Αρχική Περιβάλλον Ρεκόρ δολοφονιών ακτιβιστών του περιβάλλοντος

Ρεκόρ δολοφονιών ακτιβιστών του περιβάλλοντος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
δολοφονιες ακτιβιστων1
Διαφήμιση

Για όσους πλήττονται από θερμοκρασίες ρεκόρ, πλημμύρες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σοβαρή ξηρασία, η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν ζωές.

Ακραίες ενέργειες από ακραίους ανθρώπους κοστίζουν ζωές, σύμφωνα με την Global Witness, μια ΜΚΟ που έχει ως αποστολή την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων το υπερασπίζονται.

Σε μια νέα έκθεση για τη βία κατά των υπερασπιστών της Γης και του περιβάλλοντος -την 10η ετήσια έκθεσή της για το θέμα- αναφέρει ότι 1. 733 άτομα έχουν δολοφονηθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ένας φόνος κάθε δύο ημέρες.

“Σε όλο τον κόσμο, τρεις άνθρωποι σκοτώνονται κάθε εβδομάδα ενώ προσπαθούν να προστατεύσουν τη γη τους, το περιβάλλον τους, από τις εξορυκτικές δυνάμεις”, έγραψε η επιστήμονας, ακτιβίστρια και συγγραφέας Vandana Shiva στον πρόλογο της έκθεσης. “Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, με τον αριθμό των νεκρών τα τελευταία χρόνια να ξεπερνά τους 200 κάθε χρόνο”.

joannah stutchbury

Νεκρή γιατί ήθελε να σώσει το δάσος

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των θυμάτων είναι η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Joannah Stutchbury, η οποία πέρασε πολλά χρόνια υπερασπιζόμενη με θέρμη το δάσος Kiambu της Κένυας, δίπλα στο οποίο ζούσε. Αντιμετώπισε προσωπικά τους οικοπεδοφάγους που έκοβαν δέντρα στο δάσος και στη συνέχεια κέρδισε μια νομική υπόθεση εναντίον ενός ιδιώτη εργολάβου που ήθελε να οικοδομήσει στη δασική γη.

Τον Ιούλιο του 2021, έπεσε νεκρή από πυροβολισμούς κοντά στο σπίτι της στα περίχωρα του Ναϊρόμπι.

“Την ημέρα του περιστατικού, σταμάτησε το αυτοκίνητό της για να καθαρίσει κλαδιά που είχαν τοποθετηθεί σκόπιμα εκεί για να εμποδίσουν την είσοδό της.

Οι γείτονες τη βρήκαν νεκρή με τη μηχανή του αυτοκινήτου της να λειτουργεί ακόμα”, έγραψε η Tracey West, διευθύνουσα σύμβουλος της Word Forest, στην έκθεση της Global Witness.

“Γνωρίζουμε ότι δεχόταν πολλαπλές απειλές για τη ζωή της. Μια φορά, θυμάμαι να μου λέει ότι άγνωστοι την είχαν επισκεφθεί για να της πουν ότι θα τη σκότωναν αν συνέχιζε να διαταράσσει τα σχέδιά τους για την κατασκευή ενός δρόμου πρόσβασης μέσα στο δάσος.

Παρόλα αυτά, δεν έλαβε καμία απολύτως αστυνομική προστασία. Αλλά αυτό δεν τη σταμάτησε. Συνέχισε να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Για αυτό που πρέπει όλοι να πιστεύουμε. Ακόμα και σήμερα, η γενναιότητα και η αποφασιστικότητά της είναι αυτό που λάμπει μέσα από όλη τη θλίψη”.

Αυτό που συνέβη στην Stutchbury στην Κένυα συμβαίνει στους υπερασπιστές του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο -ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η αύξηση των δολοφονιών και της βίας συνδέεται με τις εδαφικές συγκρούσεις και την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στην εξόρυξη φυσικών πόρων, αναφέρει η Global Witness.

joannah stutchbury1

Σε δημοσίευμά της αναφέρεται ότι η βία είναι πιο θανατηφόρα στο Μεξικό, την Κολομβία και τη Βραζιλία, όπου 54, 33 και 26 άνθρωποι, αντίστοιχα, σκοτώθηκαν το 2021.

Οι δολοφονίες είναι επίσης συχνές στις Φιλιππίνες, τη Νικαράγουα και την Ινδία, όπου πέρυσι σημειώθηκαν 19, 15 και 14 περιβαλλοντικές δολοφονίες αντίστοιχα.

Βιομηχανίες που συνδέονται με δολοφονίες

Η βία συνδέεται επίσης με ορισμένες βιομηχανίες, σύμφωνα με την Global Witness. Αν και η πλειονότητα των περιβαλλοντικών δολοφονιών δεν μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένο τομέα, πέρυσι σημειώθηκαν 27 δολοφονίες που συνδέονται με την εξόρυξη, 13 με την υδροηλεκτρική ενέργεια, πέντε με την αγροτική βιομηχανία και από τέσσερις με την υλοτομία και τους δρόμους/υποδομές.

“Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων σχετιζόταν με συγκρούσεις γης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν παράνομες καλλιέργειες και αλλαγές στην ιδιοκτησία γης”, ανέφερε η Global Witness, η οποία αναφέρει ότι η βία είναι πιθανό να υποδηλώνεται σε πολλές χώρες χάρη στην έλλειψη ανεξάρτητης παρακολούθησης και στην έλλειψη ελεύθερου Τύπου.

Ακόμα και αν η πραγματική κλίμακα του προβλήματος είναι σκοτεινή, ωστόσο, ένα τουλάχιστον πράγμα είναι σαφές: λίγοι δράστες δολοφονιών οδηγούνται ποτέ στη δικαιοσύνη.

Berta Cáceres 2
Berta Cáceres, άλλη μια ακτιβίστρια που βρέθηκε δολοφονημένη

“Πολλές αρχές είτε κάνουν τα στραβά μάτια είτε παρεμποδίζουν ενεργά τις έρευνες για αυτές τις δολοφονίες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στη συμπαιγνία μεταξύ εταιρικών και κρατικών συμφερόντων – μία από τις βασικές αιτίες της βίας κατά των υπερασπιστών.

Αυτή η ατιμωρησία για τις απειλές και τις επιθέσεις κατά των υπερασπιστών λειτουργεί ως πράσινο φως για τους πιθανούς δράστες, οι οποίοι βλέπουν ότι είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν συνέπειες για τις επιθέσεις κατά των ακτιβιστών”, εξήγησε η Global Witness, η οποία αναφέρει ότι οι κοινότητες των αυτοχθόνων είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε θανατηφόρες επιθέσεις, καθώς αποτελούν σχεδόν το 40% των θυμάτων, παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Καμία προστασία για τους ακτιβιστές

Πολλά από αυτά τα θύματα είναι γυναίκες.

“Περίπου ένας στους 10 από τους υπερασπιστές που καταγράφηκαν να σκοτώνονται το 2021 ήταν γυναίκες, εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν ιθαγενείς”, δήλωσε η Global Witness.

“Η έμφυλη βία που έχει τις ρίζες της στον μισογυνισμό και στις διακρίσεις που προκαλούν οι έμφυλες νόρμες χρησιμοποιείται δυσανάλογα κατά των γυναικών υπερασπιστριών του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον έλεγχο και τη φίμωσή τους και την καταστολή της δύναμης και της εξουσίας τους ως ηγετών. ”

Για να σταματήσει η βία κατά των υπερασπιστών του περιβάλλοντος, η Global Witness λέει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να θεσπίσουν και να επιβάλουν νόμους που προστατεύουν τους ακτιβιστές – συμπεριλαμβανομένων των νόμων περί εταιρικής ευθύνης που απαιτούν από τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόζουν τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

δολοφονιες ακτιβιστων

Οι επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, πρέπει “να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν, να μετριάζουν και να λογοδοτούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιβαλλοντικές βλάβες σε όλες τις δραστηριότητές τους” και να υιοθετούν πολιτικές που “περιλαμβάνουν ρητά πρωτόκολλα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπερασπιστών της γης και του περιβάλλοντος”.

Καταλήγοντας η Global Witness σε δημοσίευμα αναφέρει: “Σε όλο τον κόσμο, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και άλλοι υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο ως πρώτη γραμμή άμυνας κατά της οικολογικής κατάρρευσης, αλλά δέχονται οι ίδιες επιθέσεις, αντιμετωπίζοντας βία, ποινικοποίηση και παρενόχληση από καταπιεστικές κυβερνήσεις και εταιρείες που θέτουν το κέρδος ως προτεραιότητα έναντι της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής βλάβης.

Με τις δημοκρατίες να δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και με την επιδείνωση των κρίσεων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των υπερασπιστών στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και απευθύνει επείγουσα έκκληση για παγκόσμιες προσπάθειες προστασίας και μείωσης των επιθέσεων εναντίον τους. ”

 

ΠΗΓΗ: https://www.treehugger.com

Διαφήμιση