Αρχική Special Topics Σε απόγνωση ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά

Σε απόγνωση ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά

Σύνταξη: ecozen.gr

0
nuclear
Διαφήμιση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικρίθηκε για “βαθιά ανεύθυνη” πυρηνική ρητορική, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι μπορεί να κάνει επίδειξη δύναμης χρησιμοποιώντας πυρηνικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν χρειαστεί, για να υπερασπιστεί την “εδαφική ακεραιότητα” της Ρωσίας και πριν δύο μέρες η Ρωσία δήλωσε ότι τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη βρίσκονται υπό την πυρηνική της προστασία.

Οι απειλητικές δηλώσεις πιστεύεται ότι έχουν αυξηθεί σε συχνότητα λόγω του ότι ο Πούτιν έχει “λίγες επιλογές” μετά από εβδομάδες ταπεινωτικών απωλειών για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Βρετανίας Τόνι Ράντακιν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι στη “βαθιά ανεύθυνη”, όπως την χαρακτήρισε, πυρηνική ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Του (Πούτιν) του έχουν απομείνει λίγες επιλογές. Εξ ου και η πυρηνική ρητορική”, είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

“Και ενώ αυτό είναι ανησυχητικό και βαθύτατα ανεύθυνο, αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, γι’ αυτό ακριβώς η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη”.

putin

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο Πούτιν θα προβεί σε “πυρηνική επίδειξη δύναμης” μετά την πτήση του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας στην Ουάσινγκτον την Τρίτη για έκτακτες συνομιλίες με το Πεντάγωνο.

Ο «Αρμαγεδδών» βύθισε στο σκοτάδι την Ουκρανία

Το ένα τρίτο της Ουκρανίας έμεινε χωρίς ρεύμα, καθώς ο νέος επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Σεργκέι Σουβορίκιν, με το παρατσούκλι “Στρατηγός Αρμαγεδδών”, εξαπέλυσε μια σειρά πυραυλικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μετά την επίθεση, ο κ. Γουάλας ακύρωσε μια συνάντηση με βουλευτές και ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει τις “ανησυχίες για την ασφάλεια”.

Ο νεότερος υπουργός Άμυνας James Heappey δήλωσε στο Sky News ότι ο κ. Wallace βρισκόταν στην Ουάσινγκτον “έχοντας το είδος των συνομιλιών που – πέρα από κάθε φαντασία, πραγματικά – το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που αυτού του είδους οι συνομιλίες είναι απαραίτητες”.

Ενώ ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Liz Truss δήλωσε ότι θα υπήρχαν “σοβαρές συνέπειες” εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, αλλά πρόσθεσε: “Θα ήθελα να αποφύγω τις εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα”.

“Νομίζω ότι θα ήταν λάθος να παρασυρθούμε σε εικασίες σχετικά με αυτό, αντί να επικεντρωθούμε σε αυτό που βλέπουμε να λαμβάνει χώρα μέρα με τη μέρα, που είναι μια παράλογη και βάρβαρη επίθεση εναντίον αμάχων σε όλη την Ουκρανία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

nuclear2

Στρατιωτικός νόμος στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, καθώς αξιωματούχοι έδωσαν εντολή εκκένωσης για τους πολίτες στη Χερσώνα.

Είπε ότι η διαταγή θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – δίνοντάς του σαρωτικές εξουσίες για να περιορίσει τις ελευθερίες των πολιτών, να επαναχρησιμοποιήσει βιομηχανίες και να εντάξει Ουκρανούς στις ένοπλες δυνάμεις του για να πολεμήσουν τους συμπατριώτες τους, αν και δεν είναι σαφές αν όλες αυτές οι εξουσίες θα χρησιμοποιηθούν.

Η διαταγή επηρεάζει επίσης την κατεχόμενη Κριμαία και τις πόλεις Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ και Ροστόφ, οι οποίες βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας και συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση λίγο μετά την δήλωση του Σεργκέι Σουρόβικιν, του νέου διοικητή του στην Ουκρανία, ότι η κατάσταση στη Χερσώνα είναι “τεταμένη”.

Οι εκκενώσεις ξεκίνησαν εκεί χθες, καθώς ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην πόλη, δήλωσε ότι έως και 60. 000 άνθρωποι θα μετακινηθούν τις επόμενες έξι ημέρες – γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα.

Η διοίκηση κινείται επίσης, πρόσθεσε ο Σάλντο, αν και ορκίστηκε ότι η Ρωσία θα “πολεμήσει μέχρι θανάτου” για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο. Αν ο στρατός του Πούτιν αναγκαστεί να διαφύγει, τότε η ήττα θα είναι η πιο ταπεινωτική που έχει υποστεί μέχρι σήμερα, εγείροντας φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.

ΠΗΓΗ: DailyMail

Διαφήμιση