Αρχική Υγεία - Διατροφή Ηλεκτρονικές βεβαιώσεις εξέτασης και νοσηλείας μέσω gov.gr

Ηλεκτρονικές βεβαιώσεις εξέτασης και νοσηλείας μέσω gov.gr

0
νοσοκομείο - νοσηλείας
Διαφήμιση

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών αναμένεται να φέρουν οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του gov.gr που τίθενται σε λειτουργία μέσα στον Δεκέμβριο.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr,  και στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεών τους, χωρίς την ταλαιπωρία της -απαραίτητης μέχρι σήμερα- επίσκεψης σε δομή ή το διαγνωστικό κέντρο ώστε να παραληφθούν τα αποτελέσματα σε έντυπη μορφή.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση  που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα και ο υπουργός και υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Θεόδωρος Λιβάνιος, η νέα υπηρεσία έκδοσης βεβαιώσεων αποτελεί τμήμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του ασθενούς (ΑΗΦΥ) της ΗΔΙΚΑ.

Ειδικότερα ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί, μέσω της ψηφιακής πύλης gov.gr και αφού πιστοποιηθεί μέσω του συστήματος Taxisnet, να εισέλθη στο Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων Νοσηλειών – Εξετάσεων, και από εκεί να λαμβάνει βεβαιώσεις νοσηλείας ή εξέτασης, είτε για τον εαυτό του ατομικά, είτε για ανήλικα πρόσωπα επί των οποίων ασκεί τη γονική μέριμνα, ή την επιμέλεια αυτών (φυσικοί ή ανάδοχοι γονείς).

Οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς αφορούν, είτε σε εξέταση που διενεργήθηκε σε εξωτερικά ιατρεία ή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς και σε κάθε άλλη βεβαίωση που σχετίζεται με τη νοσηλεία ή εξέταση ασθενούς από τα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της χώρας και εκδίδεται από τη Γραμματεία του δημόσιου νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής.

Ο ενδιαφερόμενος, μετά την είσοδό του στο σύστημα, θα επιλέγει από εμφανιζόμενη λίστα στην οθόνη του το δημόσιο νοσοκομείο ή την ιδιωτική κλινική που τον ενδιαφέρει και από εκεί θα εκδίδει την αντίστοιχη βεβαίωση.

Οι βεβαιώσεις θα περιλαμβάνουν τις εξής πληροφορίες:

  • Ημερομηνία εισόδου – εξόδου του ασθενούς από το δημόσιο νοσοκομείο ή την ιδιωτική κλινική,
  • Ημερομηνία επίσκεψης του ασθενούς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή στα εξωτερικά ιατρεία κωδικοποιημένη (κατά ICD10) διάγνωση εισόδου και εξόδου του ασθενούς
  • Οι βεβαιώσεις αυτές θα γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτές από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Επιπλέον, το έγγραφο θα είναι διαθέσιμο και στη Θυρίδα του Πολίτη, στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ως έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής ορίζεται η ημερομηνία 20/12/2022.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και iatropedia

Διαφήμιση