Αρχική Περιβάλλον COP27 – Λούλα: Απαραίτητος ο Αμαζόνιος για την κλιματική ασφάλεια

COP27 – Λούλα: Απαραίτητος ο Αμαζόνιος για την κλιματική ασφάλεια

0
Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα - COP27
Εικόνα: Twitter/Lula
Διαφήμιση

Προτεραιότητα στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου υποσχέθηκε ότι θα δώσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, την Τετάρτη στην COP27 της Αιγύπτου.

Η παγκόσμια κλιματική ασφάλεια εξαρτάται από την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ισορροπία του κλίματος και της βιοποικιλότητας, όπως ανέφερε ο Λούλα.

«Δεν υπάρχει κλιματική ασφάλεια για τον κόσμο χωρίς έναν προστατευμένο Αμαζόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Λούλα κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27).

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε μηδενική αποψίλωση των δασών και θα δράσουμε κατά της υποβάθμισης των μεγαοικοσυστημάτων μας», τόνισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο Λούλα συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ταυτίζεται με τον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ο κόσμος αγνοεί τις προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ ξοδεύει τρισεκατομμύρια δολάρια για πολέμους, τόνισε. Όπως ανέφερε στην ομιλία του, η διεθνής κοινότητα χρειάζεται καλύτερη ηγεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε ότι η Βραζιλία είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός πιο υγιούς πλανήτη.

Επιπλέον, εξέφρασε την επιδίωξη του για μια παγκόσμια συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση της ανισότητας. Πρώτες στη λίστα είναι χώρες όπως η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες, μαζί με τη Βραζιλία, διαθέτουν περισσότερα από τα μισά κύρια τροπικά δάση στον κόσμο.

Μια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα «στην Αμαζονία»

Παράλληλα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Βραζιλία θα δημιουργήσει ένα υπουργείο για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, έτσι ώστε όσοι επηρεάζονται περισσότερο από αυτά τα ζητήματα να «έχουν τη δική τους φωνή».

Τέλος, πρόσθεσε ότι απαιτεί από τα πλούσια έθνη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση για την προστασία του κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει προτεραιότητα όταν η Βραζιλία φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G20 το 2024, ανήγγειλε ο Λούλα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας εξέφρασε την επιθυμία του να φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 «στην Αμαζονία».

«Θα μιλήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα του ζητήσουμε η COP30 να διεξαχθεί στην Αμαζονία», είπε ο Λούλα, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου και πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην COP27.

Την Τρίτη, νεαροί Βραζιλιάνοι ακτιβιστές στο Σαρμ ελ Σέιχ συνάντησαν τον Λούλα. «Ήταν πολύ συγκινητικό, έκλαψα πολύ. Είναι απίστευτο να νιώθω ξανά μέρος της Βραζιλίας», δήλωσε στο BBC η Γκαμπριέλ Άλβες, ερευνήτρια περιβαλλοντικού ρατσισμού που είναι μέλος του συνασπισμού Clima de Mudança.

Το Παρίσι υποστηρίζει την ιδέα μιας COP στην Αμαζονία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να οργανωθεί η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 στην Αμαζονία.

«Επιθυμώ διακαώς να μπορέσουμε να κάνουμε μία COP στην Αμαζονία, συνεπώς υποστηρίζω πλήρως αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου Λούλα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Μπανγκόκ για τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC).

«Υποστηρίζω την επιστροφή της Βραζιλίας σε μια στρατηγική για τον Αμαζόνιο. Την έχουμε ανάγκη», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Περίμενα με πολλή ανυπομονησία αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να αρχίσουμε μια στρατηγική σύμπραξη η οποία να βρίσκεται στο ύψος της ιστορίας μας», είπε στον Λούλα ο Εμανουέλ Μακρόν, έναν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που τον συνεχάρησαν μετά την εκλογική επιτυχία του.

Στα παρασκήνια, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εθνών βρίσκονται σε εξέλιξη στην COP27 με την τελική συμφωνία να αναμένεται την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών σε βασικά ζητήματα.

Το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις μη αναστρέψιμες κλιματικές ζημιές παραμένει σε έντονη συζήτηση, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν επειγόντως πόρους για την κάλυψη των ζημιών τους.

Όμως, τα ανεπτυγμένα έθνη αντιστέκονται σε οποιοδήποτε ζήτημα αποζημίωσης, παρόλο που αποτελούν τις χώρες που έχουν προκαλέσει την πλειονότητα των εκπομπών αερίων.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι ο κρίσιμος στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και BBC

Διαφήμιση