Αρχική Ελλάδα Εντός της εβδομάδας οι εξελίξεις για τα κακόβουλα λογισμικά

Εντός της εβδομάδας οι εξελίξεις για τα κακόβουλα λογισμικά

0
Κακόβουλα λογισμικά - υπολογιστής
Εικόνα: UNSPLASH/ Sigmund
Διαφήμιση

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας και συγκεκριμένα, έως την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί, για διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θεσπίζει νέο πλαίσιο σχετικά με τις παρακολουθήσεις, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χειριστούμε όλα τα ζητήματα θεσμικά και να εμπιστευτούμε τις αρχές της Πολιτείας και την ελληνική δικαιοσύνη. Η θέση μας επί του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης είναι εξαρχής διαυγής και σταθερή. Το ζήτημα των πιθανών παρακολουθήσεων πρέπει να διερευνηθεί και μάλιστα ταχύτατα», τόνισε.

«Οφείλουμε όλοι να πράξουμε ό,τι αναλογεί στον καθένα προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν. Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας είναι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων αυτών και να οδηγηθούμε στην απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών από δω και μπρος. Οι σχετικές διατάξεις θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη», συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με πληθώρα δημοσιευμάτων. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα αυτά ιδιαίτερα όταν στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο «συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν. Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες και αδιαφανείς πηγές». Όπως είπε η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και ειλικρίνεια. «Με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εκεί που υπάρχουν και ταυτόχρονα να σταματήσουν η λάσπη και οι συκοφαντίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εχθρεύεται τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η κυβέρνηση δεν εχθρεύεται καμία αποκάλυψη. «Η κυβέρνηση έχει καθαρή και συνεπή στάση. Η κυβέρνηση, η Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά. Τα κακόβουλα λογισμικά υπήρχαν και οφείλουν οι αρχές της χώρας και η δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση. Η δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως ώστε να βοηθήσει στην έρευνα που κάνει. Είναι κάπως παράλογο να διατυπώνονται μια σειρά από ισχυρισμούς χωρίς στοιχεία σε συνέχειες και καλείται να σηκώσει το βάρος της τεκμηρίωσης εκείνος που κατηγορείται ή αναφέρεται ότι παρακολουθείται», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει γίνει νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου και να μην έχουν βρεθεί ευρήματα, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός και κανένας μέσα στην κυβέρνηση να γνωρίζει τη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ παρά μόνο αν υπάρξουν ευρήματα για τα οποία η υπηρεσία κρίνει ότι πρέπει να ενημερώσει. «Αυτή ήταν και στο παρελθόν η πραγματικότητα. Και στις νόμιμες επισυνδέσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο κ. Τσίπρα άλλα έλεγε στη Βουλή, ήρθαν στο φως πολύ αργότερα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις και παθογένειες διαχρονικά, να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών και να συντονίσει το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα με άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων ώστε και οι αρχές ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους και να προστατεύονται θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν νομίζει ότι πίσω από τα σχετικά δημοσιεύματα υπάρχει κάποιο κέντρο απάντησε πως δεν έχει σημασία τι νομίζει κανείς σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις. «Ξέρουμε ότι κακόβουλα λογισμικά υπήρχαν και το 2017-18. Υπήρχε το Pegasus, ξέρουμε ότι υπάρχει το predator και επιχειρήθηκε να γίνουν παρακολουθήσεις προσώπων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να λέμε ότι απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα», συνέχισε.

«Σε μια υπόθεση η οποία έχει ορισμένες πραγματικές διαστάσεις, επιχειρείται να δοθούν διαστάσεις άλλου τύπου. Χωρίς στοιχεία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός να είναι ο εγκέφαλος των παρακολουθήσεων», σημείωσε επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση αυτή. Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι εκείνος που γνωρίζει ποια πρόσωπα μπαίνουν σε νόμιμη επισύνδεση. Ενημερώνεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εύρημα».

Ψηφιακή θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με το Κέντρο Επιχειρησιακής Ασφάλειας του ΑΔΜΗΕ

Ισχυρή ψηφιακή θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρέχει το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρησιακής Ασφάλειας του ΑΔΜΗΕ (Security Operations Center – SOC), που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με επιτυχία τη λειτουργία του.

Η νέα, νευραλγικής σημασίας ψηφιακή υποδομή που σχεδίασε και υλοποίησε ο Διαχειριστής, ενισχύει περαιτέρω την ανθεκτικότητα και την κυβερνοάμυνα του ηλεκτρικού Συστήματος, καθώς έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, να εντοπίζει και να διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και τα πιο σύνθετα περιστατικά κυβερνοαπειλών.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως η Μηχανική Εκμάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη, μία ειδική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων ασφαλείας επεξεργάζεται προηγμένα αναλυτικά στοιχεία τυχόν ψηφιακών παραβιάσεων, επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων από τους αναλυτές του Κέντρου.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα κυβερνοασφάλειας, που περιορίζονται στην απλή συλλογή και ανάλυση συμβάντων, η πλατφόρμα του ΑΔΜΗΕ έχει σχεδιαστεί με μία ολιστική προσέγγιση που επιτρέπει στον Οργανισμό να συλλέγει και να συσχετίζει δεδομένα ασφαλείας από το σύνολο της υποδομής του (χρήστες, τερματικές συσκευές, υπηρεσίες νέφους, δίκτυα, συστήματα βιομηχανικού ελέγχου).

Το  λειτουργικό μοντέλο του Κέντρου Επιχειρησιακής Ασφάλειας του ΑΔΜΗΕ βασίζεται στην «αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης», που εξασφαλίζει μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αποτροπή ενδεχόμενων παραβιάσεων ασφαλείας σε όλες τις υποδομές, ενώ το Κέντρο θα τροφοδοτείται επίσης με δεδομένα από διεθνείς πηγές ευφυούς ανάλυσης απειλών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη λειτουργία του νέου Κέντρου Επιχειρησιακής Ασφάλειας, ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την ψηφιακή θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς, στο πλαίσιο της Ενιαίας Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας που εφαρμόζουμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένη την έξαρση των κυβερνοεπιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, η νέα πλατφόρμα του Διαχειριστή θέτει στην υπηρεσία των ηλεκτρικών υποδομών του Συστήματος τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που καθιστούν δυνατή την αποτροπή ακόμη και των πιο σύνθετων παραβιάσεων ψηφιακής ασφάλειας».

Σφοδρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

«Οι νέες αποκαλύψεις του insidestory.gr, σύμφωνα με τις οποίες η αγορά του Predator “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ και πως το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν απλά την ενοχή Μητσοτάκη», σχολιάζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Επιβεβαιώνουν ωστόσο και ότι ο δήθεν έλεγχος που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπό τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Μπίνη, στις εταιρίες Intellexa και Krikel χωρίς καν να ελέγξει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ήταν προσχηματικός και επί της ουσίας ακόμα ένα λιθαράκι στην επιχείρηση συγκάλυψης», προσθέτει και καταλήγει:

«Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει πως ακόμα “ψάχνει” τους ιδιώτες που εμπορεύονται και χρησιμοποιούν το Predator. Δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ΜΕΒΓΑΛ λέει “όχι” στη σπατάλη τροφίμων
Επόμενο άρθροΞενοδοχειακή μονάδα γίνεται «πράσινη» και ενεργειακά αυτόνομη