Αρχική Ενέργεια Σκρέκας: Αναδρομικά η φορολόγηση των υπερεσόδων παραγωγής ενέργειας

Σκρέκας: Αναδρομικά η φορολόγηση των υπερεσόδων παραγωγής ενέργειας

0
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI) - υπερεσόδων παραγωγής ενέργειας
Λεπτομέρεια από μετρητή (ρολόι) ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ σε σπίτι στην πόλη των Τρικάλων. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022 αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Πιο συγκεκριμένα, στη δήλωση του εξήγησε ότι το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα €373,55 εκατ., θα φορολογηθεί αναδρομικά σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα που ανακτώνται θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και υπολογίζονται συνολικά περί τα 2,69 δισ. ευρώ, προσθέτοντας αυτά που έχουν ήδη ανακτηθεί από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή έκτακτη εισφορά εισήχθη με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να επιτραπεί η άμεση φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το 9μηνο.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ: 5 εκατομμύρια ευρώ για έργα ύδρευσης στους Δήμους

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σκρέκα:

«Παρέλαβα πριν από λίγο το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα €373,55 εκατ. Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού.

Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας.

Από την αρχή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ότι δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια. Εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική μας δέσμευση πλήρως και στον τομέα της ενέργειας. Πρώτιστη μέριμνά μας είναι η διατήρηση προσιτών τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών έως το τέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο2ο Green Transport Conference: Τα trends της «πράσινης» μετακίνησης στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΔιαστημικό πείραμα του ΑΠΘ σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας