Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Οι 14 τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα του αυτοκινήτου

Οι 14 τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα του αυτοκινήτου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αυτοκίνητο
Διαφήμιση

Ενώ η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον πλανήτη μας, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν βενζίνη για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Η εκτόξευση των τιμών της βενζίνης, ωστόσο, έχει στρέψει την προσοχή πολλών ανθρώπων στη μείωση της ποσότητας βενζίνης που καίνε.

Οι παρακάτω 14 συμβουλές όχι μόνο μειώνουν δραστικά το κόστος των καυσίμων που καταναλώνει το αυτοκίνητό σας αλλά βοηθούν τον πλανήτη μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει.

1. Προσαρμόστε τον τρόπο ζωής σας

Φυσικά, η πιο βιώσιμη επιλογή είναι να αποφύγετε εντελώς τη χρήση αυτοκινήτου. Χρησιμοποιήστε τις δημόσιες συγκοινωνίες, περπατήστε ή πηγαίνετε με ποδήλατο στους προορισμούς σας όποτε είναι δυνατόν.

Συνιστούμε επίσης να προγραμματίσετε και να επενδύσετε σε ένα ηλεκτρικό όχημα. Εκτός του ότι είναι καλύτερο για το περιβάλλον από τα αυτοκίνητα βενζίνης, ένα νέο ή μεταχειρισμένο EV μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 60% στο κόστος καυσίμου, σύμφωνα με το Consumer Reports.

ac car

2. Απενεργοποιήστε το A/C 

Αφήστε τα παράθυρά σας ανοιχτά. Η απενεργοποίηση του κλιματιστικού μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 20%.

Επίσης, πριν κλείσετε το αυτοκίνητό σας, κλείστε το κλιματιστικό. Χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για την εκκίνηση του αυτοκινήτου την επόμενη φορά, εάν ο κινητήρας δεν χρειάζεται να εκκινήσει αμέσως το σύστημα HVAC.

3. Χρήση ανακυκλοφορίας αέρα

Εάν χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό σας, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ανακυκλοφορίας, η οποία κλείνει τους αεραγωγούς. Το A/C ψύχει τότε μόνο τον αέρα που βρίσκεται ήδη στην καμπίνα και όχι τον αέρα που έρχεται από έξω.

4. Οδηγήστε ένα δροσερό αυτοκίνητο

Το καλοκαίρι, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα πιο δροσερό αυτοκίνητο αν το σταθμεύσετε στη σκιά. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό, ανοίξτε τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να φύγει ο ζεστός αέρας πριν ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό.

5. Χρησιμοποιήστε τα θερμαινόμενα καθίσματα

Σε πιο κρύο καιρό, μόλις η θερμοκρασία της καμπίνας είναι άνετη, απενεργοποιήστε το καλοριφέρ και χρησιμοποιήστε μόνο το καλοριφέρ των καθισμάτων. (Ένα παλτό ή ένα πουλόβερ βοηθάει επίσης!)

Ενώ το αυτοκίνητό σας αντλεί θερμότητα από τον κινητήρα για να ζεστάνει την καμπίνα, οι κινητήρες και οι ανεμιστήρες που μεταφέρουν τη θερμότητα του κινητήρα στην καμπίνα καταναλώνουν τελικά βενζίνη – όχι πολύ, αλλά κάθε ποσότητα μετράει.

6. Φουσκώστε τα ελαστικά σας

Το φούσκωμα των ελαστικών σας στην κατάλληλη πίεση αέρα μειώνει την τριβή και τη χρήση καυσίμου, αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας και μειώνει την ποσότητα των σωματιδίων (δηλ. της ρύπανσης) που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

αυτοκίνητο λαστιχα

Η σωστή πίεση του αέρα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά μέσο όρο έως και 3% σε ορισμένες περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό σημαίνει ότι αγοράζετε 53 λιγότερα λίτρα βενζίνης και εκπέμπετε 284 λιγότερα κιλά CO2, σε σύγκριση με την οδήγηση με κακώς φουσκωμένα ελαστικά.

7. Αλλάξτε το λάδι

Η τακτική αλλαγή λαδιού αυξάνει την απόδοση του αυτοκινήτου μειώνοντας την τριβή του κινητήρα. Αυτό βοηθά το αυτοκίνητο να λειτουργεί πιο αποδοτικά και βελτιώνει την κατανάλωση καυσίμου έως και 2%.
Κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζετε 38 λίτρα βενζίνης και εκπέμπετε 190 κιλά CO2 λιγότερα.

8. Αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα

Ένα καθαρό φίλτρο αέρα μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βενζίνης που καίγεται κατά περίπου 0,6%, το οποίο δεν ακούγεται πολύ, αλλά αυτό ισοδυναμεί με την οδήγηση 60 χιλιομέτρων λιγότερων κατά τη διάρκεια του έτους και σας γλιτώνει από την αγορά περίπου 3 λίτρων βενζίνης, σε σύγκριση με την οδήγηση με βρώμικο φίλτρο αέρα.

9. Οδηγείτε με ασφάλεια

Είναι αυτονόητο: Επιβραδύνετε όταν πλησιάζετε σε κόκκινο φανάρι και επιταχύνετε σταδιακά όταν το φανάρι ανάψει πράσινο. Η εξάλειψη της επιθετικής οδήγησης μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 40% σε κίνηση “stop-and-go”.

Η ασφαλής οδήγηση σε κίνηση stop-and-go μπορεί να σας εξοικονομήσει από την αγορά έως και 390 λίτρα βενζίνης ετησίως και την εκπομπή 3.792 λιγότερων κιλών CO2, σε σύγκριση με την επιθετική οδήγηση.

10. Χρησιμοποιήστε το Cruise Control

Στις εθνικές οδούς, χρησιμοποιήστε το cruise control για να διατηρήσετε σταθερή ταχύτητα στα 90 χλμ την ώρα. Η οδήγηση με 90 χλμ./ώρα είναι 8% πιο αποδοτική από την οδήγηση με 100 χλμ/ώρα και 23% πιο αποδοτική από την οδήγηση με 120 χλμ/ώρα.

Το 45% της οδήγησης είναι οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο , η οδήγηση με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα θα σας γλιτώσει από την αγορά 144 λίτρων βενζίνης ετησίως (και από την εκπομπή 758 κιλών CO2), σε σύγκριση με την οδήγηση με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα, και την εξοικονόμηση 400 λίτρων (και 2. 180 κιλών CO2) σε σύγκριση με την οδήγηση με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα.

αυτοκινητο

11. Συνδυάστε τις διαδρομές σας

Η εξοικονόμηση χρημάτων στη βενζίνη είναι μερικές φορές τόσο απλή όσο η οργάνωση και ο παραγωγικός προγραμματισμός. Μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των διαδρομών που κάνετε συνδυάζοντάς τα. Επίσης, αποφύγετε τις ώρες αιχμής και το να περνάτε περισσότερο χρόνο στο ρελαντί.

12. Ανεφοδιαστείτε αργά το απόγευμα και νωρίς το πρωί

Γνωρίζατε ότι καθώς η μέρα ζεσταίνεται, η βενζίνη διαστέλλεται και εξατμίζεται πιο εύκολα; Η γρήγορη άντληση καυσίμου αυξάνει επίσης την ποσότητα των ατμών που δημιουργούνται. Όσο περισσότερους ατμούς αντλείτε, τόσο λιγότερο υγρό μπαίνει στη δεξαμενή σας και τόσο λιγότερα λίτρα καυσίμου παίρνετε.

13. Συχνός ανεφοδιασμός με καύσιμα

Φαίνεται αντιφατικό. Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ο λιγότερος κενός χώρος στο ρεζερβουάρ σας ελαχιστοποιεί την εξάτμιση της βενζίνης. Με άλλα λόγια, με περισσότερο κενό χώρο, μπορεί να μην μπορέσετε ποτέ να χρησιμοποιήσετε μέρος της βενζίνης που έχετε ήδη πληρώσει, επειδή έχει εξατμιστεί.

fuel 1596622 960 720

Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στο να μείνετε από καύσιμα, τόσο πιο πιθανό είναι να καταφύγετε στο πλησιέστερο βενζινάδικο παρά στο φθηνότερο.

14. Χρησιμοποιήστε ένα app

Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για να σας βοηθήσει να βρείτε τη βενζίνη με τη χαμηλότερη τιμή. Απλά μην οδηγήσετε περισσότερο απ’ όσο αξίζει.

Διαφήμιση