Αρχική Πολιτισμός Ο «πράσινος» κινηματογράφος ξεκινάει από την Κέρκυρα

Ο «πράσινος» κινηματογράφος ξεκινάει από την Κέρκυρα

0
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στην Κέρκυρα πραγματοποιούνται τα γυρίσματα της ταινίας μεγάλου μήκους «The Eye», σε σκηνοθεσία της Ελληνοκαναδής σκηνοθέτιδας, Daphne Schmon -με καταγωγή από την Κέρκυρα. Η ταινία «The Eye» αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική ταινία, που γυρίζεται στην Ελλάδα με όρους βιωσιμότητας, θα εφαρμόσει, δηλαδή, καινοτόμες πρακτικές στη διαδικασία της κινηματογράφησης και θα αναδείξει το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας στην Κέρκυρα και σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας και Τουρισμού διοργάνωσε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Βιωσιμότητα και κινηματογράφος: Η κινηματογραφική τέχνη και οι οπτικοακουστικές παραγωγές στην υπηρεσία της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, της ακαδημαϊκής κοινότητας και θεσμικών παραγόντων σχετικά με τις δράσεις του πολιτισμού και της τέχνης και συγκεκριμένα της κινηματογραφικής τέχνης, που εστιάζουν σε σύγχρονα προβλήματα και προτείνουν λύσεις με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται το πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων και να μειώνεται το αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η εκδήλωση επίσης στόχευσε στην ενίσχυση της καινοτομίας, την εισαγωγή νέων πολιτιστικών ιδεών και την εξοικείωση με διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης που αποτελούν εργαλείο για την ενίσχυση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος μας.

Κέρκυρα - πράσινος κινηματογράφος

Η ανάπτυξη των κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα

Η Περιφερειάρχης κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, τόνισε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας του Film Office, με έδρα την Κέρκυρα και αντένες στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, καθώς στην παγκόσμια οικονομία ο συγκεκριμένος κλάδος έχει ιδιαίτερη δυναμική και αναφέρθηκε σε εγχώριες και διεθνείς παραγωγές, που έχει ήδη υποστηρίξει το Ionian Islands Film Office, όπως η σειρά «42 βαθμοί», η σειρά «Μαέστρο» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη ελληνική σειρά που αγοράστηκε από το Netflix, η ταινία «Γάμος α λα ελληνικά 3», που γυρίστηκε στην Κέρκυρα το καλοκαίρι του 2022, αλλά και η ταινία «The Eye», που γυρίζεται αυτές τις ημέρες στην Κέρκυρα και εφαρμόζει καινοτόμες δράσεις βιωσιμότητας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. 

Στόχος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι να παρακινήσει και άλλους κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες να συνδέσουν την τέχνη με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως η διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας και η ανάδειξη και προστασία του φυσικού κάλλους και του ιστορικού αστικού περιβάλλοντος.

Ακολούθησε η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, αλλά και με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας και Τμήμα Τουρισμού. Από πλευράς του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων το Μνημόνιο υπέγραψε η Δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου, από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαχειμάρης, ενώ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο Πρύτανης, Ανδρέας Φλώρος. Ανάλογα Μνημόνια Συνεργασίας θα υπογραφούν και με τους Δήμους Νότιας Κέρκυρας και Παξών, καθώς λόγω εκτάκτων υποχρεώσεών τους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση οι Δήμαρχοι, Κώστας Λέσσης και Σπύρος Βλαχόπουλος, αντίστοιχα.

Κέρκυρα - πράσινος κινηματογράφος

Η καινοτομία «βιωσιμότητα στην παραγωγή»

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι προσκεκλημένοι Melanie Dicks, Διευθύνουσα Σύμβουλος «Fingerprint Content», Παραγωγός «The Eye», Ιδρύτρια και Σύμβουλος «Greenshoot», Jess Hines, Ιδρύτρια «Fingerprint Content», Διευθύντρια Καμπάνιας περιβαλλοντικού Αποτυπώματος και Paul Evans, Ιδρυτής της «Greenshoot», παρουσίασαν την καινοτομία «βιωσιμότητα στην παραγωγή», μια καμπάνια που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα γυρίσματα της ταινίας «The Eye», έχει εφαρμοστεί ήδη σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της δημιουργικής βιομηχανίας στην Ελλάδα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην πραγματική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας οπτικοακουστικής παραγωγής και συγκεκριμένα τη μείωση των απορριμμάτων και των εκπομπών άνθρακα.

Στο γ’ μέρος της εκδήλωσης, ο Δρ Ιάκωβος Παναγόπουλος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος και διδάσκων σε συνεργασία με τον Δρ. Ιωάννη Δεληγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου, παρουσίασε την καινοτομία: «Το Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Metaverse (Μετασύμπαν)» την καινοτόμα δράση δημιουργίας ενός εικονικού περιβάλλοντος, που θα παρέχει την εμπειρία της λειτουργίας και της επίσκεψης του κάθε ενδιαφερόμενου στο Ionian Film Office σε συνθήκες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Κέρκυρα - πράσινος κινηματογράφος

Η ημερίδα έκλεισε με τις ομιλίες:  

«Η επίδραση της δημιουργικής βιομηχανίας στην αειφόρο ανάπτυξη» (Ναούμ Μυλωνάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τουρισμού, Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και «Ο κινηματογραφικός Τουρισμός και η ανάπτυξη προορισμών» (Αλκμήνη Γκρίτζαλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Τουρισμού, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Nova στηρίζει την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΔιατροφή για…εργαζόμενες γυναίκες!