Αρχική Ελλάδα Επίσκεψη Σολτς: Με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας

Επίσκεψη Σολτς: Με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μητσοτακης σολτς
Διαφήμιση

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, για μία επίσκεψη που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη του Όλαφ Σολτς, ως καγκελαρίου, στην Αθήνα καταγράφεται ως βήμα περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Μία μέρα μετά την κρίσιμη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στο Παρίσι, αλλά και μία ημέρα πριν από την 28η Οκτωβρίου η συνάντηση έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder από τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου-Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου, να αναμένονται στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

ολαφ σολτς

Νωρίς το πρωί ο Γερμανός καγκελάριος επισκέπτεται την Ακρόπολη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το πολιτικό μέρος της επίσκεψής του στην Ελλάδα, κατά το οποίο θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:00 ενώ θα ακολουθήσουν και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στου δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια ελληνική και γερμανική αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε κοινό γεύμα εργασίας και το απόγευμα ο Γερμανός Καγκελάριος θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν επίσης βασικά θέματα, ενώ αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ενέργειας, στο οποίο η στάση της Γερμανίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξεύρεση τελικής λύσης.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Με τον τουρκικό αναθεωρητισμό να είναι παρών σε πολλαπλά επίπεδα, και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο να αποτελούν καθημερινότητα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με την Αθήνα να διαπιστώνει ότι τα μηνύματα του Βερολίνου κατά του επεκτατισμού της Άγκυρας είναι πλέον σαφώς πιο αιχμηρά.

 

 

 

Διαφήμιση