγκόνγκ” στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Διαβάστε επίσης: Διαστημικό πείραμα του ΑΠΘ σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας

Ποία η πιθανότητα συντριβής στο έδαφος;

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα ωσότου φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά – το 20% έως 40% – αναμενόταν να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το κομμάτι του πυραύλου, είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στη Δυτική Αφρική. Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους New York Times και το Space.com.

Διαφήμιση