Αρχική Τουρισμός Τα ρεκόρ σε κρουαζιέρα και τουρισμό “απογείωσαν” την ελληνική οικονομία

Τα ρεκόρ σε κρουαζιέρα και τουρισμό “απογείωσαν” την ελληνική οικονομία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΔΕΘ
Διαφήμιση

Τα ρεκόρ στην κρουαζιέρα και στον τουρισμό “απογείωσαν” φέτος τα έσοδα του Κράτους. Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για την πορεία της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη εργασίας στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν και τα επόμενα βήματα προκειμένου η Θεσσαλονίκη να αναδείξει ακόμη περισσότερο το τουριστικό της προϊόν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Μαρία Αντωνίου, Επικεφαλής Γραφείου Πρωθυπουργού, ο  Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών τομέας Μακεδονίας – Θράκης, η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, η Μαρία Καραγιάννη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Θάνος Λιάγκος Εκτελεστικός Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΘ Α.Ε., και η Θεοδώρα Ρήγα Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας ΟΛΘ Α.Ε.

Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Tο Σεπτέμβριο του 2021, λίγες μέρες αφότου ανέλαβα το Υπουργείο Τουρισμού, το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησα ήταν εδώ, στη Θεσσαλονίκη.  

ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΔΕΘ

Τότε, έθεσα το στοίχημα της Κρουαζιέρας ως στρατηγική μας επιλογή.

Με σκληρή και συντονισμένη δουλειά όλων των φορέων, και με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το λιμάνι της πόλης αναβαθμίστηκε και δεκαπλασίασε τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με το 2019. Οι μισές μάλιστα από αυτές αφορούν δραστηριότητα homeporting, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Αυτό, κωδικοποιημένα, σημαίνει αύξηση του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, το Posidonia Sea Tourism Forum του 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, που αξίζει να έχει υψηλές επιδόσεις στον θαλάσσιο τουρισμό. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως τα πρώτα μηνύματα δείχνουν πως το 2023 θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων. Συγχαρητήρια στον ΟΛΘ και σε όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αυτήν την επιτυχία».

 

7ο Posidonia Sea Tourism Forum στη Θεσσαλονίκη

Ο Αθανάσιος Λιάγκος, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., δήλωσε: «Στην ΟΛΘ Α.Ε. φιλοδοξούμε να δραστηριοποιούμαστε ως πύλη ανάπτυξης, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την πόλη, την οικονομία και την κοινωνία. Τα αποτελέσματα της κρουαζιέρας δικαιώνουν τις προσπάθειές μας για την ουσιαστική και εμφανή τόνωση του τουριστικών ροών στην πόλη.

κρουαζιέρα

Ως εκ τούτου, ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε το PSTF 2023 και να καλωσορίσουμε στην πόλη μας μερικούς από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς εκπροσώπους του διεθνούς κλάδου της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού παγκοσμίως».

«Η απόφασή μας να μεταφέρουμε την 7η διοργάνωση του PSTF στη Θεσσαλονίκη ήταν εύκολη, καθώς η πόλη εξελίσσεται ταχύτατα σε εποχικό κόμβο για το Βόρειο Αιγαίο, έχοντας τη φιλοδοξία να γίνει σημαντικό homeport λιμάνι για μια διευρυμένη σεζόν και για όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας που επιλέγουν να έχουν βάση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε. και πρόσφατα εκλεγμένος Πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ).

Το 7ο Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF) θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023, για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, σε μία χρονική περίοδο που βρίσκει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας να αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο homeporting για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, χάριν σε σημαντικές επενδύσεις, στην αναβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών υποδομών και στην μεγάλη αύξηση του τουριστικού προϊόντος.

ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΔΕΘ

 «Η δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος έχει τη σφραγίδα του τουρισμού» 

«Ο εντυπωσιακός ρυθμός 7,7% με τον οποίο “έτρεξε” η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2022 και η αναθεώρηση του α’ τριμήνου στο 8% επιβεβαιώνουν, στην πράξη, τη δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Στις εξαιρετικές αυτές επιδόσεις -ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 4,1% του η μέσου όρου της ευρωζώνης- αντανακλάται η καθοριστική επίδραση και η προστιθέμενη αξία του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς.

«Όπως καταδεικνύουν οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές υπηρεσιών -στις οποίες περιλαμβάνεται και το τουριστικό μας προϊόν- το β΄ τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 7,2%.

Ελλάδα - Τουρισμός

Οι επιδόσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ενισχυμένες τουριστικές ροές -σε επίπεδα ρεκόρ- προς τη χώρα μας, οι οποίες με τη σειρά τους αντικατοπτρίζονται τόσο στις ταξιδιωτικές εισπράξεις που μόνο τον Ιούνιο καταγράφουν αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, όσο και στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία κινείται στο +15,9% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019.

Ήδη, τα πρώτα στοιχεία και για το γ’ τρίμηνο του έτους -στο οποίο περιλαμβάνεται η παραδοσιακά υψηλή τουριστική περίοδος για τη χώρα μας-  είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Και πάνω σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε.

Γιατί ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Σημαίνει:

  • νέες θέσεις εργασίας,
  • στήριξη του τζίρου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο,
  • στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής,
  • νέες επενδύσεις,
  • στήριξη του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Και αποτελεί συνεπή δέσμευση της Κυβέρνησής μας ότι κάθε ευρώ που προστίθεται στον προϋπολογισμό, θα επιστρέφει στο πορτοφόλι κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.  

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέος ΚΟΚ: Αυστηρότερη τιμωρία για τέσσερις παραβάσεις
Επόμενο άρθροΔείτε online την ομιλία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ