Αρχική Καταστροφές Βιβλική καταστροφή στη Σητεία – Παρέμβαση εισαγγελέα για τη φονική πλημμύρα

Βιβλική καταστροφή στη Σητεία – Παρέμβαση εισαγγελέα για τη φονική πλημμύρα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
σητεια
Διαφήμιση

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Ηρακλείου προκάλεσε η καταστροφική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία, όπου το περασμένο Σάββατο χάθηκαν δύο άνθρωποι.

Σήμερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου Θανάσης Γαλήνας παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία του δήμου Μαλεβιζίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαλήνας ζητεί να διερευνηθεί από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου αν προκύπτουν ευθύνες από αμέλεια: 1) για τη διπλή ανθρωποκτονία, 2) για σωματικές βλάβες και 3) για πλημμύρα.

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω της, η φονική πλημμύρα του Σαββάτου κατά την οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ολόκληρες περιοχές καταστράφηκαν.

Siteia 15

Συγκλονίζουν οι εικόνες και τα βίντεο από drone που δείχνουν τις ανυπολόγιστες ζημιές στην Αγία Πελαγία καθώς και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν, όπως Παλαιόκαστρο, Καρτερός, Γούρνες, Γούβες και Σητεία. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, περιουσίες καταστράφηκαν ενώ πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο οδικό δίκτυο.

Ευθ. Λέκκας: Μέσα σε 10 λεπτά έγινε όλη η καταστροφή

«Μέσα σε 10 λεπτά έγιναν όλα στην Αγία Πελαγία. Όλη αυτή η καταστροφή, η στιγμιαία πλημμύρα, όπως την λέμε έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ο οποίος χθες έφτασε εκτάκτως στην Κρήτη.

Ο κ. Λέκκας αφού πραγματοποίησε μία πρώτη αυτοψία στις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία μίλησε για μία τεράστια καταστροφή λέγοντας πως «στην Αγία Πελαγία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής».

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «Με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα.

Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα».

Παράλληλα, ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, τόνισε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή «εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού αλλά και κυρίως επειδή οι είσοδοι των έργων είχαν απομονωθεί από αντικείμενα, δέντρα, αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν».

Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Αυτοψία από το κυβερνητικό κλιμάκιο 

Αυτοψία πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής από κυβερνητικό κλιμάκιο που έφτασε στις περιοχές όπου επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία.

Πρώτος σταθμός ήταν η Αγία Πελαγία που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Siteia 6

Το κυβερνητικό κλιμάκιο είδε από κοντά τις καταστροφές που υπέστη η Αγία Πελαγία ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε σύσκεψη στο δημαρχείο Μαλεβιζίου παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Μαλεβιζίου, Μενέλαου Μποκέα.

6.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των κατοίκων, επιχειρηματιών αλλά και της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο θα δοθούν άμεσα σε κάθε πληγέντα του δήμου Μαλεβιζίου (Αγίας Πελαγίας, Λυγαριά, Παλιόκαστρου) 6.000 ευρώ ενώ στον δήμο Μαλεβιζίου θα δοθούν 400.000 ευρώ προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης.

Siteia 12

Οδηγίες για τους πλημμυροπαθείς

Άμεσα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τις καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Δήμο Μαλεβιζίου από την Περιφέρεια Κρήτης.
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση που θα βρουν παρακάτω (συνημμένο αρχείο ΣΧΕΔΙΟ ΑΙΤΗΣΗΣ) συμπληρωμένη σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης όπως είναι δηλωμένα στην ΑΑΔΕ, υπογεγραμμένη και στην συνέχεια σκαναρισμένη στο email grampp@crete.gov.gr
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2813-410202 και 2813-410205 (γραφείο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) καθώς και στη Γραμμής Δημότη Μαλεβιζίου 15330 και 2813400695.

 

Διαφήμιση