Αρχική Ενέργεια Αγωγός IGB: «Συνδέει τις χώρες με τις ίδιες αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας»

Αγωγός IGB: «Συνδέει τις χώρες με τις ίδιες αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ IGB (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ/EUROKINISSI
Διαφήμιση

Ενεργειακή γέφυρα του Νότου με τον Βορρά, με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη αποτελεί η Ελλάδα η οποία εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής.

Η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της επιτυχίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή έναρξης εμπορικής λειτουργίας του εν λόγω αγωγού.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον IGB «ενεργειακή γέφυρα που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και αλλάζει άρδην την κατάσταση στην περιοχή».

Είπε ότι η έναρξη εμπορικής λειτουργίας είναι μία εξαιρετική στιγμή όχι μόνο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη, καθώς αυτός ο αγωγός θα αλλάξει σημαντικά την παροχή αλλά και την ασφάλεια της ενέργειας για όλους στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Ο αγωγός IGB δεν είναι ένας απλός αγωγός, συνδέει τις ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται τις αρχές της αλληλεγγύης και συνεργασίας, τόνισε και πρόσθεσε ότι θα φέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Βουλγαρία ενώ με την συνδρομή των άλλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου διανομής φυσικού αερίου, είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο αγωγός δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την Ελλάδα και την Βουλγαρία αλλά και πολλές άλλες χώρες της περιοχής, «που μοιράζονται τις αρχές της αλληλεγγύης και συνεργασίας» όπως είπε.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ IGB (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός, παρουσία της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν μονοι τους να σηκώσουν το βάρος της ενεργειακής ακρίβειας και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί γρήγορα μια ευρωπαϊκή λύση, όπως στην περίπτωση της πανδημίας, που θα βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη.

«Χρειάζεται μια κοινή στρατηγική για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Πάνω από όλα βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πάνω από τα εθνικά συμφέροντα» σημείωσε οκ. Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού: 

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί. Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας.

Οι επενδύσεις που η Ελλάδα κάνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν την πόλη αυτή ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου ενέργειας -σε πρώτη φάση υγροποιημένου φυσικού αερίου– για να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδος, τις ανάγκες των Βαλκανίων, γιατί όχι και τις ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης.

Σε μία εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτή την ξεκάθαρη απόπειρα απειλής, η οποία στρέφεται τελικά κατά όλων των ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται, όμως, ακόμα περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αντίστοιχη με αυτή που έχουν επιδείξει τα κράτη της Βαλκανικής.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ IGB (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίεφ/EUROKINISSI

Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια -το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».

Στη σημερινή τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το «παρών» οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συζητήσεις με φον ντερ Λάιεν και προέδρους 4 χωρών

Ο αγωγός IGB, μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία, καθιστούν την Ελλάδα κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, όπως έχει επισημανθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής της Τουρκίας /EUROKINISSI

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, πριν και μετά την τελετή, με τους προέδρους της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίεφ.

Στις διμερείς αυτές συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Ειδικότερα, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Στην πρόταση αυτή θα επιμείνει και κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, θα ενημερώσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

 

Διαφήμιση