Αρχική Ζώα Η χώρα όπου το να έχεις κατοικίδιο μπορεί να σε στείλει φυλακή

Η χώρα όπου το να έχεις κατοικίδιο μπορεί να σε στείλει φυλακή

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κατοικίδια
Διαφήμιση

Ο τάφος της σκυλίτσας Παρθενόπης που βρέθηκε στο χώρο της αρχαίας ακρόπολης της Μυτιλήνης και χρονολογείται στα Ρωμαϊκά χρόνια αποδεικνύει τη μοναδική σχέση που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος με τα ζώα.

Η συμβουλή του ανθρώπου 2.000 χρόνια πριν που χαιρόταν τη συντροφιά της σκυλίτσας αναγράφεται στην επιτύμβια στήλη και αναφέρει : «…κι εσύ που βλέπεις το μνήμα απέκτησε ένα καλό φίλο. Που και ζωντανό θα σε αγαπά και νεκρό θα σε φροντίσει», θα θεωρούνταν προτροπή σε παράνομη πράξη στο Ιράν, σήμερα.

“Με κοιτάζει με τα αθώα και όμορφα μάτια του. Μου ζητάει να τον βγάλω βόλτα, αλλά δεν τολμώ. Θα μας συλλάβουν”. Μια άλλη
Mahsa, η οποία έχει έναν σκύλο, αναφέρθηκε σε ένα νέο κύμα συλλήψεων ιδιοκτητών κατοικίδιων και κατασχέσεων των ζώων τους στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη πριν λίγους μήνες σε συνέντευξή της στο BBC.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η βόλτα με τα σκυλιά στα πάρκα αποτελεί έγκλημα και η απαγόρευση δικαιολογήθηκε ως μέτρο για την “προστασία της ασφάλειας του κοινού”.

Παράλληλα, το ιρανικό κοινοβούλιο αναφέρει ότι θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων του κοινού έναντι των ζώων, το οποίο θα περιόριζε την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων.

ταφος σκυλου

Σύμβολα της “δυτικοποίησης’’

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, η κατοχή κατοικίδιων ζώων θα υπόκειται σε άδεια που θα εκδίδεται από ειδική επιτροπή. Θα υπάρχει επίσης ένα ελάχιστο πρόστιμο περίπου 800 δολαρίων (790 ευρώ, 670 λίρες) για την “εισαγωγή, αγορά και πώληση, μεταφορά και διατήρηση” μιας σειράς ζώων, συμπεριλαμβανομένων κοινών κατοικίδιων ζώων, όπως γάτες, χελώνες και κουνέλια.

“Οι συζητήσεις γύρω από αυτό το νομοσχέδιο ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, όταν μια ομάδα Ιρανών βουλευτών προσπάθησε να προωθήσει έναν νόμο για την κατάσχεση όλων των σκύλων και την παραχώρησή τους σε ζωολογικούς κήπους ή την εγκατάλειψή τους στις ερήμους”, δήλωσε στο BBC ο Δρ Payam Mohebi, πρόεδρος του Ιρανικού Κτηνιατρικού Συλλόγου και πολέμιος του νομοσχεδίου.

“Με την πάροδο των ετών, το έχουν αλλάξει αυτό μερικές φορές και έχουν συζητήσει ακόμη και τη σωματική τιμωρία για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Αλλά το σχέδιό τους δεν κατέληξε πουθενά”.

Η εκτροφή σκύλων ήταν ανέκαθεν συνηθισμένη στις αγροτικές περιοχές του Ιράν, αλλά τα ζώα αυτά έγιναν επίσης σύμβολο της αστικής ζωής τον 20ό αιώνα.

περσικη γατα

Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες στη Μέση Ανατολή που ψήφισε νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων, το 1948, και η κυβέρνηση χρηματοδότησε το πρώτο ίδρυμα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ζώων. Ακόμη και η βασιλική οικογένεια της χώρας είχε σκύλους ως κατοικίδια.

Όμως η Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η οποία ανέτρεψε τον Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, άλλαξε πολλές πτυχές της ζωής των Ιρανών και των σκύλων τους.

Τα ζώα θεωρούνται ακάθαρτα στην ισλαμική παράδοση. Στα μάτια του νέου καθεστώτος τα σκυλιά έγιναν επίσης σύμβολο της “δυτικοποίησης” που προσπαθούσε να περιορίσει.

“Δεν έχει υπάρξει μια σταθερή ρύθμιση γύρω από την κατοχή σκύλων”, δήλωσε στο BBC ο Δρ Ashkan Shemirani, κτηνίατρος με έδρα την Τεχεράνη.

“Οι αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν ανθρώπους επειδή βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους ή ακόμη και επειδή τα κουβαλούν στα αυτοκίνητά τους, με βάση την ερμηνεία τους για το τι μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο δυτικοποίησης”.

Ο Δρ Shemirani δήλωσε ότι οι αρχές δημιούργησαν ακόμη και μια “φυλακή” για τα κατασχεμένα κατοικίδια ζώα.
“Ακούσαμε πολλές ιστορίες τρόμου από εκείνο το μέρος”, πρόσθεσε.
“Τα ζώα κρατούνταν για πολλές ημέρες σε ανοιχτούς χώρους χωρίς κατάλληλη τροφή ή νερό, ενώ οι ιδιοκτήτες των σκύλων αντιμετώπιζαν κάθε είδους νομικά προβλήματα”.

Τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν μετά από χρόνια δυτικών κυρώσεων έπαιξαν επίσης ρόλο στο νέο νομοσχέδιο. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφών για κατοικίδια ζώα για περισσότερα από τρία χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

“Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που εισάγουν λαθραία τρόφιμα”, δήλωσε στο BBC ο ιδιοκτήτης μιας κτηνιατρικής κλινικής στην πόλη Μασχάντ.
“Οι τιμές είναι τώρα πενταπλάσιες από ό,τι ήταν πριν από λίγους μήνες”.

ιραν κατοικιδια
Ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι η τοπικά παραγόμενη τροφή για ζώα συντροφιάς δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα.

Η γενέτειρα των περσικών γατών δε δέχεται πλέον τις γάτες

 

Όμως η νέα νομοθεσία δεν αφορά μόνο τους σκύλους. Οι γάτες περιλαμβάνονται επίσης σε έναν κατάλογο ζώων – αναφέρονται ακόμη και οι κροκόδειλοι.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το Ιράν είναι η γενέτειρα των περσικών γατών, μιας από τις πιο διάσημες φυλές στον κόσμο.
“Μπορείτε να πιστέψετε ότι τώρα οι περσικές γάτες δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους;” δήλωσε στο BBC ένας κτηνίατρος με έδρα την Τεχεράνη.

“Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από αυτόν τον νόμο. Οι σκληροπυρηνικοί θέλουν να δείξουν τις σιδερένιες γροθιές τους στους ανθρώπους”.

Ο Δρ Mohebi, πρόεδρος του Ιρανικού Κτηνιατρικού Συλλόγου, χαρακτήρισε τον προτεινόμενο νόμο “ντροπιαστικό”.

“Αν το κοινοβούλιο περάσει το νομοσχέδιο, οι επόμενες γενιές θα μας θυμούνται ως ανθρώπους που απαγόρευσαν τα σκυλιά επειδή είναι σκυλιά και τις γάτες επειδή είναι γάτες”.

ΠΗΓΗ: BBC

 

 

Διαφήμιση