Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Επίδοση ρεκόρ: ΑΠΕ και καλός καιρός «φορτώνουν» με ενέργεια την Ελλάδα

Επίδοση ρεκόρ: ΑΠΕ και καλός καιρός «φορτώνουν» με ενέργεια την Ελλάδα

0
ΑΠΕ Ανεμογεννήτριες - ΔΑΠΕΕΠ
Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών της χώρας
Διαφήμιση

Επίδοση-ρεκόρ κατέγραψε η χώρα μας στις 7 Οκτωβρίου 2022 καθώς την ημέρα εκείνη κάλυψε τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που για 5 ώρες η ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών υλοποιήθηκε αποκλειστικά από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών, μηδενίζοντας κυριολεκτικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το γεγονός αυτό εντυπωσίασε τον ξένο Τύπο που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα. 

Τη γενικότερη προσπάθεια της Ελλάδας για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ανέδειξε μεταξύ άλλων το Reuters μεταφέροντας την είδηση ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. 

«Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ενίσχυσε επίσης την εξόρυξη άνθρακα, αναβάλλοντας το σχέδιό της για απεξάρτηση από τον άνθρακα» αναφέρει το πρακτορείο. 

Σύμφωνα με την ΑΔΜΗΕ την ίδια ημέρα στις 11πμ η ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς άγγιξε για πρώτη φορά τα 3.106 MW.

«Το μερίδιο των ελληνικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια ανήλθε στο 46% του ενεργειακού μείγματος της χώρας το πρώτο οκτάμηνο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, από 42% την ίδια περίοδο το 2021, σύμφωνα με το περιβαλλοντικό think-tank The Green Tank με έδρα την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η πληροφορία  ότι το πρώτο οκτάμηνο του έτους η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ ξεπέρασε το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε από καύση ορυκτών καυσίμων, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία της ανάπτυξης έτι περαιτέρω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας με πολλαπλά οφέλη και στην κίνηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. 

Είναι γεγονός ότι παρ’ ότι υστερούμε σημαντικά σε  υποδομές που  σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση και ειδικότερα με τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυτό  δεν ισχύει το ίδιο και για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στην… εύνοια των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας. 

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Ελλάδας είναι να αυξήσει έως και το 2030 την παραγωγική δυναμικότητα των ΑΠΕ από τα 10 GW στα 25 GW, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τα κοινοτικά προγράμματα επιδότησης που έχουν ήδη εκπονηθεί.

Η Ελλάδα, αναφέρει το Reuters, στοχεύει να προσελκύσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού της δικτύου και υπερδιπλασιασμό της χωρητικότητας πράσινης ενέργειας,  ώστε να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030. Σχεδιάζει να έχει 25 gigawatt εγκατεστημένης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από περίπου 10 gigawatt τώρα, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η Αθήνα μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο νωρίτερα. 

Μητσοτάκης 

«Στις 7 Οκτωβρίου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάλυψαν για πρώτη φορά ολόκληρη την πανελλαδική ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα για 5 ώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter. Παράλληλα, σημείωσε:

  • «Ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η Ελλάδα αναδύεται ταχέως ως ένας πρωταγωνιστής στις ΑΠΕ – κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως για το 2021 σε ό,τι αφορά στο μερίδιο ήλιου και ανέμου ως πηγές της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
  • «Αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ο δρόμος μπροστά μας είναι ξεκάθαρος: πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα για περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ώστε να προσφέρουμε φθηνότερη ενέργεια στους πολίτες μας».

Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στην επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για την ενίσχυση της ισχύος και τη διευκόλυνση της διείσδυσης της ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας», καταλήγει το πρακτορείο.

Διαφήμιση