Αρχική Κόσμος Ο “Άνθρωπος των Λάκκων” πέθανε μόνος του στον Αμαζόνιο

Ο “Άνθρωπος των Λάκκων” πέθανε μόνος του στον Αμαζόνιο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
indeginous
Διαφήμιση

Το τελευταίο μέλος μιας απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου πέθανε μόνο του. Το σώμα του βρέθηκε σε μια αιώρα, στολισμένο με φτερά. Για 26 χρόνια, σχεδόν 9.500 ημέρες και νύχτες, ο άνθρωπος χωρίς γνωστό όνομα δεν είχε μιλήσει ούτε είχε αγγίξει κανέναν άλλο άνθρωπο.

Ήταν γνωστός στον ευρύτερο κόσμο ως ο “Άνθρωπος των Λάκκων” για τους δεκάδες λάκκους που έσκαβε στη γη του, πιθανότατα για κυνήγι, απόκρυψη ή τελετουργικούς σκοπούς, όπως πιστεύεται.

Το σπίτι του, ένα τροπικό δάσος 8. 000 εκταρίων, στέκεται σαν ένα νησί μέσα σε μια θάλασσα από αγροκτήματα και ράντζα βοοειδών.

Στα τελευταία του χρόνια, στάθηκε σύμβολο της ανθεκτικότητας των ιθαγενών.

Στις 27 Αυγούστου 2022, αξιωματούχοι της Υπηρεσίας για τις υποθέσεις των αυτοχθόνων της Βραζιλίας (Funai) ανακοίνωσαν ότι ο 60χρονος άνδρας πέθανε από φυσικά αίτια.

“Συμβόλιζε τόσο την τρομακτική βία και σκληρότητα που ασκείται στους αυτόχθονες πληθυσμούς παγκοσμίως στο όνομα του αποικισμού και του κέρδους, αλλά και την αντίστασή τους”, λέει η Fiona Watson, διευθύντρια έρευνας και υπεράσπισης της Survival International, μιας παγκόσμιας οργάνωσης που εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των φυλετικών πληθυσμών.

“Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι φρικαλεότητες είχε δει στη ζωή του και τη μοναξιά της ύπαρξής του μετά τη δολοφονία των υπόλοιπων μελών της φυλής του, αλλά αντιστάθηκε αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια επαφής και κατέστησε σαφές ότι ήθελε απλώς να μείνει μόνος του”.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, η φυλή του Ανθρώπου των Λάκκων έγινε στόχος μιας αιματηρής σφαγής.

Το εύφορο κομμάτι τους στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της δυτικής Βραζιλίας, στην περιοχή των αυτοχθόνων Tanaru στην πολιτεία Rondônia που συνορεύει με τη Βολιβία, είναι ιδιαίτερα περιζήτητο από αγρότες, υλοτόμους, κτηνοτρόφους και μεταλλωρύχους.

Χωρίς την κατάλληλη κυβερνητική προστασία, ο λαός του δηλητηριάστηκε και δολοφονήθηκε βάναυσα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, παρέμειναν μόνο επτά μέλη της φυλής και έξι σφαγιάστηκαν το 1995 από παράνομους ανθρακωρύχους. Κανείς δεν έχει θεωρηθεί ποτέ υπεύθυνος.

Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να συνειδητοποιήσει η Φουνάι ότι ο Άνθρωπος των Λάκκων ήταν ακόμα ζωντανός, και από τότε τον παρακολουθούσαν στενά.

Το 1998, η πρόσβαση στη γη του περιορίστηκε σημαντικά από τους Βραζιλιάνους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσουν από περαιτέρω βλάβες.

Παρ’ όλα αυτά, το 2009, η Φουνάι βρήκε κάλυκες φυσιγγίων στη γη του, καθώς και σημάδια ζημιών σε ένα φυλάκιο όπου περιστασιακά σταθμεύουν πράκτορες για να προστατεύουν τον άνθρωπο.

Μετά από μερικές προσπάθειες να έρθει σε επαφή, η Φουνάι αποφάσισε τελικά να αφήσει τον άνδρα μόνο του. Δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι ήθελε ένα χέρι βοήθειας.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΛΑΚΚΩΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ

Τώρα που ο Άνθρωπος των Λάκκων είναι νεκρός, οργανώσεις όπως το Survival και το OPI, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Λαών που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τους ιθαγενείς και των λαών που ήρθαν πρόσφατα σε επαφή, έχουν ζητήσει μόνιμη προστασία της αυτόχθονης περιοχής Tanaru.

Θέλουν να παραμείνει ως μνημείο της γενοκτονίας των ιθαγενών

“Αν ο πρόεδρος [της Βραζιλίας] [Jair] Bolsonaro και οι σύμμαχοί του στις αγροτικές επιχειρήσεις κάνουν ό,τι θέλουν, αυτή η ιστορία θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά μέχρι να εξαλειφθούν όλοι οι αυτόχθονες πληθυσμοί της χώρας”, λέει η Watson.

“Το κίνημα των ιθαγενών στη Βραζιλία και το Survival θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί”.

Σήμερα, οι γνήσιοι κάτοικοι της Βραζιλίας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Το 2020, η χώρα είδε 61% αύξηση στις δολοφονίες από ιθαγενείς σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 182 ανθρωποκτονίες.

Το σύνταγμα της Βραζιλίας αναγνωρίζει στους αυτόχθονες πληθυσμούς το δικαίωμα στην παραδοσιακή τους γη, και από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχει εκδοθεί εντολή προστασίας για την αυτόχθονη περιοχή Tanaru. Όμως η Φουνάι έχει αναγνωρίσει ομοσπονδιακά μόνο έναν περιορισμένο αριθμό αυτών των απομονωμένων ομάδων. Οι υπόλοιποι δεν λαμβάνουν κυβερνητική προστασία.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπολσονάρου υποστηρίζει την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Η δορυφορική παρακολούθηση δείχνει στην πραγματικότητα ότι η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο έχει αυξηθεί με την άνοδο αυτής της ρητορικής και ορισμένοι ανησυχούν ότι το οικοσύστημα θα καταρρεύσει εντελώς αν ο Μπολσονάρου διατηρήσει την εξουσία.

ΠΗΓΗ: https://www.sciencealert.com

Διαφήμιση