Αρχική Πολιτισμός Δείτε LIVE : Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Δείτε LIVE : Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
parelasi 28h oktwvriou thes30
Διαφήμιση

Στις 11.00 θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ενώπιον της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην οποία συμμετέχουν: ενώσεις αναπήρων πολέμου,  Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα σχετικά προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Γ΄ Σώματος Στρατού.

 Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας απέναντι ιταλικές αξιώσεις και το «Όχι» στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι, που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στο σπίτι του στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

 

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς κοίταξε τον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (δηλαδή «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»).

Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο.

 

Δείτε ΕΔΩ σε live streaming την παρέλαση από την ΕΡΤ3

 

Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, όπου στις 10:40 θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και η Αστυνομία ανακοίνωσε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης. Στις 10 το πρωί θα γίνει δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2 και το ertnews.gr

Από το Καλπάκι, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας ότι «το ΟΧΙ αποτελεί εθνική θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή».

Με τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά Rafale, τα τεθωρακισμένα Marder και F-16 η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Τα νεοαποκτηθέντα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 και αναγνωρίσεως ΤΤΟΑ Μ1117 αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα του κοινού στη φετινή παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη.

rafale258 intime.jpg

Δεν είναι, όμως, μόνο τα Rafale, που θα πετάξουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, αλλά και το θρυλικό αεροσκάφος Spitfire MJ755, ενώ την παρέλαση θα πλαισιώσει επίδειξη ακριβείας από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους «Ζευς».

Πάνω από το χώρο της παρέλασης θα πετάξουν αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταξύ άλλων μαχητικά F-16 και F-4) καθώς και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, Chinook, Kiowa Warrior κά), του Πολεμικού Ναυτικού (Sikorsky S-70) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την παρέλαση θα ανοίξουν τα πολιτικά τμήματα από ιστορικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και εθελοντικές ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει η μηχανοκίνητη φάλαγγα με διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πεζοπόρος φάλαγγα περιλαμβάνει το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ARMATA3

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- αλλά και το προσωπικό της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει με δικυκλιστές και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, καθώς και δοκίμους υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα- – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετέχουν επιπλέον με τμήματα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες και των Ειδικών Αποστολών, της υπηρεσίας διασωστών και της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών, αντίστοιχα.

Διαφήμιση