Αρχική COVID-19 Νευρολογικά προβλήματα παρουσιάζουν όσοι νόσησαν από Covid-19

Νευρολογικά προβλήματα παρουσιάζουν όσοι νόσησαν από Covid-19

Συνταξη: ecozen.gr

0
Εγκεφαλική βλάβη bbc covid
Διαφήμιση

Εάν είχατε ασθενήσει με COVID-19, αυτό μπορεί να επηρεάσει επικίνδυνα  τον εγκέφαλό σας, λένε οι επιστήμονες έπειτα από έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία όσων νόσησαν με κορωνοϊό.

Όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά νευρολογικών παθήσεων κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι επιπλοκές αυτές περιλαμβάνουν: 

  • εγκεφαλικά επεισόδια,
  • γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης,
  • κατάθλιψη,
  • άγχος και ημικρανίες,

σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανάλυση ομοσπονδιακών δεδομένων υγείας από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των Βετεράνων του Σεντ Λούις.

Επιπλέον, ο εγκέφαλος μετά τον κορωνοϊό επηρεάζεται τόσο ώστε να προκαλούνται:

  • κινητικές διαταραχές, από τρόμο και ακούσιες μυϊκές συσπάσεις έως επιληπτικές κρίσεις,
  • ανωμαλίες στην ακοή και την όραση,
  • δυσκολίες στην ισορροπία και τον συντονισμό,
  • καθώς και άλλα συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον.Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου στο Nature Medicine.

«Καταστροφικές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού»

«Η μελέτη μας παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων νευρολογικών συνεπειών του COVID-19. Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν ένα στενότερο σύνολο νευρολογικών αποτελεσμάτων, κυρίως σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αξιολογήσαμε 44 εγκεφαλικές και άλλες νευρολογικές διαταραχές τόσο σε μη νοσηλευόμενους όσο και σε νοσηλευόμενους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν τις καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19. Αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μακράς COVID. Ο ιός δεν είναι πάντα τόσο καλοήθης όσο νομίζουν μερικοί» αναφέρει ο Ziyad Al-Aly, MD κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον.

Συνολικά, ο COVID-19 έχει συμβάλει σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις νευρολογικών διαταραχών παγκοσμίως, δήλωσε ο Al-Aly.

Εκτός από τη λοίμωξη από COVID, οι ειδικοί παράγοντες κινδύνου για μακροχρόνια νευρολογικά προβλήματα είναι ελάχιστοι. Βλέπουμε προβλήματα στον εγκέφαλο σε προηγουμένως υγιή άτομα και σε άτομα που είχαν ήπιες λοιμώξεις, δήλωσε ο Al-Aly. “Δεν έχει σημασία αν είστε νέοι ή ηλικιωμένοι, γυναίκες ή άνδρες ή ποια είναι η φυλή σας. Δεν έχει σημασία αν καπνίζατε ή όχι ή αν είχατε άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ή καταστάσεις“.

41591 2022 2001 Fig6 HTML
Οι κίνδυνοι και οι επιβαρύνσεις αξιολογήθηκαν στους 12 μήνες σε αμοιβαία αποκλειόμενες ομάδες που περιλάμβαναν μη νοσηλευόμενα άτομα με COVID-19 (πράσινο), άτομα που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 (πορτοκαλί) και άτομα που εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας για COVID-19 κατά την οξεία φάση (πρώτες 30 ημέρες) του COVID-19 (μοβ).

«Τα εμβόλια δεν προστατεύουν από τις νευρολογικές διαταραχές»

Λίγα άτομα στη μελέτη εμβολιάστηκαν για τον COVID-19, επειδή τα εμβόλια δεν ήταν ακόμη ευρέως διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, από τον Μάρτιο του 2020 έως τις αρχές Ιανουαρίου 2021.

Τα δεδομένα είναι επίσης προγενέστερα των delta, omicron και άλλων παραλλαγών του COVID.

Μια προηγούμενη μελέτη στο Nature Medicine με επικεφαλής τον Al-Aly διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μειώνουν ελαφρώςκατά περίπου 20%- τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων εγκεφαλικών προβλημάτων.

Είναι οπωσδήποτε σημαντικό να εμβολιαζόμαστε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν προσφέρουν πλήρη προστασία από αυτές τις μακροχρόνιες νευρολογικές διαταραχές, δήλωσε ο Al-Aly.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 14 εκατομμύρια ιατρικούς φακέλους χωρίς ταυτοποίηση σε μια βάση δεδομένων που διατηρεί το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Οι ασθενείς περιλάμβαναν όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τα φύλα.
Δημιούργησαν ένα σύνολο ελεγχόμενων δεδομένων 154. 000 ατόμων που είχαν βρεθεί θετικοί στο COVID-19 κάποια στιγμή από την Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιανουαρίου 2021 και είχαν επιβιώσει τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Η στατιστική μοντελοποίηση χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση των νευρολογικών αποτελεσμάτων στο σύνολο δεδομένων του COVID-19 με δύο άλλες ομάδες ανθρώπων που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό:

  • μια ομάδα ελέγχου με περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια ασθενείς που δεν είχαν COVID-19 κατά το ίδιο χρονικό διάστημα
  • και μια ομάδα ελέγχου με περισσότερους από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, πολύ πριν ο ιός μολύνει και σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ενός έτους. Νευρολογικές παθήσεις εμφανίστηκαν σε 7% περισσότερα άτομα με COVID-19 σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Αν προεκτείνουμε αυτό το ποσοστό με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες που σχετίζονται με τον ιό.

Αλτσχάιμερ

Προβλήματα μνήμης

 

Τα προβλήματα μνήμηςπου στην καθομιλουμένη ονομάζονταιεγκεφαλική ομίχλη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, τα μακροχρόνια συμπτώματα του Covid.

Σε σύγκριση με τα άτομα των ομάδων ελέγχου, τα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό είχαν 77% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης.Αυτά τα προβλήματα επιλύονται σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά επιμένουν σε πολλούς άλλους, δήλωσε ο Al-Aly. “Σε αυτό το σημείο, το ποσοστό των ανθρώπων που βελτιώνονται σε σχέση με εκείνους που έχουν μακροχρόνια προβλήματα είναι άγνωστο“.

Αλτσχάιμερ

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Υπήρχαν δύο περισσότερες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ ανά 1. 000 άτομα με COVID-19 σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου. “Είναι απίθανο κάποιος που είχε το COVID-19 να πάθει Αλτσχάιμερ από το πουθενά, δήλωσε ο Al-Aly.

Το Αλτσχάιμερ χρειάζεται χρόνια για να εκδηλωθεί. Αλλά αυτό που υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν προδιάθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να ωθηθούν από τον COVID, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται σε ταχύτερο δρόμο για την ανάπτυξη της νόσου. Είναι σπάνιο αλλά ανησυχητικό“.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό

Επίσης, σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, τα άτομα που είχαν τον ιό είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο εκδηλώνεται όταν ένας θρόμβος αίματος ή άλλη απόφραξη εμποδίζει την ικανότητα μιας αρτηρίας να παρέχει αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την πλειονότητα όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στην ομιλία, γνωστική σύγχυση, προβλήματα όρασης, απώλεια της αίσθησης στη μία πλευρά του σώματος, μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, παράλυση και θάνατο.

Υπήρξαν αρκετές μελέτες από άλλους ερευνητές που έδειξαν, σε ποντίκια και ανθρώπους, ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να προσβάλει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και στη συνέχεια να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιληπτική κρίση, δήλωσε ο Al-Aly. “Βοηθά να εξηγηθεί πώς κάποιος χωρίς παράγοντες κινδύνου μπορεί ξαφνικά να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο“.

Τα σημαντικά προβλήματα υγείας μετά τον κορωνοϊό

 

Συνολικά, σε σύγκριση με τους μη μολυσμένους, τα άτομα που είχαν COVID-19 είχαν: 

  • 80% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις,
  • 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές ψυχικής υγείας όπως άγχος ή κατάθλιψη,
  • 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπιους έως σοβαρούς πονοκεφάλους
  • 42% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κινητικές διαταραχές. Το τελευταίο περιλαμβάνει ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, τρόμο και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με το Πάρκινσον.
  • Οι πάσχοντες από COVID-19 είχαν επίσης 30% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στα μάτια, όπως θολή όραση, ξηρότητα και φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς,
  • είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανωμαλίες στην ακοή, όπως εμβοές ή βουητό στα αυτιά.

Η μελέτη μας προσθέτει σε αυτό το αυξανόμενο σώμα στοιχείων παρέχοντας μια ολοκληρωμένη περιγραφή των νευρολογικών συνεπειών του COVID-19 ένα χρόνο μετά τη μόλυνση, δήλωσε ο Al-Aly.

Άμεση η ανάγκη μέτρων για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας μετά τον Covid

 

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του COVID στον εγκέφαλο και σε άλλα συστήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας να αναπτύξουν πολιτικές, καθώς και στρατηγικές δημόσιας υγείας και πρόληψης για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης πανδημίας και την εκπόνηση σχεδίων για έναν κόσμο μετά το COVID, δήλωσε ο Al-Aly.

Δεδομένης της κολοσσιαίας κλίμακας της πανδημίας, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί επείγουσες και συντονισμένεςαλλά, μέχρι στιγμής, ανύπαρκτεςπαγκόσμιες, εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές αντιμετώπισης, κατέληξε ο Al-Aly.

ΠΗΓΗ: www.news-medical.net

Διαφήμιση