Αρχική Καταστροφές Σεισμός Κορινθιακός: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι –Συστάσεις για προσοχή και ψυχραιμία

Σεισμός Κορινθιακός: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι –Συστάσεις για προσοχή και ψυχραιμία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
metaseismoi
Διαφήμιση

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την περιορισμένη  σεισμική ακολουθία του σεισμού 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.02  μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (8 προς 9 Οκτωβρίου 2022) .

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περί τα 13 χιλιόμετρα στον νότιο Κορινθιακό. 

Από τη 1πμ και μετά μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 09/10 δε σημειώθηκε κανένας μετασεισμός πάνω από 1,3 Ρίχτερ και αυτό δυσκολεύει τους σεισμολόγους να εκτιμήσουν αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ή έπονται και άλλες σεισμικές δονήσεις.  

Οι τρεις επιστήμονες, ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο κ. Άκης Τσελέντης και ο κ. Ευθύμιος Λέκκας ομονοούν στην άποψη ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά από δύο 24ωρα. Ωστόσο μέχρι τότε, συστήνουν μεν ψυχραιμία αλλά και … επαγρύπνηση,  συμβουλεύοντας τους  κατοίκους των περιοχών γύρω από την εστία του σεισμού να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

image (1)

«Τελούμε σε επιτήρηση της εξέλιξης του φαινομένου» είπε ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τους Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος . «Οι σεισμολόγοι θα πρέπει λάβουν όλα τα στοιχεία για να μελετήσουν το φαινόμενο» πρόσθεσε.

Ανησυχία για τρεις λόγους

“Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας” έγραψε σε ανάρτησή του αμέσως μετά την σεισμική δόνηση ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ο οποίος μιλώντας στις βραδινές ειδήσεις του ΣΚΑΙ δήλωσε ξεκάθαρα: « είμαι επιφυλακτικός για τρεις λόγους:

1) Ο Κορινθιακός έχει ένα ισχυρό ρήγμα 

2) Παρότι έχουμε στην περιοχή ένα πυκνό δίκτυο παρακολούθησης και καταγραφής σεισμικών δονήσεων δεν καταγράφηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες κανένας μετασεισμός πάνω από 1,5 ρίχτερ 

3) Δεν έχουμε ισχυρό στατιστικό δείγμα μετασεισμών» 

Και πρόσθεσε : « Ο συγκεκριμένος σεισμός πάντως δεν δείχνει μετατόπιση προς το ρήγμα των Αλκυονίδων που κάποια στιγμή θα δώσει κάτι. Είναι ένα ρήγμα από τον Βορρά προς τον Νότο δηλαδή από την ορεινή Ναυπακτία προς νότια στον Κορινθιακό με μία συνιστώσα προς την Αττική» 

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός δεν είναι μικρός και γι΄ αυτό έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Αττικής, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος μεγάλος μετασεισμός

 «Πρέπει να δούμε –είπε μιλώντας επίσης στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Σκάι- την εξέλιξη του φαινομένου η οποία θα καθορίσει τις εκτιμήσεις μας». Πάντως πρόσθεσε καθησυχάζοντας ότι η περιοχή είχε ανάλογη σεισμική δραστηριότητα και  το 1995 χωρίς όμως ζημιές. Και πρόσθεσε « δεν αποκλείονται  μετασεισμοί έως και 4,5 Ρίχτερ».

 

 

Διαφήμιση