Αρχική Πολιτισμός ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Ευρώπης

0
[356141] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, η ανάπλαση του Ελληνικού, που δημιουργεί  μια πόλη πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 17/10/22 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρόντες ο βασικός μέτοχος της κατασκευάστριας εταιρείας Lamda Development κ Σπύρος Λάτσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, υπουργοί, εκπρόσωποι  της Εκκλησίας, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 3 το μεσημέρι τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού.

Τα λόγια έγιναν πράξη

«Διαπιστώνω με χαρά ότι το χρονοδιάγραμμα τηρείται. Οι αλλαγές δίπλα μας είναι εμφανείς» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η εκδήλωση αυτή θα δώσει νέα ώθηση στην πρόοδο του έργου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γνωστό σύνθημα για τις μπουλτόνζες του Ελληνικού, το οποίο όπως είπε, έχει ακουστεί πολλές φορές, ακόμα και από αντιπάλους του έργου για να κρύψει καθυστερήσεις.

«Σήμερα δεν θα το επαναλάβουμε. Τα λόγια έγιναν πράξη. Και στο Ελληνικό ισχύει «το είπαμε και το κάναμε»» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «το εμβληματικό αυτό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε, λύνοντας με τόλμη προβλήματα που κληρονομήσαμε, ανατρέποντας παραχωρημένες νοοτροπίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».

Το όραμα του Σπύρου Λάτση παίρνει σάρκα και οστά

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη για τη δρομολόγηση του έργου τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Πολιτισμού αλλά και τη διοίκηση και τα στελέχη της εταρείας.

«Τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά. Όραμα που γεννήθηκε πριν μετεγκατασταθεί το αεροδρόμιο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώροντας ότι η πρώτη συζήτηση στη Βουλή έγινε το 2007 και το έργο άναψε για τα καλά το 2014 με κυβέρνηση πάλι της ΝΔ και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Έκτοτε, πρόσθεσε, μεσολάβησαν πολλές αναβολές. Ακούστηκαν τα πάντα, από τη διατήρηση των κουφαριών μέχρι και τη μετατροπή του χώρου σε κοινωνικό λαχανόκηπο.

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι

Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση το 2016 αποδέχτηκε το έργο, εντούτοις καθυστέρησε, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι έπρεπε να έρθει το 2019 για να ξεκινήσει το έργο. «Το νερό μπήκε στο αυλάκι και θα συνεχίσει να κυλάει ορμητικά» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η περιοχή θα αναδειχτεί σε ένα μοναδικό οικοσύστημα, όπου η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή και το όφελος της μεγάλης επένδυσης θα απλώνεται σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Στους επενδυτές και στους πολίτες.

Αυτό επιδιώκουμε σε κάθε επένδυση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο φετινό ρεκόρ ξένων επενδύσεων που θα έχουν σημαντικό αντίκρισμα στα δημόσια έσοδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προώθηση των επενδύσεων είναι μέρος της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος που θέλει την ανάπτυξη για όλους.

Η πρωτεύουσα στρέφεται προς τη θάλασσα

Όπως είπε το έργο στο Ελληνικό χρηματοδοτείται αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, θα προσθέσει 14 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, πάνω από 70.000 θέσεις εργασιας και θα δώσει ώθηση σε κλαδους. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με θετικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

«Η πρωτεύουσα μας στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι το παλιό αεροδρόμιο γίνεται τοπόσημο μιας νέας εποχής αλλά και πόλος έλξης για τους τουρίστες, που υπολογίζεται ένα επιπλεόν εκατομμύριο αφίξεις λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό.

Παρά τα εμπόδια, τα μεγάλα έργα προχωρούν

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι είναι αρκετοί και εκείνοι που θα επιλέξουν να μετοικήσουν σε αυτή την έξυπνη πόλη. Εδώ δεν διαμορφώνεται απλά το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο, αλλα ένα παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στην ιστορική, αρχαιολογική και πολιτιστική παράδοση, όπου συναντιούνται τρεις αρχαίοι δήμοι.

Η επένδυση στο Ελληνικό είπε ο κ. Μητσοτάκης δίνει το μήνυμα για το αύριο που το απειλεί η κλιματική κρίση, λέγοντας ότι το έργο το διαπερνά ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Παρά τα εμπόδια, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη διεθνή αβεβαιότητα και τις κρίσεις, στη χώρα μας προχωρούν τα μεγάλα έργα.

Έξυπνη πόλη σε πράσινη όαση

Το μεγάλο αυτό έργο, που μεταμορφώνει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού σε μια έξυπνη πόλη εντός μιας πράσινης όασης 2.000.000 τμ βρίσκεται -σύμφωνα με τον κ Οδυσσέα Αθανασίου- σε πλήρη εξέλιξη, με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται με βάση τον σχεδιασμό.

[356141] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το πρώτο μέρος του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, το Εxperience Park έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, έχει δοθεί στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ λίγο αργότερο δόθηκε και το Experience Center, τo Κέντρο Επισκεπτών, το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης μεταξύ άλλων τα μεγάλα έργα υποδομής της πρώτης φάσης, μεταξύ των οποίων κα η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, η κατασκευή με δαπάνη του επενδυτή του νέου κτηρίου ΑΜΕΑ, πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παραδίδεται το καλοκαίρι του νέου έτους, ενώ ξεκινούν και οι πρώιμες εργασίες για την κατασκευή του Riviera Tower, του μεγαλύτερου πράσινου ουρανοξύστη στην Μεσόγειο.

Όπως  ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση ο κ.  Οδυσσέας Αθανασίου, «το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα, που στόχο έχει να αναδειχθεί η χώρα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Να έχουμε μια ελληνική εταιρία που να μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό». Ο κ. Αθανασίου έχει επισημάνει ότι το όραμα αυτό, με την στήριξη του βασικού μετόχου, δεν αφορά μόνον την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο εκτέλεσης έργων με την υλοποίηση κορυφαίων διεθνών αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη του αξιακού μας συστήματος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο, στη δυνατότητα κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού που με κατάλληλα κίνητρα επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα.

Τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία του The Ellinikon Park, του μεγαλύτερου παράκτιου πάρκου στην Ευρώπη, που θα δεσπόζει στην καρδιά του Ελληνικού υπογράφουν το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη.

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό

Δείτε περισσότερα: Η Lamda Development παρουσιάζει το The Ellinikon Park

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη

Διαφήμιση