Αρχική Ελλάδα Τραγωδία στο Αιγαίο: «Η ανοχή της Τουρκίας στους διακινητές κόστισε ζωές»

Τραγωδία στο Αιγαίο: «Η ανοχή της Τουρκίας στους διακινητές κόστισε ζωές»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ναυαγιο κυθηρα
Διάσωση στα Κύθηρα
Διαφήμιση

17:13 – Άλλη μία σορός εντοπίστηκε στη Λέσβο ανεβάζοντας τους νεκρούς του ναυαγίου στους 18. Πρόκειται για την σορό ενός άνδρα που ανασύρθηκε από τον θαλάσσιο χώρο της Θερμής Λέσβου.

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Λέσβο.

« Όσο η Τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

λεσβος ναυαγιο

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Εντοπίστηκε νεκρό παιδί

Ο εντοπισμός ενός νεκρού ανήλικου αγοριού στο ναυάγιο της Λέσβου ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στα 17. Τα 16 από τα 17 θύματα στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο είναι νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι και οι δέκα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Την ίδια ώρα, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας κι άλλους αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Η βάρκα, όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και οκτώ μποφόρ.

Ναυάγιο στα Κύθηρα

Στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή.

Στο σκάφος, που στη συνέχεια βυθίστηκε, επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, 95 άνθρωποι.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Προς το σημείο κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

«Μπροστά μου πέθαναν πέντε άνθρωποι»

Τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι των Κυθήρων στη διάρκεια της νύχτας, μόλις έγινε αντιληπτό το ναυάγιο με τους μετανάστες, περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα, που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δραματική έκκληση στην Άγκυρα να αποτρέψει τις παράτυπες αναχωρήσεις μεταναστών από την Τουρκία απευθύνει ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, στη σκιά της τραγωδίας με τουλάχιστον 16 νεκρές μετανάστριες ανοιχτά της Λέσβου, αλλά και των αγνοούμενων στα Κύθηρα. Στα δύο ναυάγια υπάρχουν συνολικά 80 αγνοούμενοι μετανάστες, δημιουργώντας φόβους για περισσότερους νεκρούς.

«Η ΕΕ πρέπει να δράσει»

Ο υπουργός Μετανάστευσης απευθύνει όμως μήνυμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η ΕΕ πρέπει να δράσει” υπογραμμίζει.

“Επείγουσα έκκληση στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η ΕΕ πρέπει να δράσει” αναφέρει ο υπουργός στο tweet του στα αγγλικά.

 

Διαφήμιση