Αρχική Ελλάδα Balkan Forum 2022- Καλαφάτης : Μεγάλη πρόκληση ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Balkan Forum 2022- Καλαφάτης : Μεγάλη πρόκληση ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Σύνταξη: ecozen.gr

0
3 10 2022 020
Διαφήμιση

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα κάθε χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη Τύπου για το Balkan Forum 2022, που διοργανώνει το ΥΜΑΘ, στις 5 Οκτωβρίου, στον χώρο της ΔΕΘ, με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια».

Στόχος του συνεδρίου είναι η αποτύπωση του υφιστάμενου τεχνολογικού οικοσυστήματος στα Βαλκάνια και η βελτίωσή του, μέσω συνεργασιών και δικτυώσεων, στη νέα ψηφιακή εποχή.

«Στη χώρα μας συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιοποίηση του κράτους», τόνισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «τα οφέλη για τον πολίτη, για τη δημόσια διοίκηση, για την οικονομία είναι απτά και μετρήσιμα».

  • Ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη θέσπιση της «Βίβλου ψηφιακού μετασχηματισμού 2020-2025», που έγινε νόμος του κράτους τον Ιούλιο του 2021 και τους έξι άξονες της:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

  • συνδεσιμότητα,
  • ψηφιακές δεξιότητες,
  • ψηφιακό κράτος,
  • επιχειρήσεις,
  • καινοτομία και
  • ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο πολίτης διαπιστώνει στην καθημερινότητά του, τη βελτίωση των υπηρεσιών και γλιτώνει από ατέρμονες ώρες αναμονής στα γκισέ των υπηρεσιών.

Σημείωσε δε, ότι το φετινό συνέδριο θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις δικτυώσεις στα Βαλκάνια, ανά τομέα, σε επιχειρήσεις, σε δημόσιο και αυτοδιοίκηση και σε επιστημονικούς φορείς.

«Το ΥΜΑΘ, μέσω αυτού του θεσμού, γίνεται μεταφορέας γνώσεων των ευρωπαϊκών πολιτικών προς τους γείτονές μας», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε: «Χαιρόμαστε πολύ που αυτός ο θεσμός, πέρα από τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, ενδυναμώνεται και ποιοτικά. Είναι ένα πολιτικό, επιστημονικό φόρουμ, με ιδιαίτερο βάρος στη μεταφορά τεχνογνωσίας».

Οι συντονιστές των τριών ενοτήτων του Balkan Forum, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, Άγις Παπαδόπουλος και Σπύρος Ιγνατιάδης αναφέρθηκαν σε κάθε μία ενότητα ξεχωριστά για τις επιχειρήσεις, το κράτος και την αυτοδιοίκηση και τους επιστημονικούς φορείς.

Για τις επιχειρήσεις τονίστηκε ότι η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στην οικονομία σημειώνει «αξιοσημείωτη πρόοδο», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω διαδικτύου που φτάνει στο 20%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ, που βρίσκεται στο 18%.

3 10 2022 023

Επισημάνθηκε ακόμη και η χρηματοδότηση που παρέχεται, μέσω προγραμμάτων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Για το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο τεχνολογίες αλλά και οργανωτικές αλλαγές και καινοτομία και ότι πλέον υπάρχει «μια πιο γρήγορη απόκριση στα αιτήματα του πολίτη».

Στο φόρουμ θα παρουσιαστεί τι γίνεται στην Ελλάδα και τι σε άλλες χώρες από ομιλητές και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από οργανισμούς της Ε.Ε., φορείς των Βαλκανίων, κ.ά.

Για τους επιστημονικούς φορείς, αναφέρθηκε ότι είναι σημαντικό να καλυφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το «ψηφιακό χάσμα», ιδιαίτερα μεταξύ χωρών του ευρωπαϊκού βορρά και του ευρωπαϊκού νότου και τονίστηκε ότι η χώρα έχει κάνει ραγδαία άλματα τα τελευταία χρόνια προς στην κατεύθυνση αυτή.

Φέτος, το φόρουμ πραγματοποιείται την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας, αλλά και με ταυτόχρονη απευθείας μετάδοση, μέσω διαδικτύου, στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Στις εργασίες συμμετέχουν υπουργοί της κυβέρνησης, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, στελέχη ευρωπαϊκών υπηρεσιών και εκπρόσωποι φορέων από τη χώρα μας και χώρες των Βαλκανίων.

Διαφήμιση