Αρχική Περιβάλλον COP27: Η Κίνα θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις λέει το Βερολίνο

COP27: Η Κίνα θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις λέει το Βερολίνο

0
COP27 - λομπίστες ορυκτών - Κίνα
Εικόνα: Twitter/The Rockefeller Foundation
Διαφήμιση

Χώρες όπως η Κίνα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις αποζημιώσεις προς χώρες που πλήττονται από καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα στο δίκτυο Bayerischer Rundfunk η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε.

«Η Κίνα ευθύνεται για το 28% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυτή τη στιγμή. Επομένως, πρέπει και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ζημίας», δήλωσε η κ. Σούλτσε στη συνέντευξή της.

«Πάντα κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα. Αλλά de facto δεν είναι πλέον μια αναπτυσσόμενη χώρα», σημείωσε η ίδια.

Από το πρωί της Παρασκευής οι διαπραγματευτές για το κλίμα εξετάζουν την πρόταση που κατέθεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η ΕΕ με στόχο να επιλυθεί το αδιέξοδο σχετικά με τη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ωθώντας την φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο πιο κοντά σε μια οριστική συμφωνία.

Η πρόταση της ΕΕ θα είναι να ιδρυθεί ένα ειδικό ταμείο που θα καλύπτει τις ζημιές και τις απώλειες στις περισσότερο ευάλωτες χώρες, αλλά θα χρηματοδοτείται από μια «ευρεία βάση δωρητών». Η πρόταση αυτή δεν συμφωνεί με εκείνη των αναπτυσσόμενων χωρών και της Κίνας που ζητεί να έχουν πρόσβαση σε αυτό το ταμείο όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιπλέον, στην πρόταση αυτή χρησιμοποιείται ένας ορισμός των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα επέτρεπε στην Κίνα να λαμβάνει αποζημίωση και όχι να καταβάλει.

«Οι διαπραγματεύσεις για τις υποχρεωτικές αποζημιώσεις στο Σαρμ ελ-Σέιχ βρίσκονται σε εξέλιξη και επίσης δεν θεωρώ ότι θα οριστικοποιηθεί σήμερα κάποια συμφωνία, αλλά ότι χρειάζεται παράταση», εκτίμησε η Γερμανίδα υπουργός.

COP27 - ορυκτά καύσιμα - προσχέδιο
Εικόνα: Twitter/APMDD

Άλλο ένα ελλιπές σχέδιο της συμφωνίας

Ο ΟΗΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο της συμφωνίας στην οποία οι αντιπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής COP27 ελπίζουν να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Το κείμενο δεν περιλαμβάνει την προτεινόμενη λύση σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα της συνόδου, τις οικονομικές ρυθμίσεις για «απώλειες και ζημιές», που θα παράσχουν κεφάλαια σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αντίθετα, αναφέρει πως οι αντιπρόσωποι εξακολουθούν να επιδιώκουν να επιτύχουν μια συναίνεση στο ζήτημα αυτό, το οποίο περιελήφθη για πρώτη φορά στην επίσημη ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής – κάτι που θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα θέμα που διχάζει εδώ και καιρό της ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έκτοτε ωστόσο οι συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Διαβάστε επίσης: Στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας της COP27

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε μια πρόταση με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.

Το σχέδιο κειμένου, στο οποίο περιλαμβάνεται αναφορά πως εκπονήθηκε στις 03:30 π.μ., κάτι που αντανακλά την ένταση των τελικών διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνονται σημεία – κλειδιά της περυσινής συμφωνίας COP26 στη Γλασκώβη και της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται πως η διάσκεψη «υπογραμμίζει και πάλι τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διαφήμιση