Αρχική Special Topics - 2 Νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Energean στο Ισραήλ

Νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Energean στο Ισραήλ

0
Energean
Διαφήμιση

Μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου, την 4η στη θάλασσα του Ισραήλ, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η Energean.

Πρόκειται για το εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζευς» στο Block 12 που εκτιμάται σε 13,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου, είναι δηλαδή μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων για 10 – 12 bcm. Η Energean προχωρεί τώρα σε ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την γεώτρηση.

Όπως αναφέρεται εξάλλου από την εταιρεία, οι νέες ποσότητες φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι δυνατό να αξιοποιηθούν είτε για την αύξηση των πωλήσεων της Energean στην εγχώρια αγορά, είτε για την εξαγωγή στην Κύπρο και με προοπτική υγροποίησης σε μονάδα που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό καθώς είτε και για την εξαγωγή προς την Αίγυπτο, μέσω υφιστάμενων αναβαθμιζόμενων ή νέων αγωγών και υγροποίηση στα υφιστάμενα τερματικά της χώρας.

Zeus Discovery
Με κίτρινο χρώμα, τα κοιτάσματα της Energean στη θάλασσα του Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης: Σενάρια επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:
«Λίγες ημέρες μετά το ξεκίνημα της παραγωγής από το κοίτασμα Karish, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι το γεωτρητικό  μας πρόγραμμα, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται από 5 στις 5  επιτυχημένες γεωτρήσεις, συνεχίζει να προσθέτει αξία στην Energean, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας της περιοχής. Αξιολογούμε τώρα μία σειρά από δυνητικές επιλογές εμπορικής αξιοποίησης για την Περιοχή Ολύμπου με επίκεντρο τόσο τις υφιστάμενες και μοναδικές για τη Μεσόγειο υποδομές μας, όσο και πιθανές νέες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αναμένεται να προχωρήσουμε σε ένα νέο δεσμευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης», δήλωσε σχετικά ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.

Αναβάθμιση του κοιτάσματος «Αθηνά» και γεώτρηση  στο Block 23

Ο ανεξάρτητος εκτιμητής DeGolyer & MacNaughton (D&M) πιστοποίησε για την Energean δυνητικά αποθέματα της τάξης των 11,75 bcm στο κοίτασμα «Αθηνά», αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση της Energean που αναφερόταν σε 8 bcm, έπειτα από μελέτες με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της γεωτρητικής διαδικασίας.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζευς» και η αναβάθμιση του κοιτάσματος «Αθηνά» δίνουν στην Energean μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου και την εμπορευσιμότητα της Περιοχής Ολύμπου και, πλέον, η εταιρεία προχωρεί το αναπτυξιακό της σχέδιο. Η Energean αναμένεται να προχωρήσει στην τελική ενημέρωση για τις συνολικές ποσότητες της Περιοχής Ολύμπου στις αρχές του 2023, με βάση την ειδική έκθεση που ετοιμάζεται από την D&M.

Σημειώνεται ότι το πλοιογεωτρύπανο Stena IceMax έχει τώρα μετακινηθεί στο Block 23 της θάλασσας του Ισραήλ, προκειμένου να προχωρήσει σε γεώτρηση της δομής «Ηρακλής».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπεργία: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς την Τετάρτη – Όσοι απεργούν
Επόμενο άρθροΞεκινά η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα με σημαντικές απουσίες