Αρχική Ενέργεια Σαμποτάζ οι καταστροφές στον Nord Stream – «Θα υπάρξει ισχυρή απάντηση»

Σαμποτάζ οι καταστροφές στον Nord Stream – «Θα υπάρξει ισχυρή απάντηση»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Nord Stream 2
Διαφήμιση

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις “σκόπιμες” – όπως έγινε γνωστό – ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

ζοζεπ μπορελ

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Η ζημιά στον  Nord Stream 1 και 2 δεν είναι σύμπτωση τελικά. Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Φόβοι για επιθέσεις στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο 

Φόβοι για επιθέσεις στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας εκφράζονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Αναλυτές  εκτιμούν ότι τα σαμποτάζ πιθανότατα αποτελούν «προειδοποιητικές βολές» της Μόσχας, που έχει περιέλθει σε απελπιστική θέση στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά και τη δυτική υποστήριξη στο Κίεβο.

Ισχυρή απάντηση στη δολιοφθορά

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Μίλησα με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν για τις ενέργειες δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream» σημείωσε μέσω Twitter η κ. φον ντερ Λάιεν.

Όπως πρόσθεσε, είναι πρωταρχικής σημασίας τώρα να διερευνηθούν τα περιστατικά για να έχουμε πλήρη σαφήνεια σχετικά με «τα γεγονότα και το γιατί».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση», προειδοποίησε.

O αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011.

H λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η Ρωσία επικαλέστηκε αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας λόγω των ρωσικών κυρώσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την πληροφορία της CIA το καλοκαίρι, ανέφερε το Spiegel, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο υποψιάζεται μια στοχευμένη επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, πρόσθεσε το Spiegel.

Διαφήμιση