Αρχική Ενέργεια Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η πλατφόρμα

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η πλατφόρμα

0
Πετρέλαιο θέρμανσης
Διαφήμιση

Για «εθνική προσπάθεια μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑI.

Ο υπουργός μίλησε για νέα άνοδο της τιμής των καυσίμων από Δευτέρα, ενόψει του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας. «Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις κι αν χρειαστεί θα επέμβουμε» είπε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στις παγκόσμιες αγορές για τις οποίες προβλέπεται παγκόσμια ύφεση.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης, για το οποίο οι αιτήσεις ξεκινούν την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στο MyΘέρμανση, όπως ανακοινώθηκε.

Φέτος, οι δικαιούχοι αναμένεται να είναι περισσότεροι, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους στραφούν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, το επίδομα θα είναι διπλό.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανση τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • βιομάζα (πέλετ)
  • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Σημειώνεται ότι ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης

Τα φυσικά πρόσωπα που ορίζονται ως δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Διαβάστε σχετικά: «Κλείδωσε» το επίδομα θέρμανσης – Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση

Πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»: 200.000 νέα voucher

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 15 μέρες, 200.000 επιλαχόντες θα λάβουν νέα voucher του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή», με σκοπό την αγορά κλιματιστικού με χαμηλή ενεργειακή απόδοση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να αντικαταστήσουν έως τρεις συσκευές, ενώ η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελούμενων είναι οι εξής:

  • 1η κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα να αντικαταστήσουν έως 3 συσκευές ανάμεσα στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Καταψύκτης
  • Κλιματιστικό
  • Ψυγείο
Διαφήμιση