Αρχική Special Topics Ρωσία: Η Ουκρανία κατασκευάζει “βρώμικη βόμβα”

Ρωσία: Η Ουκρανία κατασκευάζει “βρώμικη βόμβα”

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πυρηνικα οπλα
Διαφήμιση

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο “τελικό στάδιο” της δημιουργίας μιας “βρώμικης βόμβας”, αυξάνοντας περαιτέρω τους φόβους ότι η Μόσχα θα πραγματοποιήσει μια επίθεση με ψεύτικη σημαία.

Ο ισχυρισμός αυτός διατυπώθηκε καθώς ο ανώτατος στρατηγός του Κιέβου παραδέχθηκε ότι το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι “ανησυχεί” για την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διατάξει τις δυνάμεις της να πυροδοτήσουν μια δική της βρώμικη βόμβα, να επιρρίψει την ευθύνη στο Κίεβο και να τη χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο με ένα καταστροφικό πυρηνικό χτύπημα.

Μετά από μια σειρά ντροπιαστικών αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν απείλησε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα ήταν πρόθυμος να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι η Ουκρανία μπορεί να ετοιμάζεται να πυροδοτήσει μια λεγόμενη βρώμικη βόμβα, η οποία διασκορπίζει ραδιενεργό υλικό.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, δύο οργανώσεις στην Ουκρανία έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη δημιουργία της λεγόμενης “βρώμικης βόμβας”. Το έργο αυτό βρίσκεται στο τελικό του στάδιο”, υποστήριξε ο αντιστράτηγος Igor Kirillov σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

Η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία απέρριψαν τον ισχυρισμό της Μόσχας.

Ο στρατηγός Oleksandr Syrskiy, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, δεν μάσησε τα λόγια του όταν εκτίμησε την απειλή που συνιστούν τα πυρηνικά όπλα που έχει στη διάθεσή του ο Πούτιν.

βρωμικη βομβα

“Ανησυχούμε και πρέπει να ανησυχούμε”, δήλωσε στο ABC news σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

«Η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο»

Ο Syrskiy, ο οποίος κέρδισε τη μάχη για το Κίεβο την άνοιξη και τη μάχη του Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο που αφορά την “επιβίωση του λαού μας”.

“Φυσικά, νομίζω ότι κερδίζουμε. Γιατί πρώτα απ’ όλα κερδίζουμε την ψυχολογική μάχη”, είπε.

“Έχουμε επιτυχία στο πεδίο της μάχης, αλλά ο πόλεμος είναι δύσκολος”.

Η σφοδρή ουκρανική αντεπίθεση, που ανάγκασε τους Ρώσους να φύγουν από τα εδάφη που κατέλαβαν στο βιομηχανικό βορρά, έφτασε τώρα στον αγροτικό νότο.

Η Χερσώνα, η κύρια πόλη της νότιας περιοχής, ήταν η πρώτη που έπεσε στα στρατεύματα της Μόσχας κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής και η ανακατάληψή της θα ήταν ένα σημαντικό βραβείο για το Κίεβο.

Σε απελπισία η Ρωσία

Αλλά καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να προσθέτει στις νίκες της, η Ρωσία γίνεται όλο και πιο απελπισμένη.
Η Ρωσία έχει εντείνει τα χτυπήματά της στην Ουκρανία, ιδίως σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, αφού η γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία καταστράφηκε εν μέρει από έκρηξη αυτόν τον μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές, εξουσιοδοτώντας τις ρωσικές διοικήσεις τους να εντείνουν την κινητοποίηση.

Ο εξαναγκασμός αμάχων να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις μιας κατοχικής δύναμης ορίζεται ως παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης για τη συμπεριφορά στον πόλεμο.

Ενώ είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο, ο Syrskiy τόνισε τη σημασία της συνέχισης του πολέμου, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε”.

ουκρανία

“Ξέρουμε για τι αγωνιζόμαστε”, δήλωσε στο ABC. “Δεν έχει ξαναγίνει πόλεμος τέτοιας κλίμακας στην Ευρώπη ή αλλού στον κόσμο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για «βρώμικη βόμβα» μιλάει ο Σόιγκου

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου προέβη στον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία αναπτύσσει μια βρώμικη βόμβα σε τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο Shoigu εξέφρασε την ανησυχία του για “πιθανές ουκρανικές προκλήσεις που αφορούν μια “βρώμικη βόμβα””, μια συσκευή που χρησιμοποιεί εκρηκτικά για να διασκορπίσει ραδιενεργό υλικό.

Μια τέτοια συσκευή δεν έχει το καταστροφικό αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης, αλλά θα μπορούσε να εκθέσει ευρείες περιοχές σε ραδιενεργό μόλυνση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο δεν έδωσαν δημοσίως συγκεκριμένες πληροφορίες για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Όμως, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της Δευτέρας με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι η προειδοποίηση του Σόιγκου αντανακλούσε μια πραγματική απειλή.

“Η δυσπιστία τους απέναντι στις πληροφορίες που έχει παράσχει η ρωσική πλευρά δεν σημαίνει ότι η απειλή χρήσης μιας τέτοιας βρώμικης βόμβας δεν υπάρχει”, δήλωσε ο Πεσκόφ.
“Μια τέτοια απειλή υπάρχει και ο υπουργός Άμυνας έχει δώσει τις σχετικές πληροφορίες στους συνομιλητές του. Από αυτούς εξαρτάται αν θα το εμπιστευτούν ή όχι.

Ουκρανία - πόλεμος
Εικόνα: UNSPLASH/Mikhail Volkov

Η Δύση απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας

Οι δυτικοί σύμμαχοι δήλωσαν ότι απορρίπτουν “τους διαφανώς ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας” και προειδοποίησαν ότι “θα διαψεύσουν κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση” – υπονοώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προετοιμάζει μια επίθεση με “ψεύτικη σημαία”.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας προέτρεψε τον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ να στείλει αμέσως μια ομάδα επιθεώρησης στη χώρα για να αντικρούσει τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι το Κίεβο προετοιμάζει μια “πρόκληση” που περιλαμβάνει μια βρώμικη βόμβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπέβαλε το αίτημα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Rafael Grossi, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο Γκρόσι συμφώνησε να στείλει μια ομάδα επιθεωρητών, προσθέτοντας ότι “σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει πάντα διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε”.

 

ΠΗΓΗ: Dailymail

 

Διαφήμιση