Αρχική Περιβάλλον Ο Ειρηνικός Ωκεανός θα εξαφανιστεί – Νέα υπερήπειρος – Πού και πότε...

Ο Ειρηνικός Ωκεανός θα εξαφανιστεί – Νέα υπερήπειρος – Πού και πότε θα σχηματιστεί

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Ασίας, η οποία θα συμβάλει στο κλείσιμο του Ειρηνικού Ωκεανού.

0
Η Γη στο διάστημα. Μπλε ανατολή. Στοιχεία αυτής της εικόνας προσκομίστηκαν από τη NASA.
Διαφήμιση

Μεταξύ 300 και 180 εκατομμυρίων ετών πριν, δεν υπήρχε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική, Ανταρκτική ή Αυστραλία. Αντίθετα, υπήρχε μια υπερήπειρος, την οποία ονομάζουμε σήμερα Πανγαία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε 200-300 εκατομμύρια χρόνια, ο Ειρηνικός Ωκεανός θα πάψει να υπάρχει. Ότι αρχίζει η αντίστροφή πορεία και οι ήπειροι θα συγχωνευθούν ξανα σε μία, υπερήπειρο, την οποία οι επιστήμονες ονόμασαν Αμασία. Πώς γίνεται αυτό;

Τι είναι ο υπερηπειρωτικός κύκλος;

 Η Πανγαία συναρμολογήθηκε από προηγούμενες ηπειρωτικές μονάδες περίπου 335 εκατομμύρια χρόνια πριν και άρχισε να διασπάται περίπου 175 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Αυτή είναι μια πολύ μακρινή περίοδος, πριν  ακόμη και από την περίοδο των  δεινοσαύρων. Ήδη το 1915, ο γεωφυσικός Alfred Wegener σε ένα από τα βιβλία του περιέγραψε τη θεωρία της μετανάστευσης των ηπείρων. Ο επιστήμονας επέτρεψε στους μεταγενέστερους βιολόγους να εξηγήσουν γιατί τα σχετικά φυτά και ζώα θα μπορούσαν συχνά να εμφανιστούν χωρισμένα από έναν μεγάλο ωκεανό, και στις δύο πλευρές του κόσμου.

Η θεωρία επέτρεψε επίσης στους παλαιοντολόγους να καταλάβουν γιατί τα απολιθώματα ενός δεδομένου δεινοσαύρου μπορούν να βρεθούν τόσο στην Αφρική όσο και στη Νότια Αμερική.

Ένας άλλος επιστήμονας, ο John Tuzo Wilson, είναι ο δημιουργός μιας έννοιας που ονομάζεται υπερηπειρωτικός κύκλος. Υποθέτει ότι ο σχηματισμός και η αποσύνθεση τέτοιων γιγάντιων ηπειρωτικών πλακών είναι μια επαναλαμβανόμενη ακολουθία γεγονότων και ότι μια περίοδος κύκλου διαρκεί από 300 έως 500 εκατομμύρια χρόνια.

Σε 200-300 εκατομμύρια χρόνια

Αλλαγή της θέσης των ηπείρων λόγω του ωκεανού
Αλλαγή της θέσης των ηπείρων λόγω του ωκεανού – Πηγή: Wikipedia

Σήμερα ειδικά, ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία και της απειλής επίθεσης με πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον κόσμο ακόμη και στο άμεσο μέλλον. Η φύση, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο προβλέψιμη με τον δικό της τρόπο, επειδή διέπεται από τους νόμους του ντετερμινισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Curtin στην Αυστραλία μπόρεσαν να ανακαλύψουν πότε θα σχηματιστεί η επόμενη υπερήπειρος στον πλανήτη μας και πώς θα συμβεί.

Η τελευταία έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό National Science Review. Η ομάδα έτρεξε μια προηγμένη προσομοίωση χρησιμοποιώντας έναν υπερυπολογιστή για να δει πώς θα έμοιαζε η κίνηση των ηπειρωτικών πλακών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Αμασία, επειδή αυτό είναι το όνομα της νέας υπερηπείρου, θα σχηματιστεί σε περίπου 200-300 εκατομμύρια χρόνια.

Η Αμασία θα σχηματιστεί στη θέση του Ειρηνικού Ωκεανού

Αμασία

Ο πλανήτης μας ψύχεται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του πάχους και της αντοχής των τεκτονικών πλακών. «Τα τελευταία δύο δισεκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι του πλανήτη μας έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους. Κάθε 600 εκατομμύρια χρόνια, υπήρχε ένας υπερηπειρωτικός κύκλος κατά τη διάρκεια του οποίου σχηματίστηκε μια νέα υπερήπειρος. Αυτό σημαίνει ότι οι σύγχρονες ήπειροι θα μπορούσαν να συγχωνευθούν σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα Chuan Huang.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Ασίας, η οποία θα συμβάλει στο κλείσιμο του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο Ειρηνικός είναι ο παλαιότερος σύγχρονος Ωκεανός. Άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια, όταν διαλύθηκε η Παγγαία και είναι απομεινάρι του απέραντου ωκεανού του Πάνθαλα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεδομένου ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός έχει έκτοτε μειωθεί κατά μερικά εκατοστά ετησίως, αυτή η δεξαμενή θα είναι ο τόπος σχηματισμού της Αμασίας.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αν σε 200 ή 300 εκατομμύρια χρόνια το ανθρώπινο είδος θα εξακολουθεί να υπάρχει. Ίσως ναι, αλλά αυτή τη στιγμή θα είμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό στάδιο εξέλιξης. Δεν είναι επίσης γνωστό ποια άλλα είδη θα δημιουργηθούν μέχρι τότε. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι πλέον η Γη που γνωρίζουμε. Η δημιουργία της Αμασίας θα προκαλέσει την κλιματική αλλαγή σε πολλά μέρη και θα δημιουργήσει νέα οικοσυστήματα. Μένει στις επόμενες γενιές να το μάθουν…

Πηγή: Εθνική Επιστημονική Επιθεώρηση, National Geografic

INFO:

Το National Science Review είναι περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης, που στοχεύει στην αναφορά εξελίξεων αιχμής στην επιστήμη και την τεχνολογία στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Το περιοδικό καλύπτει όλους τους τομείς των φυσικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένων της φυσικής και των μαθηματικών, της χημείας, των βιοεπιστημών, των επιστημών της γης, της επιστήμης των υλικών και των επιστημών της πληροφορίας.

Διαφήμιση