Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: Φωτοβολταϊκά στις στέγες με επιδότηση 60%- Απορρόφηση αυξήσεων με επιδοτήσεις 7...

ΥΠΕΝ: Φωτοβολταϊκά στις στέγες με επιδότηση 60%- Απορρόφηση αυξήσεων με επιδοτήσεις 7 δισ. ευρώ 

0
Φωτοβολταϊκά
Διαφήμιση

Στα 7 δις ευρώ ανήλθαν οι επιδοτήσεις ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο 2022. Από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα απορροφάται μέχρι και το 90% των αυξήσεων.

 

αγγελική γυπάκη

 

 

 

 

Της Αγγελικής Γυπάκη 

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας από το βήμα του 4ο Συνέδριο για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας (Renewable & Storage Forum) που διοργανώνει το energypress.gr . Από το ίδιο βήμα η κα  Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, προανήγγειλε τρία νέα προγράμματα επιδότησης 60% για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ. 

Σκρέκας
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Όπως ανέφερε η Αλεξάνδρα Σδούκου «το πρώτο πρόγραμμα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες από ιδιώτες, με 60% επιδότηση. Επιπλέον, προβλέπονται:

  • 160 εκατομμύρια για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής στις επιχειρήσεις, και 
  • επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για τη μείωση του κόστους στους δήμους και τους ευάλωτους καταναλωτές.    

 

Υποδομές αποθήκευσης 

 

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, επιπλέον μέτρα λαμβάνονται για διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου και για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, με τρεις βασικές κατευθύνσεις: 

  • Περισσότεροι σταθμοί με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες,
  •  Fast track για αναβάθμιση δικτύου και
  •  Υποδομές αποθήκευσης. 

 

«Θα βρισκόμαστε στο πλευρό των επενδυτών προκειμένου να λύνουμε τα προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζονται οι σχετικές διαδικασίες και σύντομα θα ανακοινωθεί ένας ακόμα διαγωνισμός για ΑΠΕ, ενώ ήδη προβλέπονται 116 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ΔΕΔΔΗΕ. 

ΣΔΟΥΚΟΥ
Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, απαιτούνται έργα για 2,5 – 3 GW, ενώ ήδη υπάρχει η έγκριση της Κομισιόν για το σχήμα της στήριξης του πρώτου «κύματος» απαιτούμενων έργων. 

Αυτές οι μονάδες αποθήκευσης θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025. «Γίνονται ήδη ενέργειες προς την DG Comp για να αυξηθεί η χωρητικότητα», σημείωσε.

Οι στόχοι 

Όπως είπε η κ. Σδούκου: «Πάμε σε πιο αυξημένη φιλοδοξία στους κλιματικούς στόχους του ΕΣΕΚ μέχρι το 2030, θα ενσωματώσουμε στόχους μέχρι το 2040 για να φθάσουμε μέχρι την κλιματική ουδετερότητα του 2050».

Στόχος είναι να έχουμε ξεκάθαρους στόχους και τους πόρους, καθώς προβλέπονται σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αναλυτικά τους νέους στόχους, όπως είπε η γενική γραμματέας.

Παρακολουθείστε LIVE στο energypress.gr το φόρουμ

Μέχρι του 2026 θα έχουμε εγκαταστήσει 20 γιγαβατ, ενώ έχουμε να διαχειριστούμε επιπλέον 21 γιγαβατ ηλεκτρικό χώρο, όπως είπε. Παράλληλα, προωθείται και το Πληροφοριακό Σύστημα ΑΠΕ (ΠΣΑΠΕ), με το οποίο Θα ψηφιοποιηθούν όλες οι αποφάσεις και το αδειοδοτικό υλικό από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. «Η πολιτεία μαζί με την αγορά θα καταφέρει να υλοποιήσει όλα αυτά που έχουμε στόχο να κάνουμε», κατέληξε. 

 

Κ. Σκρέκας: Επιδοτήσεις 7 δισ. ευρώ 

Με τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που πρώτη από όλους στην Ευρώπη δημιούργησε η Ελλάδα, αλλά και κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού,  χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος  προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Έως και τον Οκτώβριο 2022 – μαζί με κονδύλια του προϋπολογισμού- οι επιδοτήσεις ανήλθαν στα 7 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή σε  χρόνο ρεκόρ ο ΔΕΣΦΑ αύξησε τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, καθώς πλέον υποδέχεται ταυτόχρονα δύο καράβια με LNG.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,επίσης  από το βήμα του 4ου Συνεδρίου  για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας, του energypress.gr

 

«Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με έναν μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για τη στήριξη των καταναλωτών.Κατόπιν υιοθετήθηκε και στην ΕΕ», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό: 

  • Με την ανάκτηση των υπερεσόδων, μόνο στο πρώτο τετράμηνο της κρίσης εισέρευσαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επέστρεψαν στους καταναλωτές για κύριες κατοικίες. 

 

  • Από 1η Ιανουαρίου 2022 επιδοτήθηκαν και οι επιχειρήσεις, ενώ από τον Μάιο μέχρι σήμερα απορροφάται μέχρι και το 90% των αυξήσεων. Όπως έκανε γνωστό, έως και τον Οκτώβριο οι ενισχύσεις έχουν ανέλθει συνολικά σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα ποσά, τα 2-2,3 δισεκατομμύρια θα έχουν προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα θα προέρχονται από τα υπερκέρδη, ενώ υπενθύμισε και την απόφαση για δημιουργία ενός μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων και στην προμήθεια ενέργειας.

 

  • Οι επιδοτήσεις λειτουργούν ως έμμεσο πλαφόν στη λιανική, με τρόπο που ανακτάται το 90% της αύξησης, όπως είπε, με στόχο την ταχύτατη πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασφάλιση προσιτών και προβλέψιμων τιμών, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση 5% της ενεργειακής κατανάλωσης τις ώρες αιχμής.

 

Έως 50% μικρότερη η πραγματική χονδρεμπορική ρεύματος 

Επιπλέον, τόνισε ότι η πραγματική μέση τιμή χονδρικής είναι έως και 50% μικρότερη από αυτή που σημειώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σταματήστε να συγκρίνετε την Ελλάδα με έναν δείκτη που είναι εικονικός και όχι πραγματικός», καθώς παραπλανώνται οι καταναλωτές σε σχέση με τα πραγματικά κόστη.

Αναφέρθηκε επίσης σε μία πρόταση που έχει κάνει η Ελλάδα προς την Αυστρία  για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω καλωδίου μέχρι 9 γιγαβάτ για την εξαγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενεέργειας προς τις βόρειες χώρες.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι σε χρόνο ρεκόρ ο ΔΕΣΦΑ αύξησε τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, καθώς πλέον υποδέχεται ταυτόχρονα δύο καράβια με LNG. Όπως είπε: «Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έτσι ώστε να διασφαλίσει την Ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και της ΝΑ Ευρώπης».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή εξοικονόμηση. 

Φάμελος
Σωκράτης Φάμελος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ.Φάμελλος: Ανάγκη για ενιαίους κανόνες στις ΑΠΕ 

 

Την ανάγκη για θέσπιση ενιαίων κανόνων για την αγορά των ΑΠΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές, αλλά και σαφείς συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως τόνισε:  Οι προνομιακές ρυθμίσεις δεν κάνουν καλό στην αγορά, ενώ έθεσε ζητήματα προστασίας των περιοχών Narura. «Οι ΑΠΕ αποτελούν κεντρικό ζήτημα συζήτησης στην κοινωνία, καθώς η Ελλάδα είναι από το 2019 στις δέκα πρώτες χώρες όσον αφορά τις ΑΠΕ», ανέφερε.

Έθεσε το ζήτημα θέσπισης του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ αναφέροντας ότι: «η κυβέρνηση δε θέλει να θέτει κανόνες πριν τα έργα». Χρειάζονται να μπουν όλα τα ζητήματα των ΑΠΕ στον σχεδιασμό, ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για τη χρεωκοπία του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση σε διαγωνισμούς. Έθεσε ως τέσσερις βασικές προτεραιότητες τις εξής: Αποθήκευση, ηλεκτρικός χώρος, χωροταξικό, πλουραλισμός στην παραγωγή. 

Κατρίνης
Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Μ. Κατρίνης: Βιαστική η  απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

 

Για απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού και ιδεοληπτική αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά η ενεργειακή κρίση έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο συνέδριο. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η βιαστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων κατέληξε «μπούμερανγκ» ως προς την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της χώρας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ανωμαλίες που πυροδότησε στον εφοδιασμό της Ευρώπης.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα περίπτερα ΕΟΤ: Ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας
Επόμενο άρθροΠρόταση της ΡΑΕ για περιορισμό της χειραγώγησης στις αγορές αερίου