Αρχική Κόσμος Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία – Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες

Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία – Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες

0
σεισμός Ινδονησία 21/11/22
Εικόνα: Twitter/Inquirer/AFP
Διαφήμιση

Ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών έγινε αισθητή για διάστημα αρκετών δευτερολέπτων στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα την Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε από την ινδονησιακή υπηρεσία μετεωρολογίας και γεωφυσικής BMKG.

Το επίκεντρο της δόνησης βρισκόταν στη στεριά και συγκεκριμένα στη Σιαντζούρ της Δυτικής Ιάβας, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία απέρριψε την πιθανότητα να σημειωθεί τσουνάμι.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλος σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Τουλάχιστον 252 είναι οι νεκροί από τον σεισμό των 5,6 βαθμών που έπληξε την επαρχία της Δυτικής Ιάβας, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον κυβερνήτη της περιοχής Ριντουάν Καμίλ. Εκατοντάδες είναι επίσης οι τραυματίες, ενώ πάνω από 13.000 υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι. Σύμφωνα με το Aljazeera, ο Καμίλ ανέφερε σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 326.

Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, καθώς πολίτες ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Καλούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν προς το παρόν έξω από τα κτίρια, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ινδονησίας Ντβικορίτα Καρναβάτι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που κατέγραψε το Reuters, στην πρωτεύουσα Τζακάρτα πολλοί άνθρωποι εκκένωσαν τα γραφεία τους στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία της πόλης, ενώ άλλοι ανέφεραν πως αισθάνθηκαν τα κτίρια να κουνιούνται και είδαν έπιπλα να μετακινούνται.

Πολλοί από τους νεκρούς ήταν μαθητές δημοσίων σχολείων που είχαν τελειώσει τα μαθήματά τους για την ημέρα και παρακολουθούσαν επιπλέον μαθήματα σε πολλά ισλαμικά σχολεία όταν κατέρρευσαν, δήλωσε ο κυβερνήτης της Δυτικής Ιάβας Ριντουάν Καμίλ σε ανακοίνωση του.

Οι κάτοικοι του Σιαντζούρ ζουν κυρίως σε πόλεις μονώροφων και διώροφων κτιρίων και σε μικρότερα σπίτια στη γύρω ύπαιθρο.

Ο Καμίλ είπε ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές μεταφέρθηκαν στα κέντρα εκκένωσης.

Εκατοντάδες κτίρια έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

«Τόσα πολλά κτίρια κατέρρευσαν και διαλύθηκαν», είπε ο Καμίλ στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν κάτοικοι εγκλωβισμένοι σε απομονωμένα μέρη…οπότε υποθέτουμε ότι ο αριθμός των τραυματιών και των θανάτων θα αυξηθεί με τον καιρό», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 51 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων 30 δημοτικών σχολείων και ενός ισλαμικού οικοτροφείου, ενώ το νοσοκομείο της Σαγιάνγκ στην Ινδονησία δεν έχει ρεύμα για να περιθάλψει τους τραυματίες.

Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»

Η Ινδονησία, με περισσότερους από 270 εκατομμύρια κατοίκους, υποφέρει συχνά από ισχυρούς σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι λόγω της θέσης της στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο ηφαιστείων και ρηγμάτων στη λεκάνη του Ειρηνικού.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ένας σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 460 στην επαρχία της Δυτικής Σουμάτρα.

Τον Ιανουάριο του 2021, ένας σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 6.500 στην επαρχία Δυτικού Σουλαουέζι.

Ενώ το 2004, ένας ισχυρός σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό σκότωσε σχεδόν 230.000 ανθρώπους σε δώδεκα χώρες, οι περισσότεροι στην Ινδονησία.

σεισμός Ινδονησία 21/11/22
Εικόνα: Twitter/Inquirer/AFP
Διαφήμιση