Αρχική Περιβάλλον Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ζωές ενός δισ. παιδιών

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ζωές ενός δισ. παιδιών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
kids
Διαφήμιση

Ένα δισεκατομμύριο παιδιά απειλούνται άμεσα από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης KidsRights.

Το επίπεδο ζωής των ανηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα δεν κατέγραψε βελτίωση την τελευταία δεκαετία και η πανδημία του κορωνοϊού είχε τρομακτικό αντίκτυπο στα ανήλικα αγόρια και κορίτσια, που σε πολλές περιπτώσεις στερήθηκαν την τροφή ή τα φάρμακα.

Ο τραγικός απολογισμός αυτής της έλλειψης ήταν 286.000 ζωές παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, προσθέτει η ολλανδική ΜΚΟ στην ετήσια έκθεσή της.

Ο «δείκτης της KidsRights», που δημοσιοποιείται κάθε χρόνο, κατατάσσει 185 χώρες ανάλογα με τον βαθμό που τηρούν τη διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Βασίζεται σε δεδομένα του ΟΗΕ.

παιδί - μάσκα - κορονοϊός - κρούσματα - Covid
Εικόνα: UNSPLASH/Taylor Brandon

Σοκάρουν τα δεδομένα της έρευνας

Έως και 286. 000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν λόγω των έμμεσων συνεπειών της ύφεσης που σχετίζεται με την πανδημία Covid-19, λόγω των διαταραχών στις παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων, του κλεισίματος των κλινικών υγείας και των διαταραχών στα προγράμματα εμβολιασμού κατά τη διάρκεια των λουκέτων.

25 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους δεν έλαβαν βασικούς εμβολιασμούς – ο υψηλότερος αριθμός από το 2009 – ενώ ο αριθμός των εντελώς ανεμβολίαστων παιδιών αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια από το 2019.

Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται ανήλθε σε 160 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,4 εκατομμύρια σε διάστημα 4 ετών.

kri 2022 1160x500 1

Σχεδόν στα τρία τέταρτα (72%) των 130 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα το 2020, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους ήταν ελλιπείς και μια πρόσφατη εκτίμηση προβλέπει απώλεια 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε κέρδη κατά τη διάρκεια της ζωής της σημερινής γενιάς μαθητών, εάν δεν ληφθούν επειγόντως διορθωτικά μέτρα.

Οι πρώτοι και οι τελευταίοι

Η Ισλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τέσσερις θέσεις της κατάταξης αυτής το 2022. Στις τελευταίες τέσσερις απαντώνται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Τσαντ.

Η έκθεση για το 2022 ηχεί «συναγερμό για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές παιδιών», τονίζει στην ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ ο Μαρκ Ντούλαερτ, ιδρυτής και πρόεδρος της KidsRights.

κλιματική αλλαγή αφρική

 

«Το κλίμα που βρίσκεται σε ταχεία μεταβολή απειλεί σήμερα το μέλλον τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», προσθέτει ο ίδιος.

«Δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο επίπεδο ζωής των παιδιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και, επιπλέον, τα μέσα για την επιβίωσή τους επλήγησαν πολύ σοβαρά από την πανδημία», επιμένει.

 

Η έκθεση του δείκτη KidsRights 2022 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σαφή και παρόντα κίνδυνο, καθώς σχεδόν τα μισά παιδιά στον κόσμο (1 δισεκατομμύριο) διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο να πληγούν σοβαρά.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών στον κόσμο (820 εκατομμύρια) είναι ήδη εκτεθειμένα στους καύσωνες, ενώ περισσότερα από ένα στα έξι παιδιά (400 εκατομμύρια) είναι εκτεθειμένα σε κυκλώνες.

Ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν το 90% όλων των παιδιών σε όλο τον κόσμο υφίστανται επίσης ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με την κλιματική αλλαγή να συνεχίζει να εντείνεται, η κατάσταση είναι ζοφερή για τις μελλοντικές γενιές του κόσμου την επόμενη δεκαετία.

αφρική παιδιά
pexels

Σε ποιες χώρες καταγράφηκε πρόοδος

Στη μελέτη επισημαίνεται πάντως η πρόοδος που καταγράφηκε σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, η Ανγκόλα μείωσε κατά το ήμισυ τη θνητότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ενώ το Μπανγκλαντές μείωσε κατά το ήμισυ τον αριθμό των παιδιών με ελλιπές σωματικό βάρος.

Η Βολιβία, από την πλευρά της, μείωσε κατά το ήμισυ τα ατυχήματα στα οποία τραυματίστηκαν παιδιά κατά την εργασία τους.

Η Ελβετία, δεύτερη στην κατάταξη πέρυσι, κατρακύλησε στην 31η θέση «εξαιτίας της ανεπαρκούς εφαρμογής στη χώρα της αρχής του ‘βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού’ σε αποφάσεις που αφορούσαν τα παιδιά», επισήμανε η ΜΚΟ.

Κι άλλες χώρες επικρίνονται στην έκθεση, όπως η Νιγηρία (175η), για το υψηλό επίπεδο μητρικών θανάτων στη γέννα, ή το Μαυροβούνιο (49ο), λόγω του χαμηλού επιπέδου εμβολιασμού.

ΠΗΓΗ: https://www.kidsrights.org/

Διαφήμιση