Αναστέλλεται από 1η Ιανουαρίου του 2023 το μέτρο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μετά και την απόφαση του ΣτΕ.
Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα μπορούν πλέον να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.
«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ του Γ΄ τμήματος που επανεξέτασε το μέτρο, η Ολομέλεια το έχει κρίνει συνταγματικό, αλλά έχει ζητήσει επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή ότι από τον Απρίλιο και μετά, μας λέει δεν έπρεπε να παραταθεί το μέτρο. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί η απόφαση, παρόλο που εγώ σας λέω θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση. Στις δημοκρατίες προφανώς οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές.
Άρα, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί, αλλά θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο, για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Θα εφαρμοστεί υπό όρους όμως προστασίας της δημόσιας υγείας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε το πρωτόκολλο. Απόφαση την 1η Ιανουαρίου που ολοκληρωνόταν το μέτρο και μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν θα ανανεωθεί. Τώρα με βάση τα πρωτόκολλα που θα ολοκληρώσουμε δεν ξέρω αν θα είναι νωρίτερα, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ανανέωση του μέτρου από τη στιγμή που έκρινε αυτό το ΣτΕ», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Mega.
Μιλώντας και για τον Προσωπικό Γιατρό, ο υπουργός Υγείας είπε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στα 4.700.000 πολίτες που έχουν βρει γιατρούς, 3400 γιατροί, ήδη μπήκαν από τις ειδικότητες αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι συμβάσεις τους και είμαστε και σε άλλες συνεννοήσεις με στους συλλόγους να βάλουμε παραπάνω. Είναι σημαντικό ότι ήδη 1 εκατομμύριο ραντεβού έχουν γίνει, δηλαδή 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας κάνανε μέσα στο Νοέμβριο το δωρεάν ραντεβού τους. Ο θεσμός χρειάζεται χρόνο για να έχει τους γιατρούς που έχει, είμαστε στο πρώτο τρίμηνο, θεωρούμε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δώσουμε, γιατί θα ετοιμάσουμε νέα κίνητρα που θα ανακοινώσουμε στους προσωπικούς γιατρούς, θα προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες και άρα θα έχουμε και την πλήρη κάλυψη».
Το νέο νομοσχέδιο του ΕΣΥ
Για το νέο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του ΕΣΥ ο Θ. Πλεύρης είπε πως «το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές ρυθμίσεις που αφορούν στους γιατρούς. Η πρώτη ρύθμιση είναι η μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών και ειδικά για τους αναισθησιολόγος, όσους είναι στις ΜΕΘ και όσοι είναι στα ΤΕΠ, ένα επίδομα που φτάνει τα 400 ευρώ.
Το δεύτερο προβλέπει ότι στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες, δηλαδή εκεί που έχουμε κάνει προκήρυξη και δεν έχουν εμφανιστεί γιατροί, αυτό αφορά κυρίως τις νησιωτικές περιοχές και κάποιες ειδικότητες που δεν έχουμε την πληθώρα των γιατρών δίνουμε τη δυνατότητα της μερικής απασχόλησης, άρα στην Κω λόγου χάρη που έχουμε βγάλει μία προκήρυξη για παθολόγο και δεν έχει εμφανιστεί δίνουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες που βρίσκονται στην Κω να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα υγείας με μερική απασχόληση οργανωμένα.
Και η τρίτη ρύθμιση που αυτή είναι που προκαλεί και τη μεγαλύτερη αντίδραση σε όσους διαμαρτύρονται, που είναι μία ιδεοληπτική αντίδραση, είναι ότι προκειμένου να κάνουμε ελκυστικό και πάλι το ΕΣΥ στους γιατρούς πέρα από τη μισθολογική αύξηση δίνουμε μία δυνατότητα σε όσους εξαντλούν όλο το πρόγραμμα της εργασίας στο ΕΣΥ, δηλαδή συμμετέχουν και στις εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων, να μπορούν ήπια μια φορά την εβδομάδα να έχουν και ιδιωτικό έργο».
Η αντίθεση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο νομοσχέδιο
Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σημείωσε ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρση. Άλλωστε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επισημάνει πολλαπλώς σε όλες τις σχετικές συζητήσεις από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του αυτή, καθώς ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει πολιτική σοφία αποσύροντας το άρθρο 10 και να μη θεωρηθεί θέμα γοήτρου.
Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του κλάδου και για το άρθρο 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ.
Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών τόνισε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και πρωτίστως την εκπαίδευση τους.
Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πρότεινε τουλάχιστον τρεις μήνες από το «foundation year» να αναγνωρίζονται ως χρόνος ειδικότητας.
Για τις διαδικασίες κρίσης των ιατρών, υπογράμμισε ότι απαιτείται απλοποίηση μέσω αντικειμενικών κριτηρίων, μικρότερων αριθμητικά επιτροπών στις οποίες δεν έχουν θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ώστε οι κρίσεις να ολοκληρώνονται με ταχύτητα και με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται για τους τοκετούς, ζήτησε οι ρυθμίσεις να προσαρμοστούν στις προτάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε την αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, επαναφορά των μισθών τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, καθώς και λύση στο θέμα των επικουρικών γιατρών.