Αρχική Ελλάδα Πτήσεις Emirates: Όλο το χρονικό και τα σενάρια τρομοκρατίας

Πτήσεις Emirates: Όλο το χρονικό και τα σενάρια τρομοκρατίας

0
Αεροπλάνο Emirates
Εικόνα: UNSPLASH/Mike van den Bos
Διαφήμιση

Αναστάτωση προκλήθηκε σε δύο πτήσεις της Emirates, μια προς Ντουμπάι και μια προς Νέα Υόρκη, εκ των οποίων η μια βρισκόταν ήδη στον αέρα, όταν πληροφορία έφτασε στις ελληνικές αρχές ότι σε μια από τις δύο είχε επιβιβαστεί ένα άτομο ύποπτο για τρομοκρατία.

Η πτήση προς Ντουμπάι έμεινε καθηλωμένη στο αεροδρόμιο, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, ενώ η πτήση προς Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να επιστρέψει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού κανένα αεροδρόμιο της Ιταλίας ή της Γαλλίας δεν της επέτρεψε την προσγείωση. Με την συνοδεία δυο F16 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και πραγματοποιήθηκε ο απαραίτητος έλεγχος από την αντιτρομοκρατική και την αστυνομία.

Σε καμία όμως από τις δύο πτήσεις δεν εντοπίστηκε το ύποπτο άτομο για το οποίο είχαν λάβει σήμα οι ελληνικές αρχές. Η αρχική πληροφορία ανέφερε ότι το ύποπτο άτομο σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση μέσα σε μικρό χρονικό ορίζοντα.

Η πτήση ΕΚ209 της Emirates προς Νέα Υόρκη είχε 209 επιβάτες και 8 άτομα πλήρωμα. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στον έλεγχο των εισιτηρίων και ακολούθως σε ξενοδοχείο, όπου θα διαμείνουν μέχρι να πετάξουν με άλλη πτήση προς τη Νέα Υόρκη.

«Ήταν δύο πολεμικά αεροπλάνα που μας ακολουθούσαν όταν γυρίζαμε στην Αθήνα, δύο ώρες πετάγαμε και δύο ώρες να γυρίσουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ επιβάτης της πτήσης της Emirates με κατεύθυνση τη Νέα Υόρκη.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό αναφέρει:«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

Κοιμόταν στο σπίτι του στην Αθήνα ο ύποπτος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άτομο που αναζητούνταν ήταν τελικά ένας Τούρκος υπήκοος, ο οποίος ζει στην Αθήνα και δεν είναι φανατικός ισλαμιστής, αλλά απλός οπαδός του μεγάλου εχθρού του Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, επρόκειτο να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντήσει την οικογένειά του, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εκεί.

Όλα ξεκίνησαν από ένα email που εστάλη από άγνωστο πρόσωπο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στο MEGA .Στο εν λόγω email αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος Τούρκος υπήκοος περίπου 35 ετών, ο οποίος θεωρείται γκιουλενιστής και φανατικός ισλαμιστής θα έμπαινε στη συγκεκριμένη πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ και θα ανατίναζε το αεροπλάνο στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο συγκάτοικος του συγκεκριμένου ατόμου στην Αθήνα, για άγνωστο λόγο, φαίνεται να ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές ότι ο 35χρονος Τούρκος υπήκοος θα ταξίδευε χθες ή σήμερα για τις ΗΠΑ και ότι δεν αποκλείεται να προβεί σε τρομοκρατική επίθεση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ότι οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κάποια σύλληψη.

Το πρωτόκολλο σε περίπτωση κινδύνου

Ο πιλότος και δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στο MEGA σχετικά με το πρωτόκολλο που τηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις που αφορά, μεταξύ άλλων, κατάρριψη που αεροσκάφους υπό συγκεκριμένες πάντα προϋποθέσεις.

«Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση, έχουν φτιαχτεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και είναι υποχρεωτικές για όλες τις περιοχές του δυτικού κόσμου που αποδέχονται την νομοθεσία του ICAO. Εάν το αεροσκάφος πειρατευτεί, και αυτό το γνωρίζουμε υπό την έννοια ότι θα αλλάξει κατεύθυνση, θα αλλάξει ύψος ή θα έχει αιτήματα που θα βγουν από τους ασυρμάτους, τότε εάν αυτό οδηγηθεί να πετάξει πάνω από μη κατοικημένες περιοχές και όχι κατ’ αναγκαιότητα στη θάλασσα, υπάρχει η εντολή το αεροσκάφος αυτό να καταρριφθεί. Αυτό είναι το πρωτόκολλο. Κάθε χώρα έχει μία επιτροπή κρίσης για τέτοιες περιπτώσεις» ανέφερε αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος της Emirates συνόδευσαν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από δύο μαχητικά F-16 της 340 Μοίρας καθώς δόθηκε εντολή για επιχείρηση «Renegade». 120 μίλια Νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, το CAOC (Κέντρo Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ) έδωσε εντολή για «A Scramble», και στις 21:09 ζευγάρι F-16 της Μοίρας 340 απογειώθηκε από την Κρήτη ώστε να συνοδεύσει την πτήση ΕΚ 209 για να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από την πρωτογενή μου εμπειρία από τους χειριστές των F-16 που συνόδευσαν τότε το «Ήλιος», όταν πήγαμε να κάνουμε την αναπαράσταση της πτήσης, αυτό που μας έλεγαν ήταν ότι υπήρχε και εκεί πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που έπαιρναν εντολή, πριν την πτώση του αεροσκάφους στο Γραμματικό, να πυροδοτήσουν πυραύλους αέρος – αέρος. Είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία, αλλά αυτό είναι το πρωτόκολλο. Το σημαντικό είναι ότι το σύστημα δούλεψε με ακρίβεια και λεπτομέρεια».

Αναφορικά με την άρνηση Γαλλίας και Ιταλίας να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους, ο κ. Κωνσταντέλλος επεσήμανε πως «δεν είναι υποχρεωτικό επ’ ουδενί, το αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Ιταλία ή στον χώρο στον οποίο πετάει. Οι Αρχές εκτιμούν τον κίνδυνο. Υποχρέωση του κράτους αναχώρησης είναι να υποδεχτεί ξανά το αεροσκάφος πίσω γιατί έχει την ευθύνη του».

Διαφήμιση