Αρχική Περιβάλλον Η Αθήνα στην «πρώτη γραμμή» των διεθνών ενεργειών για το κλίμα

Η Αθήνα στην «πρώτη γραμμή» των διεθνών ενεργειών για το κλίμα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κώστας Μπακογιάννης Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων
PH/ Ignacio Sanchez.
Διαφήμιση

«Να γενικεύσουμε τη μάχη μας απέναντι στην κλιματική κρίση. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για να προχωρήσουμε μπροστά» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων του C40.

 Στην «πρώτη γραμμή» της διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις ζωές των κατοίκων τους, βρίσκεται πλέον η Αθήνα, που επέστρεψε δυναμικά ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα εσωστρέφειας, εξαιτίας και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Πριν από λίγες μέρες, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων του C40 -δικτύου του οποίου η Αθήνα αποτελεί εξέχων μέλος.

Το Συνέδριο C40 World Mayors Summit, που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετικές πόλεις, συνιστά τη σημαντικότερη διοργάνωση για το κλίμα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού σε αυτό συμμετέχουν δήμαρχοι και αντιπροσωπείες από όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Κώστας Μπακογιάννης Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων
PH/ Ignacio Sanchez.

Εν όψει της 27ης κρίσιμης διεθνούς διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) –τον Νοέμβριο- δήμαρχοι του ισχυρού αυτού δικτύου από συνολικά 96 πόλεις – μέλη, οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερους από 582 εκατ. πολίτες και το 1/5 της διεθνούς οικονομίας, συναντήθηκαν από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, με στόχο να συν-διαμορφώσουν πολιτικές και πρωτοβουλίες και να ανταλλάξουν παραδείγματα καλής πρακτικής για το πώς οι πόλεις μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

 

Η Αθήνα σε ισχυρό ρόλο

«Η Αθήνα έχει επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Μετέχει ισότιμα στις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις και συν-διαμορφώνει με άλλες μεγάλες πόλεις του πλανήτη τις προτάσεις και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων και προκλήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, που συγκεντρώνουν τον περισσότερο και πιο ευάλωτο πληθυσμό.

Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο του C40 πιστοποιεί την ενισχυμένη θέση της πόλης μας στον παγκόσμιο χάρτη. Στο φετινό Συνέδριο είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις δράσεις και τα μέτρα που έχουμε λάβει απέναντι στην κλιματική κρίση, με έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου του καύσωνα που επηρεάζει τη ζωή στην Αθήνα.

Ήταν μία σπουδαία διοργάνωση, στην οποία μαζί με πολύ αξιόλογους συναδέλφους συζητήσαμε κοινές λύσεις για το μέλλον των πόλεων», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, έλαβε μέρος σε τρία διαφορετικά πάνελ.

«Το μήνυμα είναι ένα για εμάς: Πρέπει να γενικεύσουμε τη μάχη μας απέναντι στην κλιματική κρίση […] με όλα όσα κάνουμε, με όλες μας τις αποφάσεις, μικρές και μεγάλες», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης σε ένα από τα πάνελ στα οποία συμμετείχε με τη Δήμαρχο του Μόντρεαλ Valérie Plante και τον επικεφαλής από την πόλη Καράτσι του Πακιστάν, Murtaza Wahab και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε συνέργειες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, αλλά κι ένα κοινό σχέδιο.

Κώστας Μπακογιάννης Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων
PH/ Ignacio Sanchez.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε, και το πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε μία αλλαγή στον τρόπο σκέψης. […] Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να προχωρήσουμε μπροστά».

 

«Ό,τι κάνουμε αφορά την αντιμετώπιση του καύσωνα στην καρδιά του»

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να αναλύσει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Αθήνα για το σοβαρό πρόβλημα του καύσωνα: «Αυτή τη στιγμή, όλα όσα κάνουμε αφορούν την αντιμετώπιση του καύσωνα στην καρδιά του. Έχουμε δημιουργήσει τη θέση του πρώτου Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στην Ευρώπη και έχουμε ορίσει και την πρώτη Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης.

Διασφαλίζουμε σε κάθε μας έργο -μικρό ή μεγάλο- ότι ολόκληρο το πρόγραμμά μας και όλος ο σχεδιασμός μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης «απαντούν» στο πρόβλημα του καύσωνα».

 

Συζήτηση με τους Ευρωπαίους Δημάρχους για την ενεργειακή κρίση

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Κ. Μπακογιάννης συμμετείχε μαζί με δημάρχους από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη και το Όσλο σε συζήτηση με θέμα την ενεργειακή κρίση.

Στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει ένα «δίχτυ» προστασίας για τους πολίτες της, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η ενεργειακή κρίση δεν είναι πρόβλημα ενός χειμώνα. Πολλοί από εμάς συμπεριφερόμαστε ως να είναι τέτοιο.

Πιθανότατα ο επόμενος χειμώνας να είναι πολύ πιο δύσκολος από τον φετινό», ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα είναι ξεκάθαρο πως η δημοκρατία και η διεθνής ασφάλεια ορίζονται από το πώς ανταποκρινόμαστε σε εποχές κρίσης».

Κώστας Μπακογιάννης Παγκόσμιο Συνέδριο Δημάρχων
Ignacio Sanchez.

Ο ίδιος, τόνισε ότι σε αυτές τις συγκυρίες είναι απαραίτητος ο συντονισμός με το κράτος. «Οπότε, ναι, συντονισμός από πάνω προς τα κάτω, αλλά και συνεργασία από κάτω προς τα πάνω. Κι αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι, ώστε να φέρουμε τους πολίτες κοντά μας. Και για αυτό οι πόλεις που είναι ό,τι πλησιέστερο στους δημοκρατικούς θεσμούς, μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο».

 

Συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας στο Μπουένος Άιρες

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, ο Κώστας Μπακογιάννης, συναντήθηκε, στην ελληνική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες, με εκπροσώπους της ομογένειας ύστερα από πρόσκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας, κ. Ελισάβετ Φωτιάδου.

photo1

Ο Δήμαρχος Αθηναίων σε συζητήσεις που είχε με επιχειρηματίες της ομογένειας, αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και στις μεγάλες ευκαιρίες που πλέον προσφέρει η πόλη για επενδύσεις.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ακόμη εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Μπουένος Άιρες, κ. Ιωσήφ.

Σημειώνεται ότι στην Αργεντινή σήμερα δραστηριοποιούνται συνολικά 27 ελληνικές κοινότητες και σύλλογοι, όπως και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδας- Αργεντινής.

Διαφήμιση