Αρχική Ελλάδα Σολτς: Δε νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας

Σολτς: Δε νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[356407] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στο αναβαθμισμένη οικονομική κατάσταση της χώρας, σε ένα απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον, την ώρα που η Ελλάδα αμύνεται στην ενεργειακή κρίση και απέναντι στις προκλήσεις αναθεωρητισμού των συνόρων από πλευράς της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» , είπε ο κ. Μητσοτάκης.

[356407] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος.

Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» πρόσθεσε.

 

-Είναι χαρά μου, που συναντιόμαστε με νέους ρόλους, με την πατρίδα μου να μη ζητά, αλλά να μετέχει και τώρα να πρωταγωνιστεί για μια ενιαία πολιτική στην ενέργεια, περαιτέρω εμβάθυνση της Δημοκρατίας που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απάντηση από εκείνη του Βίλυ Μπραντ το 1975: Μερικοί νόμιζαν ότι μπορούσαν να λύσουν μόνοι τα προβλήματα και κατέληγε ότι έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Προσυπογράφω κάθε λέξη του μεγάλου Γερμανού και Ευρωπαίου ηγέτη.

[356407] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην πατρίδα μου, για τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, πρόσφατα στην Αμυνα εγκαινιάσαμε κυκλική ανταλλαγή, γερμανικές εταιρείες μετέχουν σε μεγάλα έργα, Ελλάδα και Γερμανία πρωταγωνιστούν στην πράσινη μετάβαση.

 

Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχτεί νέο πόλεμο στην καρδιά της, αλλά ούτε αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο.

 

-Η Ευρωπαϊκή αντίδραση ρέπει να είναι διπλή, να εντείνουμε τη συμπαράστασή μας στον αμυνόμενο, να ακυρώσουμε το σχεδιασμό της Μόσχας που επιδιώκει αστάθεια. Θέτοντας όρια στις αγορές και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη.

 

-Συζητήσαμε για Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβα ότι είναι κρίμα ο κ. Ερντογάν να βαδίζει σε ένα αδιέξοδο, δηλητηριάζοντας το λαό του, όλοι γνωρίζουν τα νησιά δεν απειλούν κανένα, η Ιστορία δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις.

 

-Στο μεταναστευτικό «Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ελληνικά σύνορα, προστατεύουμε τους κατατρεγμένους».

 

-Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα. Μόνη διαφορά με τηνΤουρκία η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που συζητήσαμε με το έγγραφο που κυκλοφορεί ως δήθεν τουρκολυβικό σύμφωνο, Εύχομαι οι γείτονές μας να βαδίσουν στην αποκλιμάκωση, θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. δεν θέλουμε εντάσεις, να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά, αυτό θέλουν οι λαοί μας.

[356407] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι δηλώσεις Σολτς

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι βρίσκεται σε μια άλλη Ελλάδα, με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες. Συνέχισε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, και την ενεργειακή κρίση. «Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο μιλήσαμε για τα κονδύλια που θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγάλες επενδύσεις στο μέλλον με στόχο την ανεξαρτησία από τη Ρωσία και τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και πρέπει να λυθούν στη βάση του διαλόγου.

Μιλήσαμε και για ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και των κρατών των Βαλκανίων» δήλωσε ο κ. Σολτς.

 

Οι ερωτήσεις

  • Η Ευρώπη χαιρέτισε την αποφασιστικότητα με την οποία η Γερμανία καταδίκασε την αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας. Τι λέει για την αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους με αυτά που λέει η Τουρκία με πρόσχημα τον αφοπλισμό τους;

Όλαφ Σολτς: Το είπα, η θέση μας είναι ξεκάθαρη επ’ αυτού.

 

  • Σε δεύτερη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο κ.Σολτς ρωτήθηκε αν η Γερμανία έχει ουδέτερο ή  ρόλο διαμεσολαβητή και επιπλέον αν θα είχε πρόβλημα τα άρματα από τη Γερμανία πήγαιναν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ρωτήθηκε και αν το ζήτημα των επανορθώσεων είναι ανοιχτό.

 

Όλαφ Σολτς: Δώσαμε τα τεθωρακισμένα, δεν ρωτάμε τι κάνει με αυτά η Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν νοείται,  κράτη μέλη να αμφισβητούν κυριαρχία. Πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε για να λύσουμε προβλήματα.

 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, διευκρίνισε ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο, εκεί κρίνουν οι ένοπλες δυνάμεις. Για τις αποζημιώσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η συζήτηση παραμένει επίκαιρη, αλλά «δεν νομίζω ότι σκιάζει συνολικά τις Ελληνογερμανικές σχέσεις».

 

  • Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση και τις προτάσεις Μητσοτάκη για την αντιμετώπισή της, και αν είναι ώρα για λύση: Θα συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και για να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των λαών.

Ο κ. Σολτς επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά με τις νέες εγκαταστάσεις για το φυσικό αέριο.

Διαφήμιση