Αρχική Πολιτισμός Σπήλαιο του Ευριπίδη: Βιωματικά σεμινάρια στο αρχαίο θέατρο

Σπήλαιο του Ευριπίδη: Βιωματικά σεμινάρια στο αρχαίο θέατρο

0
Σπήλαιο Ευριπίδη - Σαλαμίνα
Σπήλαιο του Ευριπίδη, Σαλαμίνα. Εικόνα: salaminaonline.gr
Διαφήμιση

Στο Σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα και στον γειτονικό χώρο του Ιερού του Διονύσου, στην περιοχή Περιστέρια της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο, βιωματικά σεμινάρια αρχαίου θεάτρου με φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής δράσης, που φέρει την αιγίδα του ΕΟΤ, παρουσιάζονται Παρασκευή 11/11/22 και ώρα 17:00 στο Θέατρο Τέχνης (Πεσμαζόγλου 5) με ομιλίες και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Η προσπάθεια,  ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια από την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου και επιδιώκει την ανάδειξη ενός σπουδαίου, αλλά άγνωστου στο ευρύ κοινό τοπόσημου, του Σπηλαίου του Ευριπίδη το οποίο, ενώ ανασκάφηκε το 1997, παραμένει στην αφάνεια. Στον χώρο αυτό, μέσα στη γαλήνη της φύσης και με θέα τη θάλασσα, ο μεγάλος μας ποιητής αποσυρόταν για να διαλογιστεί και να συγγράψει τα έργα του. Στοχεύει στην προώθηση της θεατρικής παιδείας και της ιστορίας ως βασικών αξόνων του ελληνικού πολιτισμού και εντάσσεται στην πολιτική  του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαλαμίνας και την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας του νησιού.

Γκερέκου - Σπήλαιο Ευριπίδη - Σαλαμίνα
Η Ά. Γκερέκου με τον Πρόεδρου του ΕΙΠ, Νίκο Κούκη (αριστερά), και τον Δήμαρχο Σαλαμίνας, Γιώργο Παναγόπουλο.

Τα σεμινάρια οργανώθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Σαλαμίνας 2022 Έτος Ευριπίδη, με τη σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και της καλλιτεχνικής του διευθύντριας κας Μαριάννας Κάλμπαρη,   με  την συμμετοχή φοιτητών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους έγινε από την σκηνοθέτη και καθηγήτρια Αρχαίου Θεάτρου κ. Χρύσα Γεωργαντά, η οποία τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί και διδάσκει αρχαίο θέατρο  στην Ισπανία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και την εικαστικό-εκπαιδευτικό κ. Τζελίνα Πάλλα.

 Εισαγωγή στο Αρχαίο Θέατρο και το Έργο του Ευριπίδη

 Το ομώνυμο σεμινάριο αναδεικνύει τη σημασία του τόπου στην καλλιτεχνική δημιουργία του Ευριπίδη, με στόχο να βιωθεί η επιρροή που ασκούν οι φυσικοί, οι λατρευτικοί, αλλά και άλλοι πολιτιστικοί χώροι στους δημιουργούς και να ενθαρρυνθούν οι νέοι καλλιτέχνες της δραματικής τέχνης, ώστε:

  • να γνωρίσουν τα φυσικά μέρη όπου γεννήθηκαν τα μεγάλα αρχαία κείμενα, να κατανοήσουν την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στη δημιουργία τους, αλλά και να αποκτήσουν προσωπική εμπειρία μέσα από την αλληλοεπίδραση χώρου, σώματος και νου

Τα υλικά τεκμήρια, η βιωματική εμπειρία και γνώση, οι εκπαιδευτικές δράσεις από τις τρεις ημέρες του σεμιναρίου καταγράφηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό, με σκοπό την περαιτέρω μελέτη, καθώς το εγχείρημα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σημαντικό αυτό γεγονός  σηματοδοτεί την έναρξη κύκλων σεμιναρίων για το Αρχαίο Θέατρο, που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές, καθώς και φοιτητές από πανεπιστήμια και σχολές από όλον τον κόσμο και τα οποία πρόκειται να οργανωθούν τα επόμενα χρόνια στο Σπήλαιο του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα.

Γκερέκου - Σαλαμίνα
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ στο καταληκτήριο πάνελ του συνεδρίου, μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μ. Κάλμπαρη (αριστερά), και την ηθοποιό και πρώην Υπουργό Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου.

Στην σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα μιλήσουν: η πρόεδρος του ΕΟΤ,  κ. Άντζελα Γκερέκου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν κ. Μαριάννα Κάλμπαρη, η σκηνοθέτης κ. Χρύσα Γεωργαντά,  η εικαστικός  -εκπαιδευτικός κ. Τζελίνα Πάλλα και οι φοιτητές της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν που συμμετείχαν στο σεμινάριο. Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής κ. Γιάννος Λώλος, αρχαιολόγος, επικεφαλής της ανασκαφής στο Σπήλαιο του Ευριπίδη, ο οποίος προσέφερε στους συμμετέχοντες τις πολύτιμες γνώσεις του κατά την διάρκεια του σεμιναρίου.

Info: 

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, 

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 

Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

Επικοινωνία: 210 3228 706 | Είσοδος ελεύθερη  #culturetourism

Διαφήμιση